Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Ik heb de overstroming in Limburg meegemaakt

Het zou een leuk en gezellig weekje op bezoek bij mijn ouders geweest moeten zijn. Maar in plaats van lekker thuis werken in het nieuwe huis van mijn moeder had moeder natuur een heel ander idee in gedachte. Woensdagavond gebeurde het allemaal. Ik wist niet wat ik meemaakte. Het water stroomde zo bij ons de straat in en binnen een uur stond het huis blank.

Geschreven door Melissa Vermeulen
Gepubliceerd op: 7 aug 2021
8
319
8
Afbeelding door Chris Gallagher via Unsplash
Ik ging op vrijdag naar mijn ouders in Limburg. Mijn moeder was namelijk net verhuisd naar een super leuk huisje dicht bij het centrum van Valkenburg. Dat weekend was het nog mooi weer en hebben we nog lekker buiten in de tuin kunnen zitten. Toen de week begon, werkte ik vanuit thuis aan de keukentafel met de hond naast me. Het was heel fijn en bovendien voelde dit nieuwe stekkie als een vakantiehuis.


Die maandag begon het wel al hard te regenen en zeiden mijn moeder en ik nog tegen elkaar dat dit zware buien waren. Je denkt voor de rest niet verder erover na, want we wonen immers in Nederland. Het land waar altijd regen valt en waar dijken zijn gebouwd om al dit water tegen te houden. O, en we zaten in Limburg, het hoogste gedeelte van het land. De gedachte dat daar de boel zou overstromen, was totaal niet in mij opgekomen. Dinsdag vielen er wederom zware buien. De stroom viel een paar keer uit, maar uiteindelijk deed alles het weer. Die zware buien gingen eigenlijk door tot en met woensdag. Maar dit keer was het wisselvallig weer. Buien - droog - buien - droog. Mijn moeder was naar haar werk en belde me om te vragen of er water door de straten stroomde. Dit was niet het geval, maar toch kwam ze naar huis aangezien meerdere collega’s van haar naar huis waren gegaan. We hoorden opeens het nieuws dat we zandzakken konden halen bij de gemeente om het huis te barricaderen en zo droog konden houden. Helaas waren die zakken al heel snel weg en bovendien hadden wij niet het idee dat het water bij ons het huis in zou komen.
Ik liep die avond rond een uur of 18:00 naar het centrum om te kijken hoe erg het daar aan toe was. Ik schrok toen ik de Grote Straat vol met water zag staan. Dit is de straat waar alle horecagelegenheden zich bevinden. Alles, maar dan ook alles stond daar onder water. Opeens merkte ik dat het water mijn schoenen aanraakte en wist ik dat het niet meer lang zou duren, voordat het water de straat bij ons in zou stromen. Ik liep terug om mijn moeder en de buren te waarschuwen. Zo’n 20 minuten later stonden we binnen met water tot aan onze enkels. We konden het niet geloven! Het ging zo snel!
Gelukkig konden we bij de bovenburen verblijven, want het nieuwe huis van mijn moeder werd onbewoonbaar. We hebben de nacht doorgebracht met ons tweeën en de hond op de bank. De ochtend erna stond het water in het huis van mijn moeder tot aan onze knieën. We besloten echter om met de spullen die we nog konden redden naar buiten te lopen door het water.
Zo’n 20 minuten later stonden we binnen met water tot aan onze enkels.
Uiteindelijk werden we opgehaald met de auto waarna we naar een plek gebracht werden waar wij konden verblijven en waar mijn moeder nog steeds is. De verwachting is dat ze eind dit jaar weer terug in haar huis kan. Alles moet namelijk worden gerenoveerd.
Ik ben zeer dankbaar voor alle hulp en steun van mensen om ons heen. We moeten natuurlijk niet vergeten wat zich in België en Duitsland heeft gespeeld…
Dit is een kreet van moeder natuur die we hopelijk allemaal serieus nemen.
8
Geschreven door Melissa Vermeulen
Gepubliceerd op: 7 aug 2021
8
319
8

Comments

 • 10 aug
 • 1
Vreselijk. Ook hier, in België, kwam het water 'uit het niets'. Het kwam gewoon langs toiletten en lavabo's uit de riolen omhoog de huizen binnen.
1
 • 12 aug
 • 0
Echt heel heftig allemaal. Ik hoop dat dit nooit meer gebeurd.
 • 12 aug
0
 • 9 aug
 • 1
Ach wat erg! Ik denk dat ik het me nooit echt kan voorstellen hoe het is. Hoeveel beelden en verhalen ik ook mee krijg. Sterkte voor je moeder, net een nieuw huis ....

Het is inderdaad niets in vergelijking met België en Duitsland, maar je eigen ellende kan soms echt al wel genoeg zijn en hoef je niet te vergelijken met anderen.
 • 9 aug
1
 • 9 aug
 • 1
Wat vreselijk voor je moeder. Net verhuisd en dan dit. Is het huis alweer hersteld? Valkenburg ken ik een beetje, als Rotterdamse kom ik er dolgraag. Ben er zo'n 15 keer op vakantie geweest. Dus het ging me aan mijn hart om de beelden te zien. Heel veel sterkte!
 • 9 aug
1
 • 9 aug
 • 1
Wat heftig, ik weet het uit persoonlijke ervaring. Heel veel sterkte voor jullie.
 • 9 aug
1
 • 8 aug
 • 1
Heel heftig verhaal. Hoop dat alles weer goed komt voor je moeder.
 • 8 aug
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen