Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Netflix tip: La Casa de Papel (seizoen 5)

3 September is het zo ver; het vijfde seizoen van de serie waar heel Netflix-kijkend Nederland op heeft zitten wachten: La Casa de Papel. Het vijfde seizoen, als voorloper van het zesde en laatste seizoen, hoewel La Casa de Papel bedenker Alex Pina wel vaker met verrassende plots is gekomen om een succes op te rekken.

Geschreven door Norman van den Wildenberg
Gepubliceerd op: 16 aug 2021
3
11
8
La Casa de Papel seizoen 5
La Casa de Papel seizoen 5

Netflix

Het is pas krap 4 jaar geleden dat de wereld plots werd overspoeld door het La Casa de Papel-virus, met de beruchte rode overals en Salvador Dali-maskers. Nadat het op een Spaanse zender niet heel succesvol was, werd de serie opgekocht door Netflix en wereldwijd uitgebracht. Slechts zelden werd een serie zo snel een icoon als de Spaanse serie over een stel overvallers. Neem een willekeurige voorbijganger op straat en toon een Dali-master of een roos overal met capuchon, en men zal je direct de naam van de beroemde serie noemen. Slechts de sterrenstatus van Harry Potter, Star Wars, Lord of the Rings zijn sneller gerezen, met die kanttekening dat dat geen tv-series maar films zijn. Nee, zelfs Friends, Cheers, Prison Break, Dexter, X-Files en Game of Thrones deden er langer over om zo populair te raken. Alleen Twin Peaks komt qua snelheid van populair worden nog enigszins in de buurt.

Het succes van La Casa de Papel is niet eens zo simpel te verklaren. Het gaat zelfs tegen alle wetten der logica in als televisiekenners het vooraf hadden kunnen voorspellen. De serie is niet Engelstalig, het goede overwint niet van het kwade en er was in het begin niet eens eenvoudig een hoofdpersonage te ontdekken. Laat staat de overdreven hoeveelheid eenvoud in kostuums die gebruikt werden in het eerste seizoen. En toch overwon de Spaanse serie in no time alle harten van de kijkers.

Seizoen 5

Het vijfde seizoen moest er natuurlijk wel komen, gezien het open einde van seizoen 4. De groep van El Profesor is omsingeld, en na verschillende interne strubbelingen en relatieproblemen staan de neuzen aan het eind van het vierde seizoen gelukkig weer allemaal dezelfde richting op. Maar ontsnappen is nog wel een dingetje...
De groep bestaat in het vijfde seizoen logischerwijs naast El Profesor uit Tokio, Lisboa, Estocolmo, Denver, Rio, Palermo, Helsinki, Bogotá, Marseille en Manila, het nieuwste lid van de bende en de 'heldin' die de irritante bankdirecteur Artúro een kogel in zijn been schoot. Of de zwangere oud-rechercheur Alice Sierra, die de bende in het derde en vierde seizoen nog moeilijk maakte, zich net als oud-inspector Raquel Murillo (Lisboa) aansluit bij de bende, is vooralsnog niet bekend. Ook is nog niet bekend hoe de makers om gaan met de dood van Nairobi, die in het vierde seizoen werd doodgeschoten. Net als met Berlín eerder gebeurde, is het goed mogelijk dat Nairobi nog in een soort van flashback wordt gebruikt in het laatste seizoen.
La Casa de Papel, seizoen 5, zal vanaf 3 september te zien zijn via Netflix en bestaan uit 5 delen, waarna het afsluitende seizoen 6 vanaf 3 december te zien zal zijn. 6 Seizoenen, ofwel 3 seizoenen die bestaan uit 2 delen elk, maar dan houdt het ook echt op helaas. Volgens de producenten zijn de acteurs van de hit-serie te bekend geworden om de agenda's van de acteurs nog samen te kunnen brengen voor een nieuw seizoen. Maar zeg nooit nooit, want er is geen serie zo verrassend als La Casa de Papel...
3
Geschreven door Norman van den Wildenberg
Gepubliceerd op: 16 aug 2021
3
11
8

Comments

  • 23 aug
  • 1
Ik moet nog beginnen kijken maar moet er precies toch eens tijd voor maken x
1
  • 17 aug
  • 1
Leuk, al zit ik nog in seizoen 1.
1
  • 17 aug
  • 1
ik kan niet wachten. :-)
1
  • 17 aug
  • 1
Informatief ! Ik ga zeker kijken . Net en puntig geschreven . Zoals het dus ook kan .
1

Recente en relevant artikelen