Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Hoe ziet het leven van een plofkip eruit?

De plofkip heeft helaas geen normaal leven. In de tijd dat die leeft moet die zo snel mogelijk groeien tot een volwassen kip van ongeveer 2,2 kilo. Hierdoor kan het binnen 43 dagen in de schappen liggen van de supermarkt. De smaak van een scharrel of beter-leven kip proeven de meeste mensen niet. Het verschil zit hem voornamelijk in de prijs, dat mensen gaan voor plofkip.

Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 15 juli 2021
8
62
18
Afbeelding door Zoe Schaeffer via Unsplash

Wat is een plofkip?

Een plofkip wordt ook weleens een vleeskuiken genoemd, omdat die in een zeer korte tijd van 50 gram moet groeien naar 2,2 kilo. Een plofkip verschilt qua smaak niet anders dan een gewone kip met meer leefruimte, beter voedsel en een langere tijd voordat die geslacht wordt. Behalve de kippen die speciale voeding krijgen en waar geen zaken in de kip gespoten zijn voor de verkoop. Het is meer de wijze waarop het dier (de ki) kan of moet leven. Dat verschilt wel van de zogenoemde scharrelkip. Nu hebben kippen in Nederland niet veel ruimte. Alleen een scharrelkip of een beter-leven kip komt buiten en heeft in vergelijking met de plofkip iets meer bewegingsruimte.

Een plofkip moet snel groot worden om later geslacht te kunnen worden als:
  • Kipfilet
  • Kip
  • Kippenvleugeltjes
  • Kippenpootjes.
Vanaf de geboorte van de kip tot wanneer die in de schappen van de supermarkt ligt duurt 42 dagen. Scharrelkip leeft ongeveer 3 a 4 weken langer dan een plofkip. De groei van de scharrel- of beter-leven kip is dan ook langer dan die van de plofkip.

Hoe ziet het leven van een plofkip eruit?

Hieronder een overzicht van het leven van de plofkip van dag tot dag. Het moment waarop het kuiken (vleeskuiken) wordt geboren tot dat die in de schappen van de supermarkt ligt. De eieren worden bij de kip bevrucht en de kip legt de eieren en worden snel uitgebroed in de broedmachine.

Vanaf die dag begint het leven voor het kuiken. Omdat het dier zo snel groeit krijgt het vaak last van ontstekingen aan de poten. De kippen krijgen dan ook veel antibiotica toegediend om dit zoveel mogelijk te voorkomen. De antibiotica komt wel terecht in het vlees met het bakken of braden wordt die wel gedood.

  • Dag 1: het kuiken wordt geboren en weegt ongeveer 50 gram.
  • Dag 2: het kuiken wordt op transport gezet naar een vleeskuikenfabriek.
  • Dag 3: in een grote stal met heel veel licht (zodat de kuikens sneller groeien en minder slapen) en een ruimte van 1 vierkante meter per 20 kippen.
  • Dag 28: na 28 dagen weegt het kuiken ongeveer 1,2 kilo en is een kip geworden.
  • Dag 35: de kip wordt nogmaals gewogen en moet nu rond de 1,8 kilo wegen. Over een week gaat die naar de slacht en daar moet die ongeveer 2,2 wegen.
  • Dag 42: kip wordt vervoerd naar een slachterij waar de kip geslacht en verpakt wordt. Nog diezelfde dag wordt het naar de supermarkt gebracht waar wij de kip kunnen kopen.

Conclusie

Een plofkip is een goedkoop alternatief voor bedrijven die kip in maaltijden verwerken of supermarktketens die kip verkopen. Omdat de plofkip zo snel groeit van 50 gram naar ongeveer 2,2 kilo in 42 dagen krijgt het antibiotica. Dit moet ervoor zorgen dat de kip geen ontstekingen oploopt. Dit is een risico voor de volksgezondheid.

Bedrijven en supermarktketens hebben aangekondigd te stoppen met het verkopen van plofkippen in 2020. In 2020 zal er geen plofkip meer gebruikt worden maar of ze hier ook echt aanhouden, wordt betwijfeld door Wakker Dier.
8
Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 15 juli 2021
8
62
18

Comments

  • 30 juli
  • 0
Deed pijn te lezen dit artikel. Niet omdat het inhoudelijk niet goed is 😉, maar omdat het gewoon zo erg is. Ik twijfel net zo hard als Wakker Dier ...
0
  • 4 aug
  • 0
het is heel verdrietig om het te lezen inderdaad. Hopelijk kunnen ze er iets aan doen en het ook bewaken.
  • 4 aug
0
  • 16 juli
  • 0
Vreselijk dat dit mag en kan. Geen woorden voor.
0
  • 17 juli
  • 0
Ja helaas gebeurd het nog.
  • 17 juli
0
  • 15 juli
  • 0
Och, wat erg ... De naam alleen al !
0
  • 15 juli
  • 0
Ja
  • 15 juli
0
  • 15 juli
  • 0
De smaak van een echte kip kent onze huidige generatie niet meer. Vroeger kon een kip maar moeilijk in de grootste braadpan...
0
  • 15 juli
  • 0
Dat geloof ik graag. Het is nu massaproductie en niet echt de tijd voor het dier om zo ook lekker te smaken.

  • 15 juli
0
  • 15 juli
  • 0
Heel eerlijk, ik heb me hier nog niet eerder zo in verdiept, maar dit is toch wel een schande maar ook de harde waarheid. Dit is inderdaad wat er gebeurd.. Een dilemma, zoals Hans al zegt, maar waar kiezen we allen voor?.. Goed artikel Wesley.
0
  • 15 juli
  • 0
Klopt hoor, waar moet je voor kiezen inderdaad. Is een lastig dilemma, zeker voor grote gezinnen en mensen die het niet breed hebben.
  • 15 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen