Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Hoe verdeel ik mijn beleggingsportefeuille? (Beleggen: Deel 3)

Nu we weten welk beleggingsprofiel naargelang het risico we hebben (zie link onder afbeelding), kunnen we kijken hoe we onze beleggingsportefeuille gaan bepalen. Welke verdeling krijgen we in onze beleggingsportefeuille?

Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 23 juni 2021
7
107
10
Afbeelding door M. B. M. via Unsplash

Op welke manier bouw ik mijn beleggingsportefeuille op?

Als we een portefeuille willen samenstellen die correct opgebouwd wordt moeten we naar twee aspecten kijken. Dat zijn enerzijds de stabiliteit van de effecten als ook de groei dat ze kunnen hebben. Aandelen worden meestal beschouwd als effecten die gebruikt worden voor de groei terwijl obligaties en cash eerder als de stabiele effecten zijn waaruit je portefeuille is samengesteld.
De verdeling tussen deze twee delen, de stukken die groei vertegenwoordigen en de effecten die het stabiele gedeelte van de portefeuille uitmaken is een balans die jij moet bepalen naargelang jou profiel. Hoe meer je riskeert, dus hoe minder stabiel de effecten zijn, hoe hoger het rendement ‘kan’ zijn (dus ook grotere kans op verlies). We hebben in een vorig artikel dat er drie profielen zijn, maar je kan ook nog wat onderverdelingen maken tussen de profielen zodanig dat we een volgende percentuele verhouding krijgen van de stabiele effecten en de groei effecten.
Hoe meer dynamisch het beleggingsprofiel en dus ook de portefeuille hoe meer risico de belegger loopt.

Zo kan je als je volgende profielen hebt, je beleggingsportefeuille verdelen:
90 % stabiele/ 10 % groei : Zeer defensief beleggingsprofiel
75% stabiele/ 25 % groei: Defensief beleggingsprofiel
60 % stabiele/ 40 % groei: Licht defensief beleggingsprofiel
50 % stabiele/ 50 % groei: Gebalanceerd of neutraal beleggingsprofiel
40 % stabiele/ 60 % groei: Licht dynamisch beleggingsprofiel
25 % stabiele/ 75 % groei: Dynamisch beleggingsprofiel
10 % stabiele/ 90 % groei: Zeer dynamisch (offensief) beleggingsprofiel. Hoe lager in de lijst we komen, hoe meer risico de verdeling van de beleggingsportefeuille inhoudt. Maar zelfs met de veiligste verdeling hebben we nog altijd wat risico.

Hoe kies je een bepaalde verdeling voor je beleggingsportefeuille?

Voor mij is de veiligste (vergeet niet: beleggen is altijd een risico nemen) manier kijken hoe oud je bent en dat is dan het percentage voor de stabiele effecten die je neemt. Het is een strategie of manier van werken dat wel resultaat haalt bij vele beleggers. Dus ben je 30 jaar dan kies je 30 % stabiele effecten en 70% groei effecten. Je neemt dus stabiele assets volgens je leeftijd en vult aan met groei assets. Er zijn er die zeggen dan weer dat deze manier te verdedigend is, maar dat is een kwestie van smaak, of een kwestie van hoeveel risico wil ik lopen. Hoe jonger je bent, hoe meer je wilt groeien en hoe meer risico je neemt en hoe ouder je wordt hoe minder risico je neemt. Benjamin Graham, een Amerikaanse econoom gaat dan een andere definitie gaan gebruiken en die zegt nooit meer dan 75 % groei assets en nooit minder dan 25 % groei assets.
Je kan ook naarmate je je doel bereikt met een wat risicovoller beleggingsportefeuille onderweg overschakelen naar een wat defensievere verdeling.
Het zijn allemaal methodes die gekoppeld zijn aan jouw manier van leven en denken en hoeveel risico je wilt nemen. Welke beleggingsproducten er allemaal zijn en in welke klassen van deze stabiele of groei effecten ze toebehoren zullen we in een volgende artikel bespreken. Ik hoop dat je hier wat van opstak en als er vragen zijn, stel ze gerust in de commentaren.
Afbeelding door Annie Spratt via Unsplash
7
Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 23 juni 2021
7
107
10

Comments

  • 26 juni
  • 0
Wat interessant dat je zoveel over beleggen schrijft. Een van de redenen dat ik graag je blogs lees. Ga zo door!
  • 26 juni
0
  • 24 juni
  • 0
Goed informatief artikel
  • 24 juni
0
  • 24 juni
  • 0
Prima informatie voor de (beginnende) beleggers
  • 24 juni
0
  • 23 juni
  • 0
Super artikel weer Rudi! Weer een heleboel geleerd. Ik kijk uit naar het volgende deel :)
  • 23 juni
0
  • 23 juni
  • 1
Ook dit deel van deze reeks was weer heel verhelderend.
1
  • 23 juni
  • 0
Dankjewel, Chantal Louise, voor de leuke reactie.
  • 23 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen