Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Huizenprijsgekte biedt ook kansen

Nederland breekt momenteel record op record voor wat betreft huizenprijzen. Nooit eerder in de geschiedenis waren de eigen vier muren in Nederland zo duur als nu. Dit staat in schril contrast met de prijs voor in woning in Hongarije, met name op het platteland.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 5 juli 2021
11
1K
15
Afbeelding door Razvan Mirel via Unsplash

Historisch hoge huizenprijzen in Nederland

Woningprijzen zijn in 2021 wereldwijd het sterkst gestegen sinds het vierde kwartaal van 2006 (bron: Global House Price Index). Ook tijdens de Coronacrisis blijven de prijzen dus gestaag stijgen. In Nederland zelfs met meer dan elf procent sinds het begin van de pandemie. De redenen voor deze forse prijsstijging zijn duidelijk. De massale overheidsmaatregelen om economieën te ondersteunen tijdens de Coronacrisis hebben geleid tot een serieuze vastgoedboom. De rente is kunstmatig omlaag gebracht door centrale banken waardoor (spaar) kapitaal zich een weg zoekt naar meer renderende doelen. Veelal aandelenbeurzen en vastgoed. Huishoudens kunnen meer geld lenen omdat de totaal prijs van de lening lager is en beleggers proberen via de vastgoedmarkt hun rendement veilig te stellen.
Afbeelding door Patrick Weissenberger via Unsplash

Zeepbel?

Door deze vastgoedboom en de historisch lage rentestand zijn veel marktkenners het er over eens dat er zich een enorme vastgoedzeepbel aan het ontwikkelen is. Er wordt dus meer geld betaalt door kopers voor hun woning dan die feitelijk waard is.

Maar wanneer is een huis nu eigenlijk goedkoop, duur of zelfs té duur? Door wie en wat wordt dat bepaald? Om daar een betekenisvolle verklaring voor te kunnen geven is het belangrijk dat je weet wat een huis daadwerkelijk kost. Simpelweg de materialen die er in gaan zitten en de arbeid die het kost om het huis te (laten) bouwen. Ook de grond waarop je het huis gaat bouwen is een belangrijke kostenpost. En daarnaast een bedrag voor aansluitingen van nutsvoorzieningen en vergunningen en dergelijke.

Een korte zoektocht op internet leert dat de kostprijs anno 2021 in Nederland van een gemiddelde nieuw te bouwen sleutel klare en vrijstaande woning van 350 kubieke meter inhoud en 500 vierkante meter grond ongeveer uitkomt op 270.000 euro. Dat is dus de kostprijs van een nieuwe woning, naar jouw smaak en stijl gebouwd en bij een gemiddelde grondprijs. Natuurlijk is de grondprijs in grotere steden een stuk duurder, maar daar krijg je waarschijnlijk ook weer een kleinere kavel toegewezen waardoor het totaalbedrag weinig verandert.

Tweehonderdzeventigduizend euro. Hou dit bedrag eens in je achterhoofd wanneer je nu op zoek gaat naar je vrijstaande droomhuis op Funda...
Afbeelding door Aedrian via Unsplash

Hongaarse woningmarkt

Ter vergelijking nu de huidige situatie op de woningmarkt in Hongarije, het land waar ik twee jaar geleden naar toe verhuisde. Los van de grote steden als Boedapest, Debrecen en Pécs, waar de huizenprijzen richting West Europees niveau gaan, is er hier sprake van een heel ontspannen huizenmarkt. Met name op het platteland zijn er daarom leuke vrijstaande huizen of boerderijen te koop voor in onze ogen ridicuul lage prijzen.

Ook de prijs voor bouwgrond in de dorpen behoort tot één van de laagste in Europa. Dat maakt dat je hier voor rond vijftig duizend euro al een heel leuk bestaand huis in een goed ontwikkelt dorp kunt kopen, instapklaar met alle voorzieningen en een grote lap grond (prijspeil 2021).
Afbeelding door Lynda Hinton via Unsplash

Geoarbitrage

Een verschil van 220.000 euro dus voor een vergelijkbaar huis in Nederland of Hongarije. Daar kun je best leuke dingen mee doen. Vooral als je de overwaarde -die in deze huizenprijsgekte nog nooit zo groot was dan nu- ook nog eens kunt benutten.

Klinkt leuk allemaal, hoor ik je denken. Maar wat heb ik daar aan?

Nou, wanneer je op wat voor manier dan ook aan Nederland bent gebonden, er bijvoorbeeld een vaste baan hebt en die niet graag opgeeft of vrienden en familie niet vaarwel kunt zeggen niet zo heel veel natuurlijk.

Anders is de situatie wanneer dit niet zo'n groot probleem voor je is. Bijvoorbeeld als je al (samen) met pensioen bent. Of je werkplek je laptop is die je overal kunt openklappen (locatie onafhankelijk werk). Je ruilt je land van herkomst dan in voor een woonland waar de kosten van leven een stuk lager zijn.

In het Engels wordt dit Geoarbitrage genoemd. Dan opent zich plots een zee aan (financiële) mogelijkheden. In dat geval kan de overwaarde van je Nederlandse woning er zelfs voor zorgen dat je in één klap financieel vrij bent. Waarna je natuurlijk direct je baas ontslaat en van een stressvrij bestaan gaat genieten. Of niet natuurlijk.

Afbeelding door Brett Jordan via Unsplash
11
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 5 juli 2021
11
1K
15

Comments

  • 10 juli
  • 0
Ah, nu snap ik dat jullie in Hongarije wonen ... 😉 bij deze mn eigen vraag beantwoord die ik gesteld heb in ander artikel...
0
  • 10 juli
  • 0
Hi Marion, Jazeker we wonen sinds 2 jaar in HU.
Oh dan kijk ik nu snel naar je vraag in het andere artikel ;-)
  • 10 juli
0
  • 6 juli
  • 0
We praten over hoe duur Zwitserland is, maar WIJ zijn gewoon enorm duur ook! En huizenprijzen voor grote huizen in Spanje zijn vaak even duur als een rijtjeshuis in Nederland. Alleen als je Nederland verlaat, verlaat je ook een groot deel van je familie wat natuurlijk minder prettig is. Heel goed artikel!
Zullen we elkaar trouwens volgen? Ik volg je bij deze!
0
  • 28 juli
  • 0
De familie komt gewoon op bezoek en samen brengen we in een week veel tijd door. Misschien wel meer dan in NL.
  • 28 juli
0
  • 7 juli
  • 0
Ja, het wordt financieel pas echt leuk als je dan ook verhuisd naar een lage(r) lonen land. Veel meer Bang for your Buck!

Ik ga je volgen!
  • 7 juli
0
  • 6 juli
  • 0
Heel interessant. Ik ben zelf wat voorzichtig, maar als je niet zo aan Nederland en/of het stadsleven gebonden bent, dan is het toch een mooie kans.
0
  • 7 juli
  • 0
Dank Chantal, het verheugd me dat je het met interesse hebt gelezen!

Nee, emigreren (of geoarbitrage) is zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar voor diegenen die het wel past een hele mooie kans.
  • 7 juli
0
  • 6 juli
  • 0
Weer leuk geschreven. Dat is inderdaad een heel groot verschil als je voor 50.000 al een huis hebt, en dan nog met alle voorzieningen. Wat moet ik mij dan daarbij voorstellen, is dat hetzelfde comfort zoals we in Nederland of België gewoon zijn?
Heel interessante info. (Kom je ook eens langs op de koffie?)
0
  • 7 juli
  • 0
Dank voor het compliment weer Rudi ;-) Het comfort bij een woning van deze prijs ligt gelijk aan west europees niveau.

Je kunt ook een opknapper kopen zonder comfort (en voor veel minder geld) en deze dan renoveren en inrichten naar je eigen smaak. Dan kom je uiteindelijk ook rond dit bedrag uit. Ik zal hier mijn ervaringen binnenkort ook over delen op dit platform.
  • 7 juli
0
  • 6 juli
  • 0
Ik kan me voorstellen dat dat voor sommigen mogelijkheden biedt!
0
  • 7 juli
  • 0
Ja Hans, vooral nu de huizenprijzen tot schrikbarende hoogtes stijgen biedt het menigeen kansen. Als je er voor kan of wil gaan natuurlijk.
  • 7 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen