Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Sambo het kleine zwarte jongetje

“Dit is jongetje Sambo en hij is pik pikzwart. Dit is zijn moeder Mambo en zij is pik pikzwart. Dit is zijn vader Jambo en hij is pik pikzwart.” Deze tekst komt uit een boekje dat mijn ouders mij vaak hebben voorgelezen. Zelfs ik, iemand van de nieuwe, liberale generatie, is opgegroeid met racisme in de kinderboeken.

Geschreven door Madelief Harten
Geschreven op: 18 dec 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
114
1
Afbeelding door Markus Spiske via Unsplash
“Dit is jongetje Sambo en hij is pik pikzwart. Dit is zijn moeder Mambo en zij is pik pikzwart. Dit is zijn vader Jambo en hij is pik pikzwart.” Deze tekst komt uit een boekje dat mijn ouders mij vaak hebben voorgelezen: ‘Sambo het kleine zwarte jongetje’. Dit boekje is me altijd bijgebleven. Niet omdat het een nogal verontrustende racistische tekst heeft, maar omdat het zo’n leuk boekje is. Gelukkig heb ik de juiste educatie om te begrijpen dat mensen met een donkere huidskleur net zo waardig zijn als mensen met een blanke huidskleur, maar dit voorbeeld geeft wel aan in hoeverre racisme in de Nederlandse basis zit. Zelfs ik, iemand van de nieuwe, liberale generatie, is opgegroeid met racisme in de kinderboeken.

Black Lives Matter
Afgelopen maanden stond het nieuws er zo vol mee, dat het bijna onmogelijk is om niet van de BLM (Black Lives Matter) beweging gehoord te hebben. Het is een beweging die opkomt voor de gediscrimineerde zwarte bevolking. Deze ongelijkheid speelt vooral in de VS, maar ook in Nederland merken we dit. Denk bijvoorbeeld aan de keer dat voetballer Ahmad Mendes Moreira, die een donkere huidskleur heeft, huilend het veld heeft verlaten omdat er apengeluiden klonken zodra hij aan de bal kwam. Al maanden probeert de BLM beweging om racisme tegen te gaan, maar concrete veranderingen zijn er nog niet. Voor het probleem dat de BLM beweging niet tot het verminderen van racisme leidt, zijn verschillende oplossingen mogelijk. In deze beschouwing zal ik de gevolgen, oorzaken en oplossingen voor dit probleem uitwerken.

Doordat de BLM beweging nog geen veranderingen ziet, ontstaat er een begrijpelijke frustratie. Deze wordt helaas tijdens demonstraties en protesten geuit in de vorm van geweld. Politiemannen worden neergehaald en omstanders worden in het gezicht gespuugd. Ook kijkend naar de huidige pandemie zijn er een aantal gevolgen. Protestanten houden steeds minder vaak anderhalve meter afstand van elkaar en dragen geen mondkapjes. In het algemeen dagblad van 31 mei 2020 staat dan ook geschreven dat de pandemie in Amerika nu juist de mensen met een donkere huidskleur treft. Door al dit gedoe zijn er ook mensen die afstand nemen van BLM, omdat er toch niks bereikt wordt.

De oorzaak van het niet zien van veranderingen is dat racisme al zo lang bij ons er ingeprent is, dat het niet lukt om dat er binnen een jaar uit te krijgen. Ook heeft het niet meegeholpen dat een groot deel van de bevolking thuis is vanwege de corona pandemie. Doordat de prioriteit nu ligt op de gezondheid van de mensheid, lukt het de BLM beweging niet om de prioriteit te verschuiven naar het creëren van gelijkheid. Daarnaast sluit de BLM beweging alle andere rassen buiten. Ze komen op voor de zwarte bevolking, maar hoe zit het met de Aziatische bevolking, de Joden en Indianen? Ze zijn niet de enige minderheid die te maken heeft met racisme waardoor het lastig is om BLM echt de nummer één prioriteit te maken.

Oplossingen
De eerste mogelijke oplossing is om een actiegroep te beginnen tegen racisme die niet alleen de zwarte bevolking, maar de volledige bevolking representeert. De Black Lives Matter beweging focust zich vooral op de zwarte kleur, terwijl dit juist andere groepen uitsluit. Peter Scholten legt dit op 25 augustus 2020 in de Volkskrant uit: “Hoewel kleur en ras in Nederland ontegenzeggelijk een belangrijke rol spelen, is het hier vaak verweven met etniciteit, cultuur en religie als grondslagen voor ongelijke behandeling”. Een ‘All Inclusive’ beweging tegen racisme die voor alle minderheden opkomt, zorgt voor een veel betere tegenstem tegen racisme dan een beweging alleen voor de zwarte bevolking.

Een andere eventuele oplossing is om concrete oplossingen voor te stellen aan de overheid. Het beeld dat men krijgt bij BLM zijn de protesten op straat, waar soms ook geweld gebruikt wordt. Hiermee bereikt de beweging wel media aandacht, maar is het wel lastig om de beweging serieus te nemen. Dit kan opgelost worden als een voorganger of leider van de beweging naar de overheid zou stappen met een aantal concrete ideeën. Bijvoorbeeld met een lespakket voor scholen, een internationale campagne of misschien wel een structureel plan voor de komende jaren om de ongelijkheid aan te pakken.

Een derde oplossing is om invloedrijke mensen te gebruiken om een nieuwe norm te creëren waarin ongelijkheid niet bestaat. We zijn als samenleving op dit moment door de corona pandemie druk bezig met ‘het nieuwe normaal’ en daar kunnen we vast nog iets aan toevoegen. Afgelopen juli hebben rappers Bizzey en Akwasi een prachtig voorbeeld ontwikkeld van het gebruiken van hun invloed voor het stimuleren van gelijkheid. Ze hebben het nummer ‘Geen Wedstrijd’ uitgebracht, waarin ze zich uitspreken over racisme. De onderliggende boodschap is dat we allemaal aan één kant staan wat betreft de ongelijkheid: het is geen wedstrijd meer.

Conclusie
Het is dus zo dat er verschillende mogelijke oplossingen zijn voor het probleem dat de BLM beweging niet tot het verminderen van racisme leidt. Dit kan opgelost worden door een ‘All Inclusive’ beweging die voor alle minderheden opkomt, door het voorstellen van concrete oplossingen aan de overheid en door het gebruiken van invloedrijke mensen om een norm te creëren zonder ongelijkheid. We moeten met z’n allen streven naar ‘het nieuwe normaal’. Hoewel ik hartstikke veel heb genoten van het boekje ‘Sambo het kleine zwarte jongetje’, hoop ik dat ik het nooit meer terug ga zien in de bibliotheek!
1
Geschreven door Madelief Harten
Geschreven op: 18 dec 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
114
1

Comments

  • 16 juni
  • 0
Jammer genoeg een van de mes prangende problemen in de hedendaagse maatschappij. Het wordt misschien niet zo uitgesproken, maar mensen met een gekleurde huid hebben minder kansen, krijgen ook minder kansen. Een artikel die je wel doet nadenken. Goed geschreven. (Ik volg je alvast, jij mij ook)
  • 16 juni
0

Recente en relevant artikelen