Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Spitskool, een geneeskrachtige groente!

Niet enkel de spitskool heeft speciale krachten, maar alle koolsoorten. De familie kool heet Brassica en is al ruim 5000 jaar oud, oorspronkelijk afkomstig uit het gebied rondom de Middellandse Zee. Groenten zijn gezond en hebben vitaminen, bijzondere mineralen en enzymen in zich, maar de kool staat op de eerste plaats!

Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 5 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
276
0
Afbeelding door Mockup Graphics via Unsplash
Waarin zit zijn kracht?
Er was een tijd dat een afgestudeerd arts voor hij ging werken de ‘Eed van Hippocrates’ uitsprak, waarbij het belang van de patiënt en in het algemeen de gezondheidszorg voorop gesteld werd.

Nu is het een feit dat Hippocrates zelf de kool als medicijn gebruikte, in- én uitwendig. De meest genezende eigenschap van de kool wordt gebruikt om ontstekingen tegen te gaan of te genezen. Kool is ook één van de groenten die de hoogste hoeveelheid antioxidanten in zich heeft. En hij zorgt ervoor dat er vooral goede bacteriën in de darm zitten door de antibacteriële werking en werkt tevens pijnstillend. De lijst van goede stoffen en snel werkzame geneeskracht is bijna eindeloos.

Een bijkomend voordeel is dat je de kool kunt eten op de manier die je lekker vindt. Maar, natuurlijk is de meest effectieve manier de kool rauw te eten of er een sapje van te maken. Als je een koolblad uitwendig gebruikt voor een wond of een pijnlijke plek, kun je het best een stukje koolblad inkerven met een mesje, zodat de sappen vrijkomen en dit op de plaats bevestigen met een pleister of als een kompres vastbinden. Dat groente en fruit goed is voor onze gezondheid weet iedereen eigenlijk wel, maar deze sterke voedingsstoffen kunnen ook ingezet worden als er aanwijsbare problemen zijn.

Waarom weten zoveel mensen dit niet?

Als je ziek bent ga je naar de dokter. Die stelt een diagnose of hij/zij verwijst je door, omdat de oorzaak van de klachten onduidelijk is. Een medische opleiding heet ook wel ‘medicijnen studeren’ en dit is gelijk de reden dat er vanuit doktoren én ziekenhuizen niet of amper naar voeding gekeken wordt, ze hebben immers kennis van medicijnen, wat overigens ook zeer belangrijk is.
Maar, als je ziek bent en geen enkele dokter kan een oplossing vinden ben je eerder geneigd om verder te zoeken. Op die weg kom je ook voeding tegen. Dat er een (kleine of grote) oplossing in voeding zit is niet zo gek, je bestaat immers uit wat je eet en drinkt!

Recept

We kennen de coleslaw vanuit Amerika waar het vaak bij een barbecue gegeten wordt. Dit gerecht dat oorspronkelijk gewoon koolsla heet is naar het idee van de eerste Nederlanders in Amerika (Nieuw Amsterdam). Vandaag is coleslaw ook te koop in de supermarkt, maar het is thuis snel te maken, vele malen goedkoper én lekkerder.

Snij een (halve) spitskool (of witte kool) in fijne reepjes, snij dan een ui in fijne stukjes en een (winter) wortel en doe dit in een schaal. Voeg dan (zee) zout, poedersuiker en verse slagroom toe. Even goed mengen en de coleslaw is al klaar, maar hij wordt lekkerder als hij even of wat langer in de koelkast heeft gestaan.
0
Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 5 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
276
0

Recente en relevant artikelen