Wat is een plofkip?
Een plofkip wordt ook weleens een vleeskuiken genoemd, omdat die in een zeer korte tijd van 50 gram moet groeien naar 2,2 kilo. Een plofkip verschilt qua smaak niet anders dan een gewone kip met meer leefruimte, beter voedsel en een langere tijd voordat die geslacht wordt. Behalve de kippen die speciale voeding krijgen en waar geen zaken in de kip gespoten zijn voor de verkoop. Het is meer de wijze waarop het dier (de ki) kan of moet leven. Dat verschilt wel van de zogenoemde scharrelkip. Nu hebben kippen in Nederland niet veel ruimte. Alleen een scharrelkip of een beter-leven kip komt buiten en heeft in vergelijking met de plofkip iets meer bewegingsruimte.
Een plofkip moet snel groot worden om later geslacht te kunnen worden als:
- Kipfilet
- Kip
- Kippenvleugeltjes
- Kippenpootjes.
Vanaf de geboorte van de kip tot wanneer die in de schappen van de supermarkt ligt duurt 42 dagen. Scharrelkip leeft ongeveer 3 a 4 weken langer dan een plofkip. De groei van de scharrel- of beter-leven kip is dan ook langer dan die van de plofkip.
Hoe ziet het leven van een plofkip eruit?
Hieronder een overzicht van het leven van de plofkip van dag tot dag. Het moment waarop het kuiken (vleeskuiken) wordt geboren tot dat die in de schappen van de supermarkt ligt. De eieren worden bij de kip bevrucht en de kip legt de eieren en worden snel uitgebroed in de broedmachine.
Vanaf die dag begint het leven voor het kuiken. Omdat het dier zo snel groeit krijgt het vaak last van ontstekingen aan de poten. De kippen krijgen dan ook veel antibiotica toegediend om dit zoveel mogelijk te voorkomen. De antibiotica komt wel terecht in het vlees met het bakken of braden wordt die wel gedood.
- Dag 1: het kuiken wordt geboren en weegt ongeveer 50 gram.
- Dag 2: het kuiken wordt op transport gezet naar een vleeskuikenfabriek.
- Dag 3: in een grote stal met heel veel licht (zodat de kuikens sneller groeien en minder slapen) en een ruimte van 1 vierkante meter per 20 kippen.
- Dag 28: na 28 dagen weegt het kuiken ongeveer 1,2 kilo en is een kip geworden.
- Dag 35: de kip wordt nogmaals gewogen en moet nu rond de 1,8 kilo wegen. Over een week gaat die naar de slacht en daar moet die ongeveer 2,2 wegen.
- Dag 42: kip wordt vervoerd naar een slachterij waar de kip geslacht en verpakt wordt. Nog diezelfde dag wordt het naar de supermarkt gebracht waar wij de kip kunnen kopen.
Conclusie
Een plofkip is een goedkoop alternatief voor bedrijven die kip in maaltijden verwerken of supermarktketens die kip verkopen. Omdat de plofkip zo snel groeit van 50 gram naar ongeveer 2,2 kilo in 42 dagen krijgt het antibiotica. Dit moet ervoor zorgen dat de kip geen ontstekingen oploopt. Dit is een risico voor de volksgezondheid.
Bedrijven en supermarktketens hebben aangekondigd te stoppen met het verkopen van plofkippen in 2020. In 2020 zal er geen plofkip meer gebruikt worden maar of ze hier ook echt aanhouden, wordt betwijfeld door Wakker Dier.
Comments
- 30 juli
- Hide replies (1)
0- 4 aug
0- 16 juli
- Hide replies (1)
0- 17 juli
0- 15 juli
- Hide replies (1)
0- 15 juli
0- 15 juli
- Hide replies (1)
0- 15 juli
0- 15 juli
- Hide replies (1)
0- 15 juli
0