Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Snoep binnen 10 minuten!

Zo af en toe kun je ineens zin hebben in snoep. Iets zoets. En dat terwijl je altijd gezond eet en geen snoep, koek of taart in huis hebt. De makkelijkste en snelste manier om dit op te lossen is het maken van salted caramels.

Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 4 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
54
0
Afbeelding door Nagesh Badu via Unsplash
Is (dit) snoep gezond?
Nee, snoep is niet gezond, maar niet altijd zo slecht als gedacht wordt. Suiker is een natuurproduct, niet gezond, maar er zitten geen chemische toevoegingen in. Als je verder gezond eet en drinkt mag je best wel eens iets zoets eten, zelfgemaakt of gekocht. Als je jezelf aanwend om enkel in het weekend te snoepen, hou je 5 dagen van gezond eten over. Natuurlijk is fruit een goede gezonde manier om suiker binnen te krijgen, maar soms … kun je gewoon zin in een snoepje hebben.

Maar nog eerst even dit!

Snoep is niet gezond. Suiker heeft een heftige werking op ons lichaam. De bloedsuikerspiegel stijgt heel snel, dat geeft energie, maar hij daalt ook heel snel en dan voel je je niet zo lekker. Als ons lichaam suiker wil verwerken kost dat extra veel vitamine B, dat we juist zo nodig hebben voor andere processen die er in ons lichaam spelen. Eigenlijk heeft suiker een negatief effect op al onze organen en onze huid. Dit geldt overigens voor alle soorten suikers, ook fructose uit fruit.
Maar waar een snoepje wel goed voor is (zeer met mate natuurlijk) is ons geluksgevoel. Even genieten is beter dan jezelf een leven lang suiker ontzeggen en het gevoel hebben dat je iets mist. Zelfgemaakte zoete producten zijn in dit geval beter omdat er dan geen gefabriceerde toevoegingen in zitten. Maar als je geen keukenprins(es) bent kun je iets lekkers kopen.

Regelmatig zin in zoet?

Als je dag in dag uit zoetigheid wilt eten kan het zijn dat je lichaam een tekort heeft aan het mineraal chroom. Een pilletje is dan een oplossing, maar ook kun je dit uit (andere) voeding halen. Bijvoorbeeld door het eten van een volkorenboterham met een gebakken ei met tomaat en ui. Is een ei gezond? Ja, maar zoals altijd: met mate. In een ei zitten ook een aantal belangrijke voedingsstoffen. Eigenlijk geldt dat voor veel eten, dus als je afwisselend en gezond eet is het altijd goed en is een snoepje zo af en toe niet verkeerd.

Recept

In 10 minuutjes tijd kun je een paar snoepjes maken. Dit is een recept voor diegenen die nooit snoep in huis hebben, maar wel suiker, zout en boter.
Je hebt nodig 3 eetlepels water, 3 volle eetlepels suiker, een klont boter en een snufje zout. Kook water (3 eetlepels) met suiker (3 eetlepels) en een snufje zout totdat er een stroperig mengsel ontstaat (4 minuten, steeds roeren), voeg dan boter toe (blijven roeren). Het mengsel wordt lichtbruin (2 minuten). Uit de pan en op een met boter ingevette bakplaat laten afkoelen en dan met mes en vork stukjes vormen. De makkelijkste Homemade Salted Caramels.
0
Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 4 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
54
0

Recente en relevant artikelen