Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Jezelf en anderen kennen

Hoe goed ken je jouw partner echt? Vertellen jullie elkaar wat je dwars zit, wat je meemaakt en wat je gedachten zijn? Ik geef als life coach mijn cliënten altijd de keuze als ze om mijn mening vragen; wil je de bittere waarheid of de gesuikerde leugen? Dat is een bewuste strategie. De keuze die gemaakt wordt vertelt me ook iets over de emotionele weerbaarheid van die persoon op dat moment. Alles heeft een reden.

Geschreven door Marcel Duijn
Geschreven op: 19 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
28
1
Afbeelding door Darius Bashar via Unsplash
Hoe goed ken je jouw partner echt? Vertellen jullie elkaar wat je dwars zit, wat je meemaakt en wat je gedachten zijn? Je beste vriend of vriendin is degene die tegen je op durft te staan zodra persoonlijke grenzen worden overschreden, niet degene die je naar de mond praat. Dat zijn soms harde lessen maar het zijn ook boodschappen die nodig zijn, want iedereen draagt een rugzakje mee waardoor ons alledaagse gedrag wordt beïnvloed. En het is nu eenmaal zo dat dit alleen gecorrigeerd kan worden door eerlijk te zijn. Ik geef als life coach mijn cliënten altijd de keuze als ze om mijn mening vragen; wil je de bittere waarheid of de gesuikerde leugen? Dat is een bewuste strategie. De keuze die gemaakt wordt vertelt me ook iets over de emotionele weerbaarheid van die persoon op dat moment. Alles heeft een reden.

Projectie
Psychologie is heel simpel te begrijpen. Mensen projecteren hun onverwerkte emoties op andere individuen met een lagere sociale status, op dieren of op de wereld in het algemeen. De woorden die ze gebruiken zijn indicatief voor het trauma. Dit geldt ook voor de patronen in het gedrag en hun interesses. Personen die bijvoorbeeld een fascinatie hebben voor zelf-mutilatie of in de vorm van een externe projectie voor destructief gedrag, dragen onbewust een trauma wat gerelateerd is aan zelfhaat met zich mee. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn maar wat nogal onderschat wordt is het beeld van perfectie wat door de maatschappij uitgedragen wordt. Dit veroorzaakt nogal wat angsten en fobieën bij gevoelige kinderen. En vooral kinderen van autoritaire ouders hebben hier last van.

Als ouders zich bij mij melden met de boodschap dat hun kind 'zo lastig is', dan weet ik al hoe de vork in de steel zit. De bron van alle ellende is natuurlijk dat alle betrokkenen als kind met een serieus tekort aan aandacht te maken hebben gehad en daar is het niet gestopt. Dat is de reden dat familieopstellingen als therapie zo populair zijn. Het innerlijke kind heeft nooit de lessen gehad die het nodig heeft om goed te socialiseren en de volledige breedte van emoties te kunnen bevatten. Helaas is het nog steeds zo dat kinderen die kwaad worden of zich slecht gedragen gestraft worden. Alleen dieptepsychologen begrijpen dat zulke kinderen in essentie dat gedrag vertonen omdat ze zo zijn behandeld. Misdadigers zijn zo gemaakt, dat wordt niet begrepen door de onwetende massa. De psyche van een ander is een spiegel voor onszelf, de boodschappen zijn voor ons als maatschappij.

Authenticiteit
Maar wat is dan authenticiteit? Kun je dat rugzakje volledig leegmaken en 'normaal' functioneren? En wat is dan de standaard voor 'normaal'? Normaal is in ieder geval dat mensen al hun gevoelens kunnen uiten zonder daarvoor geshamed of ontkend te worden. Vrije expressie is de enige uitlaatklep voor de psyche en als dat onderdrukt wordt gaat het mis. Als je niet de kans krijgt om uit te kunnen spreken wat je voelt en denkt, dan verander je in een fysiek wrak wat zichzelf geestelijk onderdrukt. Het is in ieder geval normaal dat je in meer of mindere mate stress oploopt vanwege werk, in je relatie, of op de vereniging. Simpelweg omdat dit allemaal bij het leven hoort. Je eigen vermogen om problemen op te lossen door NEE te zeggen en je grenzen te communiceren als anderen over jouw grenzen heen gaan heeft hier natuurlijk alles mee te maken. Wat hier ook mee te maken heeft is om je eigen mening volledig los te kunnen zien van de mening van een ander. Dit klinkt misschien logisch maar dat is het niet, dit is zelfs een heel bijzondere gave. Je kunt dit ontwikkelen door overal een eigen mening over te vormen en deze ook uit te durven spreken, dus trek je eigen conclusies.

Zoek uit wat je eigen voorkeuren zijn en doe lekker je ding zonder je druk te maken om wat anderen daarvan denken. Maar hou natuurlijk wel rekening met de feedback van anderen. Er is altijd wel iemand waar je iets van kunt leren. Degenen die jouw mening waarderen zonder je onderuit te schoppen, die moet je in je leven houden. Die zijn goud.
1
Geschreven door Marcel Duijn
Geschreven op: 19 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
28
1

Comments

  • 3 juli
  • 0
To the point geschreven! Ik ga je volgen, kom je ook mij leren kennen en lekker koffie drinken.
  • 3 juli
0

Recente en relevant artikelen