Artikel.nl
Editorial Approved Badge

The OA

The OA is een serie met paranormale wendingen. De eerste afleveringen doen wat raar aan en geven je het gevoel dat het niet echt ergens toe leidt. Maar toch wil je weten hoe het kan dat een blind tienermeisje dat jarenlang vermist was, opeens terug opduikt en nu zowaar kan zien.

Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 3 aug 2021
2
51
5

Seizoen 1

Wanneer de blinde Prairie na 7 jaar verdwenen te zijn terug opduikt staat de hele staat op zen kop. Want niet alleen overleeft ze een sprong van een brug, maar blijkt ze ook te kunnen zien. Gaandeweg komt Prairie in contact met vijf lokale jongeren aan wie ze haar levensverhaal verteld. In dit verhaal blijkt ze te sterven en terug tot leven te komen in een zogenaamde bijna dood ervaring.

Wanneer ze na adoptie van Rusland naar Amerika verhuisd besluit ze in haar tienerjaren weg te lopen om haar biologische vader te gaan zoeken. Dit mislukt echter en beschaamd over haar poging blijft ze achter in een station als straatmuzikante. Hier wordt ze uiteindelijk opgepikt door Hap, een wetenschapper die zich specialiseert in bijna dood ervaringen. Hij ontvoerd haar en anderen om hen als testobjecten te gebruiken in de hoop het antwoord op leven na de dood te achterhalen. Een sinistere wetenschapper die speelt met de wetten van relativiteit.

Seizoen 2

Wie seizoen 1 geestverruimend vond zal overrompeld worden in seizoen 2. In de laatste aflevering van het vorige seizoen liet Prairi alles en iedereen achter met immense levensvragen. Toen ging het vooral over haar verhaal als gevangene van Hap en de liefde voor haar mede gevangene Homer. In de parallel van het verhaal zagen we hoe ze vier jongeren en een leerkracht van haar vreemde verhaal overtuigde en hen hierbij de mysterieuze bewegingen aanleerde die dimensionele poorten konden openen. Toch bleef je als kijker twijfelen aan de hele historie. Had ze de gevangenen, waaronder ook Rachel, Scott en Renata, zich misschien allemaal ingebeeld? Was het niet gewoon een vlucht in gedachten om het hele trauma van Hap’s experiment te verwerken? En welk effect hadden juist de bewegingen gehad op de schietpartij aan de school van de vier tieners?

Al deze vragen krijgen een bijna instant antwoord bij het begin van seizoen 2. Opeens bevinden we ons in een zelfde wereld met een andere Prairie. Een Prairie die hier nog Nina heet en opgroeide in Rusland. En toch is Nina nu opeens Prairie. Dood in één dimensie, maar levend in een andere. Gevangen maar ook gezegend met die nieuwe lichaam zet ze haar zoektocht verder naar haar geliefde Homer.

We maken kennis met Karim, een detective die belast wordt met de verdwijning van een Vietnamees meisje. Een zoektocht die hem laat kennis maken met een mysterieus spel dat hem uiteindelijk voorbij de grenzen van relativiteit zal brengen. Wanneer hij in zijn speurwerk uitkomt bij een mysterieus huis en een onderzoek naar dromen gaat de bal pas echt aan het rollen. Welke geheimen verschuilen zich in dit huis? Wat is de ware bedoeling van het spel en het onderzoek naar dromen? Wat is Nina’s aandeel in dit verhaal? En hoe pikken de tieners hun draad weer na het verlies van Prairie?


Deze serie speelt met de grenzen van het geloofwaardige zonder ze teveel te overschrijden. Ben je een fan van het mystieke, dan is deze serie zeker iets voor jou. Voor hen die de serie nog niet overwogen hadden plaatste ik hierboven een trailer van seizoen 1 om je warm te maken. Voor hen die wel reeds de stap in het onbekende waagden, staat de trailer van seizoen 2 hieronder. Ik garandeer je alvast dat deze serie je op het puntje van je stoel zal brengen.

Veel kijkplezier!
2
Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 3 aug 2021
2
51
5

Comments

  • 4 aug
  • 1
Ik heb beide seizoenen al gezien, ik vind het ook een echte aanrader als je van dit genre houdt!
1
  • 3 aug
  • 0
Top geschreven, Saar!
  • 3 aug
0
  • 3 aug
  • 0
Leuke tip, komt er nog een derde seizoen ook? Goed geschreven, Saar.
0

Recente en relevant artikelen