Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Interviewreeks: Belgen en Nederlanders in het buitenland

Deze reeks stelt iedere keer enkele vragen aan een Belgische of Nederlandse persoon die in het buitenland verblijft.

Geschreven door Luci lle
Gepubliceerd op: 8 juni 2021
6
30
4
Sabine en Yvon op hun vakantieboerderij
Sabine en Yvon op hun vakantieboerderij
In dit artikel worden de vragen beantwoord door Sabine. Zij en Yvon komen oorspronkelijk uit Lisse, een dorp gelegen in de Bollenstreek, Nederland. Daar was Yvon werkzaam als planner bij een taxibedrijf, Sabine was pedagogisch medewerkster bij een buitenschoolse opvang. In oktober 2018 verhuisden ze naar hun boerderij in Slowakije. Daar hebben zij gezelschap van Loet de haan, met zijn rondscharrelende dames, Ko de bejaarde kater en hun lieve honden Beau en Saar, die vrij op het erf rondlopen. Al deze dieren maken het boerderijleven compleet. Bij aankoop was deze boerderij eerder een bouwval, met eigen handen maakten Sabine en Yvon er een paleis van. Zij delen hun geliefde boerderij graag met anderen, en verhuren dan ook vakantiehuizen, die op hun erf gelegen zijn.
Waarom ben je naar het buitenland verhuisd? Waarom Slowakije?

Ik en Yvon hadden reeds lang een droom om een bedrijf te starten in het buitenland. Toen we in de lente van 2016 smoorverliefd werden op onze huidige boerderij in Slowakije, werd deze droom werkelijkheid. Met een flinke dosis enthousiasme zijn we dat avontuur aangegaan. Toen, en ook nu, kijken we er naar uit om onze gasten een mooie vakantie te bezorgen. Slowakije is een prachtig land. Je kan er echt genieten van het landelijke leven en de seizoenen heel puur beleven.

Had deze verhuis de bedoeling van definitief te zijn (voor zover een mens de toekomst kan inschatten)? Is daar ondertussen verandering in gekomen?

Ja, het was en is zeker de bedoeling dat we hier nog een lange periode blijven. We hebben meer dan voldoende plannen voor onze boerderij. Zoals het realiseren van onze ‘tinyhouse on wheels’. Die zou dit jaar af zijn, maar door de corona situatie is dit financieel helaas niet haalbaar. Gelukkig hebben we reeds twee beschikbare accommodaties, vakantiehuis Ranná Rosa en vakantiehuis Krásny Svet. Dit jaar is er bovendien weer een andere wens uitgekomen: Het openen van onze boerderijwinkel, waar we allerlei huis- en handgemaakte producten verkopen. Ik maak zelf zeep en gezichtsproducten (puur natuur), maar ook appelmoes, ketchup, jams en nog veel meer. Ook hierin groeit het lijstje, want ik verzin elke keer weer iets nieuws.

Ondernam je veel voorbereidingswerk (jaren/maanden/weken) of kwam het idee eerder plots op en deed je het dan maar meteen?

We zijn een tweetal jaar bezig geweest met voorbereiden. In deze periode zochten we naar een huis en toen dat gekocht was, volgde het op en neer reizen om te klussen. We waren al vaker in Slowakije geweest, dus het land was voor ons echt thuiskomen.

Wat was voor jou de grootste aanpassing en/of het moeilijkste aan heel het gebeuren?

Ik vond het best een uitdaging om de financiële zekerheid los te laten. Aangezien onze inkomstenbron bij de verhuur van onze vakantiehuizen ligt, was de druk hoog om alles op tijd af te krijgen. Daarnaast was ook het leven in een verbouwing niet altijd even gemakkelijk.

Wat is het gekste dat je op heel dit avontuur (tot nu toe) meemaakte?

Dat mensen zoveel vertrouwen in ons hadden en een vakantie boekten, terwijl het vakantiehuis Ranna Rosa op dat moment nog niet eens klaar was en er nog geen foto's van waren. Maar ook alle procedures die je moet ondernemen om zakelijke dingen te regelen. Alles gaat hier langzaam en met vele omwegen en vergeet niet de vele handtekeningen, lintjes en stempels.

Wat is een typisch gerecht/snack of drank van Slowakije? Wat vind je er zelf van?

Bryndzové halušky is een van de nationale gerechten in Slowakije. Deze maaltijd bestaat uit halušky (gekookte klonten aardappeldeeg, vergelijkbaar met gnocchi) en bryndza (een zachte schapenkaas). Optioneel bestrooid met gekookte stukjes gerookt varkensvet of spek, en bieslook of lente-uitjes. Het is niet mijn favoriet, het valt nogal zwaar op de maag. ;-)

Wat mis je het meeste aan Nederland? Wat helemaal niet?

Missen is een groot woord, maar ik kan soms wel echt zin hebben in typische Nederlandse producten. Zoals oude kaas, een stevige volkoren boterham, of pindakaas. Wat ik niet mis aan Nederland is de drukte en de haast. Hier leven we met de seizoenen. We bekijken per dag hoe het weer is, en of we buiten of binnen aan het werk gaan.

Voel jij je thuis?

Ja, ik voel me hier zeker thuis. Het leven in en met de natuur, de dieren en het ontvangen van gasten, het is een droom die uitkomt.

Bezoek je Nederland vaak?

Zelden, we zijn in de drie jaar dat we hier wonen slechts één maal teruggegaan. Wel voor een langere periode, omdat we voor 5 maanden aan het werk moesten in Nederland.

Als migrant ergens verblijven, bracht dat een extra dimensie aan de 'covid-ervaring'?

De informatie is hier warrig en op diverse websites staan er verschillende zaken. Verder merken we er weinig van, want we leven hier op de boerderij echt in onze bubbel. Voor Corona, gingen we ook maar eenmaal per week weg, voor ons rondje boodschappen. De regels waren hier wel superstreng. We zaten lang in een lockdown. Je mocht dan echt niet verder dan de plaatselijke supermarkt. Net voor de lockdown haalden we onze Berner Sennen-pup Saar op, dus onze lockdown bestond voornamelijk uit het zorgen en opvoeden van onze Saar ;-)

Wil je nog iets vertellen? Laat je gaan!

Graag noem ik enkele zaken op die hier te beleven zijn en die ons vreugde brengen. Het zijn zo een dingen die wij graag met anderen delen:

♡ Groente en fruit uit de moestuin en kas, en veel wildpluk mogelijkheden!
♡ Wakker worden met een vers bereid heerlijk boerderijontbijt.
♡ Een kampvuur en de goulash ketel erbij. Broodjes aan een stok, wijn van de lokale boer en een oneindige sterrenhemel. De ingrediënten voor een onvergetelijke avond.
♡ Prachtige wandelingen, direct vanaf de boerderij naar de hoger gelegen heuvels, of een stukje verder, naar het kasteel van Modrý Kamen (50 min).
♡ Cultuur snuiven: De vele kastelen, grotten, pittoreske dorpjes en steden bezoeken.
♡ Poedelen in de beek die aan het erf grenst. Zwemmen in het bio zwembad, dat op slechts vijf km van ons gelegen is.
♡ Onze kleinste gasten zien spelen in de modderkeuken.
♡ In de lente- en zomermaanden zijn er veel folklore festivals te bezoeken, een feestje voor alle zintuigen!

We nodigen je tevens graag uit bij ons op de boerderij. Met zorg, liefde en aandacht hebben wij de vakantiehuizen verbouwd en ingericht én dat voel je! Kom genieten van het prachtige Slowakije en kom heerlijk tot rust.
Slowakije.
Slowakije.
6
Geschreven door Luci lle
Gepubliceerd op: 8 juni 2021
6
30
4

Comments

 • 10 juni
 • 1
Klinkt heerlijk zeg! Doet me nadenken over mijn eigen levenskeuzes.
 • 10 juni
1
 • 8 juni
 • 1
Klinkt fantastisch! Zal daar ook weg willen zijn.
1
Luci lleauteur
 • 8 juni
 • 0
Ik ben zelf al enkele keren in Slowakije geweest (nog voor Sabine en Yvon hun vakantieboerderij Natuurlijk slowakije hadden gestart), en de natuur is daar echt wel rustgevend en ideaal indien je graag wandelt.
 • 8 juni
0
 • 8 juni
 • 1
Super leuk om te lezen zo'n interview!
 • 8 juni
1

Recente en relevant artikelen