Artikel.nl




Hoe maak ik het ultieme comfort food: chili con carne

Chili con carne is vooral bekend als een typisch Mexicaans gerecht. De naam van het gerecht is makkelijk te verklaren, want "Chili" is gewoon een afgeleide van het woord "chilipeper". De toevoeging "Con Carne" betekent simpelweg "met vlees" in het Spaans. In Amerika korten ze het bonengerecht meestal af als Chili. Dit lekkere gerecht is ook heel makkelijk thuis te maken.

Geschreven door Raymond Zachariasse
Geschreven op: 27 mei 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
7
0
Afbeelding door Jorge Aguilar via Unsplash
Chili con carne is vooral bekend als een typisch Mexicaans gerecht. Het wordt echter ook zeer veel in Amerika en tegenwoordig ook in Nederland gegeten. De naam van het gerecht is makkelijk te verklaren, want "Chili" is gewoon een afgeleide van het woord "chilipeper". De toevoeging "Con Carne" betekent simpelweg "met vlees" in het Spaans. In Amerika korten ze het bonengerecht meestal af als Chili. Dit lekkere gerecht is ook heel makkelijk thuis te maken.

Oorsprong

Zoals met veel gerechten, is het soms lastig te achterhalen waar precies een gerecht vandaan komt. In het geval van de chili heeft men bepaalt dat het gerecht uit het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten komt. Voor zover men kon achterhalen werd het gerecht voor het eerst in Texas gegeten door het Amerikaanse leger, ergens in de 19de eeuw. Dit kwam natuurlijk vooral omdat het gerecht heel makkelijk te maken is en je er niet zoveel voor nodig hebt. Door de toevoeging van de bonen heb je een voedzame maaltijd.
Tegenwoordig eten we het vooral als comfort food. Makkelijk eten voor makkelijke dagen.

Wedstrijden

In Amerika, waar ze eten sowieso erg serieus nemen, worden er regelmatig kookwedstrijden gehouden. Denk daarbij aan de perfecte spareribs bereiden of de lekkerste homemade apple pie bakken. Chili wedstrijden zijn er immens populair, zeer waarschijnlijk omdat het eigenlijk niet zo heel moeilijk is om zelf een heerlijke chili te maken. De mensen die meedoen aan de wedstrijden doen dat overigens meer voor de lol en de eer. En natuurlijk willen ze er wel over kunnen opscheppen.
Er werd in 1951 een organisatie opgericht die zich vooral bezighield met het verbeteren van de kwaliteit van de chili in de restaurants. Toch duurde het nog tot 1967 voordat de Chili Appreciation Society International (CAS) hun eerste wedstrijd organiseerden in het dorpje Terlingua, Texas. Die wedstrijd eindigde zonder duidelijke winnaar. De tweede wedstrijd kon ook geen winnaar opleveren, omdat de stembus gestolen werd door gemaskerde en gewapende mannen. Later ging het gelukkig beter.

Pods

De CAS heeft verschillende lokale afdelingen. Deze worden Pods genoemd. Zij kiezen ook een vertegenwoordiger die de "Great Pepper" (grote peper) genoemd wordt. Tijdens de wedstrijden gaat het er zo serieus aan toe dat er reglementen zijn voor het minimaal aantal koks, het aantal juryleden en chili's per tafel. De chili's zelf worden beoordeeld op: kleur, aroma, consistentie, smaak en de nasmaak (de "bite").

Het jureren

De chili's met de hoogste punten kwalificeren zich automatisch voor de Terlingua International Chili Championship. De beste chili krijgt vier punten, nummer twee drie punten, twee punten voor de derde plaats en een punt voor de nummers vier t/m tien.

Het jureren gaat volgens een dubbel-blind systeem. Alle borden met chili krijgen een gesloten enveloppe met daarin een nummer. De koks hebben hetzelfde nummer. Omdat de borden allemaal hetzelfde zijn, is het onmogelijk om te weten wie de chili heeft gemaakt. De juryleden proeven alles en geven daarna hun score. 0 is slecht en 10 is perfect. De chili met de meeste punten gaat door naar de finale tafel. Daar wordt alles nog een keer geproefd, deze keer door meer ervaren juryleden.

Omdat het evenement zeker een paar uur in beslag kan nemen, is er meestal van alles te doen op het terrein. Ook mag het publiek natuurlijk zelf de chili proeven. Zij bepalen wie de winnaar wordt van de Peoples Choice Award. De koks kunnen dus zelfs twee keer winnen. Om alles zo eerlijk mogelijk te houden, zijn er ook een aantal regels waar de koks zich aan moeten houden:
  • Er mag maar een bord met chili ingeleverd worden;
  • De chili moet op de dag zelf gemaakt worden en alleen maar op het wedstrijdterrein;
  • De chili mag alleen maar met verse ingrediënten gemaakt worden, dus geen kruidenmix toevoegen;
  • Er mag ook niets inzitten wat kan vullen, zoals bonen (echt waar), macaroni, rijst etc;
  • Hygiene is natuurlijk ook een vereiste;
  • De chili moet in de buitenlucht gemaakt worden, zodat iedereen kan zien waar je mee bezig bent;
  • De koks moeten een genummerd formulier ondertekenen als ze hun speciale chili borden ontvangen. Natuurlijk mogen ze de borden niet stiekem markeren;
  • Elke kok moet zijn bordje op de afgesproken tijd naar een vooraf bepaalde plek brengen
Laten we nu zelf aan de slag gaan. Onderstaand recept noemen ze een drie-stappen recept. Dit recept kan gebruikt worden als de basis voor elke chili. Onthou wel dat het beter is om het simpel te houden. Voeg niet teveel extra's toe.

Eerste stap

  • 2-3 pond gehakt
  • 8 ml tomatensaus
  • 4 1/2 ml bouillon
  • 3 theelepels chilipoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen rode peper
  • 2 theelepels runderbouillon
  • 1/2 theelepel zout
Bak het gehakt rul. Voeg de tomatensaus, de bouillon en 8 ml water toe. Breng alles aan de kook en voeg de kruiden toe. Zet het vuur lager en laat alles nog anderhalf uur doorpruttelen.

Stap twee

  • 1 theelepel komijn
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 3 theelepels chilipoeder
  • 1 theelepel witte peper
Breng alles nog een keer aan de kook en voeg de kruiden toe. Zet het vuur wat lager en laat het nog een uurtje zo staan.

Stap drie

  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel gemalen rode peper
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel uienpoeder
Alles weer aan de kook brengen en de kruiden toevoegen. Daarna vuur weer lager en nog een half uurtje op een laag pitje laten staan.
Zo, nu kunnen we aan de slag met de variaties.

Ray's chili con carne

Een heerlijke variatie met bonen.

Benodigdheden

  • Blikje tomatenpuree (of een pakje geperste tomatenpuree uit de supermarkt)
  • Basterdsuiker
  • Ketjap
  • Chili kruiden
  • Zout
  • Peper
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • Tabasco
  • 2 blikken chilibonen
  • Gehakt
  • Rode uien
  • Paprika
  • Selderij
  • Geraspte kaas
  • Sla

Bereiding

Voeg tomatenpuree of een pakje geperste tomatenpuree in een pan en voeg hier basterdsuiker aan toe. Verwarm het, maar breng het niet aan de kook. Zorg dat je alles goed mengt en voeg ook ketjap, chili kruiden en zout en peper naar smaak toe. Voeg twee teentjes geperste knoflook toe en wat druppels tabasco. Varieer het laatste naar eigen smaak. Zoeter, dan meer basterdsuiker, pittiger, dan meer tabasco.

Voeg de twee blikken chilibonen toe. Je kunt de saus uit de blikken ook gebruiken als je die smaak lekker vindt. Mix daarna alles goed door elkaar.
Bak in een andere pan gehakt rul (wel het magere gehakt met het minste vet), voeg rode uien toe, paprika en eventueel ook wat selderij. Als de gehakt gaar is en de groenten glazig, vet uit laten lekken en alles bij de bonenmix gooien, mixen en verwarmen. Daarna is het klaar. Serveer met wat geraspte kaas in een diep bord en eventueel met wat sla.

Chili sin carne

Voor de vegetariërs onder ons, hebben we ook een lekker recept. Varieer gerust met de ingrediënten van deze Chili sin carne (zonder vlees).

Benodigdheden

  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (in ministukjes gesneden)
  • 1 paprika
  • 1 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel gedroogde koriander
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel oregano
  • 1.5 blik kidneybonen (niet in saus!)
  • 1 cup mais
  • 2 blikken (400 ml) gezeefde tomaten
  • 1 blikje (140 ml) tomaten puree
  • zout naar smaak
  • verse koriander
  • zak tortilla chips naturel
  • 400 gram rijst (naar eigen keuze)

Bereiding

Bak de uien in een pan, net zolang totdat ze er wat glazig uit gaan zien, voeg dan de kruiden, de knoflook en de in blokjes gesneden paprika toe. Vergeet niet een klein scheutje water toe te voegen. Na een minuut alle andere ingrediënten toevoegen. Let op: de gezeefde tomaten moeten in de de pan een beetje geprakt worden. Laat alles 15 minuten doorkoken.

Schep de chili op een bord en serveer het met verse rijst, verse koriander en eventueel tortillachips en guacamole.

Guacamole

Guacamole is een Mexicaanse saus die heerlijk te combineren is met onze chili en bovendien makkelijk zelf te maken. Vergeet de commerciële sauzen en ga zelf aan de slag.

Benodigdheden

  • 3 avocado's, geschild, pit verwijderd en gepureerd
  • 1 limoen, uitgeperst
  • 1 theelepel zout
  • 80 gr kleingesneden ui
  • 3 eetlepels verse koriander, fijngesneden
  • 2 roma tomaten, in kleine blokjes
  • 1 theelepel fijngesneden knoflook
  • 1 snufje cayennepeper

Bereiding

Pureer de avocado's in een middelgrote schaal. Voeg de limoensap en het zout toe. Meng daarna de ui, koriander, tomaat en knoflook erdoor. De cayennepeper gaat er als laatste doorheen. Serveer het direct of laat het nog een uurtje in de koelkast staan, zodat de smaken nog beter tot hun recht komen.

Variatietips

Voeg sperziebonen toe aan de chili con carne. Goed voor een extra "bite". Kook de sperziebonen 5 minuten voor en voeg ze dan als je het gehakt rul gaat bakken bij de rest, eigenlijk op hetzelfde moment als je de bonen toegevoegd.

Tips

  1. Guacamole kan snel bruin worden. De limoensap werkt een beetje, maar niet genoeg. De beste tip is om je mengsel een beetje aan te drukken en daarna een klein laagje water erop te gieten. Daarna dek je het bakje af met wat plasticfolie en presto, je kunt het nu veel langer bewaren zonder verkleuring. Vergeet niet het water er weer af te gieten als je de guacamole weer gaat eten.
  2. Is je chili een beetje dun, stamp de groente en wat van de bonen fijn met een stamper. Ook een beetje maismeel of polenta kan helpen je chili wat dikker te krijgen. Kook het dan 10 minuten mee. Heb je toevallig wat tortillachips in huis, dan is het lekkerder om deze te verkruimelen en 10 minuten mee te laten koken.
0
Geschreven door Raymond Zachariasse
Geschreven op: 27 mei 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
7
0

Recente en relevant artikelen