Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Lust jij deze middeleeuwse gerechten?

In de middeleeuwen aten ze onder andere brood, vis, kaas zoals wij heden ten dage ook doen. De rijken hadden gesuikerd en gepekeld vlees... Maar ze aten ook dingen die je jouw ergste vijand niet zou willen voorschotelen. Benieuwd wat vroeger normaal was om te eten?

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Gepubliceerd op: 29 juni 2021
8
92
7
Afbeelding door Fabio Jock via Unsplash
Geroosterde zwaan Klinkt nog oké... Toch? Een echte delicatesse voor de rijke lui. Helaas was de bereidingswijze datgene wat dit gerecht echt verpestte. Wil jij ook geroosterde zwaan serveren met Kerstmis? Dan kan je dit op twee manieren klaarmaken. Je kunt je zwaan vullen met broodkruimels, bloed en voor de smaak wat azijn toevoegen. Klinkt al zeer smakelijk, maar je kunt het ook op deze manier serveren: Snij de huid af met de veren er nog aangehecht. Braad hem boven een vuurtje en serveer hem met de huid er weer omheen gewikkeld. Iemand nog een hapje veer? Amble taart Dit is een vleespasteitje gemaakt van brood en alles wat nog over was van de dagen voordien. Zo kon je er onder andere gekookte ingewanden in terug vinden. Lekker toch? Hanenbier Om al dit lekkers weg te spoelen, heb je een stevig drankje nodig. Toentertijd waren alleen de dranken die alcohol bevatten veilig om te drinken. Het water was namelijk al snel besmet met alle viezigheid dat ze daarin dumpten. Zo gooiden ze de inhoud van hun toilet in het water, wasten ze hun kleding erin en namen ze, in datzelfde water ook nog eens een bad. Een echt feest voor bacteriën en een doodsoorzaak voor vele mensen. Gelukkig was er hanenbier! Wil je dit ook drinken tijdens de volgende voetbalmatch? Dan kan je dit op deze manier klaarmaken. Sla in een mortier rozijnen, nootmuskaat, foelie, en dadels fijn. Doe dit in een canvas tas en voeg hier ook een goed gekookte kip en 30 liter ‘ale’ of bier bij. Hou deze zak dicht voor een week en verdeel het dan in flessen. Volgende maand kan je deze hanenbier drinken. Ben je blij dat je in de eenentwintigste eeuw leeft of zou je nog steeds willen tijdreizen? Ik weet een ding zeker... Mijn maag zou niet sterk genoeg zijn om in de middeleeuwen te leven.
8
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Gepubliceerd op: 29 juni 2021
8
92
7

Comments

  • 4 juli
  • 0
Leuk!
  • 4 juli
0
  • 30 juni
  • 0
Ik ben vegan, dus nee, niet echt en bier lust ik zo ook al niet
  • 30 juni
0
  • 30 juni
  • 0
Dat hanen bier klinkt nog oke...
  • 30 juni
0
  • 30 juni
  • 0
Het is een fascinerende tijd, maar ja, dat eten...
  • 30 juni
0
  • 30 juni
  • 0
Mijn maag ook niet.. Doe maar de gerechtjes en mogelijkheden van tegenwoordig.
  • 30 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen