Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Is de bitcoin dan écht zo waardevol of toch niet?

Velen vragen zich af of bitcoins en andere cryptomunten nu écht zo waardevol zijn dan ingewijden ons willen doen geloven. Die vraag komt dan meestal van diegenen die de stap investeren in bitcoins wel zouden willen wagen, maar er te weinig van af weten en dus meer zekerheid willen. Waarom zijn cryptomunten in het algemeen en bitcoins in het bijzonder dan zo waardevol?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 26 juli 2021
12
240
12
Abstract

Digitale munten zijn virtueel. Velen vragen zich dan ook af wat de echte waarde ervan is. Voorlopig kunnen we nog niet écht betalen, waardoor bitcoins, het verhandelen en investeren iets abstract. Toch zijn er volgens ingewijde meer dan genoeg redenen om te investeren in bitcoins.

Bitcoins worden niet uitgegeven door een Centrale Bank

In tegenstelling tot ons klassieke geld, worden bitcoins en andere cryptomunten niet uitgegeven door een of andere Centrale Bank. Daardoor heeft het volgens velen de mogelijkheid om ons gebruik van geld ingrijpend te veranderen. Bovendien kan op termijn gebruikt worden om te investeren. Onze huidige bankbiljetten worden al lang niet meer ondersteund door een goudstandaard. Dat betekent dat het geld dat we lenen eigenlijk ook niet meer dan 'virtueel geleend is geld is zoals dat met bitcoins het geval is. Met andere woorden: zoveel verschil tussen ons 'klassiek' geld en bitcoins is er al lang niet meer. Dat betekent dat privépersonen, bedrijven en andere banken met geleend geld vaak nog meer geld lenen. Munteenheden die we vandaag gebruiken zijn theoretisch ook weinig of niets meer waard.

Bitcoin is praktisch voor overschrijving grote bedragen

Een van de grootste voordelen van Bitcoin is de mogelijkheid om snel en wereldwijd grote bedragen over te schrijven, zonder de tussenkomst van een derde partij. Kleine bedragen in bitcoins overschrijven is veel minder aantrekkelijke hoeveelheden door de relatief hoge transactiekosten van het netwerk.

Veiligste manier om bedragen over te schrijven

Bitcoin is zeker niet de snelste manier om bedragen over te schrijven, maar wél het grootste en vooral meest veilige netwerk ter wereld.

Bitcoin geeft ons maximale vrijheid

De decentralisatie van cryptomunten is wellicht het meest kenmerkend voor de bitcoin en andere digitale activa. Dankzij het uitgebreide blockchain-netwerk, worden zowel regeringen als banken compleet buitenspel gezet voor het beheer van deze activa. Daardoor genieten we maximale vrijheid in het beheer van deze crypto-munten. In tegenstelling tot onze banken, kan niemand ons de toegang tot de Bitcoin verbieden. Het goedkeuren van allerlei transacties met bitcoins en cryptomunten verloopt via een collectieve meerderheid. Daardoor wordt het beheer van Bitcoin maximaal beschermt tegen misbruik en omkoping.

Bitcoin zorgt voor maximaal vertrouwen in digitale munten

Dan danken we aan de manier waarop transacties worden gecontroleerd. Het zijn namelijk de snelste mijners de mogelijkheid krijgen om een “block” aan de blockchain toe te voegen. Met dit systeem wordt positief en competitief gedrag extra beloond, wat het vertrouwen in deze digitale munt alleen maar verhoogt.

Bitcoins zijn schaars

De bitcoin heeft een plafond van 21 miljoen, waarvan er vandaag al 18,5 miljoen zijn gemijnd. Volgens cryptoanalisten zal zo de laatste Bitcoin gemijnd  worden in 2140. Dat betekent meteen ook dat er zullen nooit meer Bitcoins beschikbaar zijn nadat de allerlaatste gemijnd wordt. Eens alle Bitcoins gemijnd zijn, zorgt dit voor een deflatie van de waarde van de munt. Gebruikers die overlijden of de toegang tot hun cryptomunten verliezen, zullen munten “verbranden”, of permanent uit circulatie halen. Dat biedt het voordeel dat de prijs van de Bitcoin zal blijven stijgen.

Bestand tegen allerlei aanvallen

Geen enkel betaalmiddel is zo veilig dan de Bitcoin. Financiële instituten zijn al lang niet meer bestand tegen de snel evoluerende techniek die hackers gebruiken. Om een grootse aanval op de Bitcoin te lanceren, moet een hacker al over een controle van minstens 51 procent van alle mijners beschikken, en dat is praktisch onmogelijk. Dat wil lang niet zeggen dat er in het wereldje van de digitale munten helemaal geen bedreigingen zijn. Via phishing en fraude kunnen criminelen nog altijd proberen om je private keys, je toegangscode die je identificeert als eigenaar van een reeks cryptomunten, te bemachtigen. Uit veiligheidsoverwegingen is het trouwens aangeraden om je aangekochte cryptomunten te verplaatsen naar een cryptowallet van je keuze. Zolang je cryptomunten in de wallet van een beurs zitten, ben jij technisch gezien niet de volledige eigenaar van de munten.

Betrouwbaar investeren

Bitcoins geven je de mogelijkheid om op een betrouwbare manier te investeren. Het wordt door investeerders meer en meer gezien als een modern en digitaal alternatief voor goud. Investeren in Bitcoins is duurzaam, schaars en algemeen aanvaard. Dit moderne betaalmiddel kan namelijk niet vernietigd of verwijderd worden. Bitcoins zijn ook:
  • Duurzaamheid: elke Bitcoin kan ontelbare keren worden hergebruikt en vervalt nooit
  • Herkenbaar: een groeiend aantal verkopers en gebruikers herkennen Bitcoins van niet-valuta's of vals geld en willen het als officieel betaalmiddel gebruiken
  • Toegankelijk: je moet over geen gecontroleerde bankrekening beschikken om Bitcoins te bezitten of te aanvaarden. Het enige wat daarvoor nodig is, is basiskennis van de computer en een internetverbinding
  • Extra beveiligd: elke transactie wordt geregistreerd en beveiligd door het berekeningswerk van knooppunten.
  • Programmeerbaar: in tegenstelling tot ons vertrouwd geld, introduceert Bitcoin ook een dimensie van programmeerbaarheid. Dat betekent dat Bitcoin in de toekomst updates kan ontvangen en nog handiger functies kan ontwikkelen, zoals slimme contracten.
12
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 26 juli 2021
12
240
12

Comments

  • 29 juli
  • 0
Persoonelijk vertrouw ik Bitcoin niet, maar toch leuke artikel. Goed geschreven.
  • 29 juli
0
  • 27 juli
  • 1
Goed artikel, ik heb er ook een artikel over geschreven.
  • 27 juli
1
  • 27 juli
  • 1
Goed artikel, ik heb er ook een artikel over geschreven.
  • 27 juli
1
  • 27 juli
  • 1
Goed geschreven, Francois. Ik zelf ben niet zo'n voorstander van de bitcoin, maar dat is natuurlijk persoonlijk.
  • 27 juli
1
  • 27 juli
  • 1
Persoonlijk heb ik geen vertrouwen in de Bitcoin, dus vooralsnog laat ik die aan me voorbij gaan
  • 27 juli
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen