Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Weg met de windmolens!

De discussie die al jarenlang aan de gang is met betrekking tot de windmolens. Wat is nou eigenlijk de beste optie voor duurzame energie? Gemeentes hebben de opdracht om een immense hoeveelheid duurzame energie op te wekken, maar er is enorm veel onenigheid over de beste manier waarop zij dit kunnen realiseren.

Geschreven door Noa
Geschreven op: 24 maa 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
7
25
6
Afbeelding door Karsten Würth via Unsplash
Wethouder Carlo Verhaar (Groenlinks) denkt dat windenergie een goede bron is om energie op te wekken. Hij geeft onder andere aan dat het plaatsen van windmolens om duurzame energie op te wekken helemaal niet zo´n gek idee is. Het liefst zou hij de windmolens zien langs de A1. ´Kies vooral voor wind om duurzame energie op te wekken. Dit is het meest efficiënt, geeft het minste ruimtegebruik en biedt de beste rendementen´, aldus Carlo. Ook de gemeente Deventer streeft naar meer groene energie. Waar voor hen de oplossing ligt? Het plaatsen van meer windmolens langs de A1.

Maar is dit niet ietwat te makkelijk gezegd? Verscheidene Deventenaren denken daar namelijk anders over. Er zouden toch wel andere mogelijkheden zijn om Deventer groener te maken? Waarom zou er per se door middel van windmolens duurzame energie opgewekt moeten worden? De windmolens zijn gigantisch. De gemeente Deventer denkt aan windmolens van 225 meter hoog. 225 meter! Dat is ruim drie keer de Lebuïnus. Ook zijn deze windmolens minstens twee keer zo groot als de windmolens die al in Deventer aanwezig zijn. Er komen steeds meer mensen bij die tegen de plaatsing van windmolens langs de A1 zijn.

Één van de personen die een bewaar indienden tegen de plaatsing van windmolens is Scheffer. Zo vreest hij bijvoorbeeld voor verpesting van het landschap en het zoemende geluid van de molens. Momenteel is er een wetgeving waar de minimale afstand van een windmolen tot een woonwijk 400 meter moet zijn. Maar wat is 400 meter als de windmolens alsmaar groter worden en beter te zien zijn? Om nog maar niet te spreken van de enorme geluidsoverlast die deze turbines produceren.
Maar is er dan eigenlijk wel een mogelijkheid om duurzame energie op te wekken op een verantwoorde manier? Natuurlijk! Wat dacht je bijvoorbeeld van zonne-energie?
Naast het feit dat windmolens zo groot zijn en het hele landschap verpesten, zorgen deze luidruchtige windturbines ook nog eens voor grote gezondheidsrisico´s. ´Het geluid van windturbines, net als andere omgevingsgeluiden, hebben een grote impact op zowel de fysieke als de mentale gezondheid van mensen´, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Naar haar mening mag het geluid van de windturbines helemaal niet hoger dan 45 decibel zijn.

Toch is de ervaring in de praktijk dat het maximale geluid dat windmolens kunnen produceren bij een woning ongeveer 3 tot 5 decibel hoger ligt dan het gemiddelde
dat 's nachts is toegestaan. Zoals eerder al gezegd is, hebben omgevingsgeluiden nadelige psychologische en lichamelijke gevolgen. Dit is vooral het geval bij langdurige blootstelling. Zo kunnen, volgens de WHO, cardiovasculaire ziekten, cognitieve achteruitgang van kinderen, ergernis en slaapstoornissen gerelateerd zijn aan omgevingsgeluid. We mogen ons dus nog wel eens afvragen of windmolens eigenlijk wel zo groen zijn als we zelf denken.

Maar is er dan eigenlijk wel een mogelijkheid om duurzame energie op te wekken op een verantwoorde manier? Natuurlijk! Wat dacht je bijvoorbeeld van zonne-energie? Ook zonne-energie is een vorm van duurzame energie. In tegenstelling tot de windenergie, zorgt deze energie ervoor dat we duurzame energie op een verantwoorde manier kunnen opwekken. Deze zonne-energie gaat niet ten koste van ons mooie Deventer. Bovendien zorgt zonne-energie ook niet voor geluidsoverlast. Zonne-energie is één van de beste bronnen om groen en duurzaam te leven. Hier kun je als particulier het beste in investeren als je echt op een verantwoorde en duurzame manier energie wil opwekken.

Zonne-energie is energie die wordt opgewekt uit zonnestraling. Zonne-energie is op diverse manieren toepasbaar en kan helpen met het besparen op andere energiekosten. Zonne-energie is zowel duurzaam als besparend! Wat wil je nog meer?

Doordat de energie uit warmte en licht bestaat, is het mogelijk om een grote hoeveelheid energie op te wekken wanneer de zon schijnt. Maar naast warmte, is het ook mogelijk om door middel van licht energie op te wekken. Zonne-energie is zelfs op te wekken wanneer de winter begint of wanneer de zon zich achter de wolken verschuilt. Hierdoor is het ook in Nederland zéér rendabel om zonne-energie op te wekken, want deze energie is ongeacht de weersomstandigheden goed op te wekken.

Alleen al om deze reden is het zeker een aanrader om in zonnepanelen te investeren. Een ander groot voordeel van zonnepanelen is dat deze op ieder dak in Nederland te installeren zijn. In feite bouw je een eigen energiesysteem op. In tegen stelling tot de windenergie, heb je door gebruik te maken van zonne-energie, geen last van immense en luidruchtige turbines. De zorgen over een verpest landschap zijn hierop ook niet van toepassing.

Het laatste onmisbare voordeel van het investeren in zonnepanelen, is het financiële voordeel. Een investering in zonnepanelen is een investering is die zich op termijn praktisch altijd terugverdiend. Zo komt de prijs van zonne-energie circa uit op 10-12 eurocent per kilowattuur. De bijkomende kosten zijn dankzij een jarenlange garantie vrijwel uitgesloten. In andere woorden, bij de meeste systemen zijn de initiële aanschafkosten dus na ongeveer negen tot tien jaar volledig terugverdiend. Bovendien zijn alle energieopbrengsten na deze tien jaar pure winst.

Nu het duidelijk is dat we ook alternatieven hebben voor de windenergie, is het onnodig om nóg meer windturbines te plaatsen langs de A1. Er zijn andere manieren om duurzame energie op te wekken en dit hoeft zeker niet ten koste te gaan van ons mooie Deventer. In plaats van eindeloos te discussiëren over de plaatsing van windmolens, kunnen we onze tijd ook besteden aan het optimaal stimuleren en installeren van zonnepanelen op daken. Terwijl we ons daar mee bezig houden zullen er talloze nieuwe en duurzame alternatieven komen, want die ontwikkelingen gaan sneller dan dat we zelf denken. Dit alles maakt de plaatsing van windturbines helemaal overbodig. Laten we ons mooie landschap behouden, terwijl we duurzame energie opwekken op een werkelijk rendabele manier.
7
Geschreven door Noa
Geschreven op: 24 maa 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
7
25
6

Comments

  • 8 mei
  • 1
Interessant artikel!
1
Noa auteur
  • 22 juni
  • 0
Dankjewel!
  • 22 juni
0
  • 7 mei
  • 1
Ik verwacht dat kernenergie uiteindelijk de oplossing zal zijn, samen met waterstof
1
Noa auteur
  • 22 juni
  • 0
Wie weet!
  • 22 juni
0
  • 7 mei
  • 1
Top artikel 👍
1
Noa auteur
  • 22 juni
  • 0
Dankje!
  • 22 juni
0

Recente en relevant artikelen