Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Is kauwgom snoep?

Kauwgom wordt vaak gebruikt als snoep, maar zit anders in elkaar. Bovendien eet je dit niet op, maar spuug je deze, als het goed is, in een vuilnisbak. Kauwgom heeft heel duidelijk voor- en nadelen voor de mens, maar enkel nadelen voor onze natuur.

Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 7 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
4
0
Afbeelding door Gabriel Matula via Unsplash
Kauwgom wordt vaak gebruikt als snoep, maar zit anders in elkaar. Bovendien eet je dit niet op, maar spuug je deze, als het goed is, in een vuilnisbak.
Kauwgom heeft heel duidelijk voor- en nadelen voor de mens, maar enkel nadelen voor onze natuur.

Kan kauwgom verboden worden?

Alles kan verboden worden, maar dan wordt dit toch stiekem gedaan. Kauwgom op straat gooien is verboden in Singapore, omdat het de stad zo vies maakt. De schoonmaakkosten hiervoor liepen torenhoog op. Er werd ook kauwgom geplakt aan deuren, waarop deze niet meer goed open of dicht gingen.
Er kan daar enkel nog op doktersrecept kauwgom gekocht worden. Als je kauwgom onnadenkend op straat gooit kun je een hoge boete verwachten. En dit is maar één van de vele, hoge straffen in Singapore. Het is raadzaam geen kauwgom bij je te hebben of te kauwen op straat.

Op kauwgom word al zo’n 9000 jaar gekauwd en daarvoor werd de gom gebruikt die uit bomen komt, met of zonder toegevoegd smaakje. Dit gom is een natuurproduct, de kauwgom van tegenwoordig is eigenlijk een stukje rubber waar zoetstoffen, kleurstoffen en smaakstoffen aan toegevoegd zijn.

Waar is kauwgom goed voor of juist niet?

Het kauwen op kauwgom vergroot de aanmaak van speeksel en dat is goed voor de spijsvertering. Maar in kauwgom zitten bepaalde bestanddelen in zeer kleine hoeveelheden die niet goed voor ons zijn. Deze bestanddelen, chemische/metaalachtige toevoegingen, staan vaak niet eens op de lijst van toevoegingen. Dus, teveel/te vaak is zeker niet goed. Wel verlaagt het kauwen stress en verhoogd het je activiteit, je waakzaamheid en kan bijdragen aan het extra schoonmaken van de tanden en kiezen.


Recept

Zelf kauwgom maken kan!

Je kunt dit het best doen met Arabische gom. Dit is online te koop, maar je moet wel opletten dat deze eetbaar is, want er is ook een variant die als lijm gebruikt wordt in de kunst.

Meng 10 gram van het poeder met 50 milliliter water in een bakje, voeg een smaakje toe en laat dit 2 uur rusten. Het lekkerst en makkelijkst is om wat citroenrasp toe te voegen voor de geur en smaak. Als je mentholkauwgom wilt maken kun je het best een mentholsnoepje zoals King in een vijzel fijnmaken of een blaadje munt helemaal tot poeder vermalen. Stukjes muntblad in kauwgom is niet lekker. Je kunt ook wat druppels van een bakaroma toevoegen, dit is in iedere supermarkt te koop. Dan kun je je eigen unieke kauwgom maken.

Suiker of zoetstof hoef je overigens niet toe te voegen, want bij gekochte kauwgom is deze smaak meestal al na een paar minuutjes weg.

Na die 2 uur is het mengsel ingedikt en kunnen er (kauwgom)ballen van gedraaid worden.
0
Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 7 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
4
0

Recente en relevant artikelen