Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Zeespiegelstijging in Nederland

Onderzoekers wijzen al jaren op het gevaar van mondiale zeespiegelstijging. In 2021 zijn laaggelegen gebieden in de wereld daadwerkelijk bedreigd met overstromingen als gevolg van zeespiegelstijging. Landen als Bangladesh en Atollen in de Stille Zuidzee moeten al land prijs geven aan de zee.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 25 juli 2021
10
1K
17
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest

Een natuurlijke tijdbom

Maar wat betekent zeespiegelstijging voor een land als Nederland? Kunnen wij de dijken nog wel verder verhogen? Misschien een tweede Deltaplan opstarten? Of zijn er andere maatregelen te treffen om de dreigende zondvloed in (west) Nederland te voorkomen? Een waarschuwing vooraf. Het ziet er niet zonnig uit.
Wie wil er nu wonen in een aardbeving gevoelig gebied? Veel randstedelingen vragen zich dit ook af terwijl ze zich zes meter onder zeeniveau bevinden
Mensen krijgen het al snel benauwd wanneer ze zich indenken te moeten wonen in een aardbeving gevoelige locatie zoals San Francisco. Deze grote stad in het westen van Amerika is gebouwd boven op de San Andreas breuklijn, één van de actiefste breuklijnen op aarde. Hier is het geen kwestie óf er een allesverwoestende aardbeving komt, maar wanneer. Wie wil daar nou wonen? Dat vragen ook veel randstedelingen zich af. Die zelf echter zes meter of meer onder Nieuw Amsterdams Peil (NAP) wonen. Voor alle duidelijkheid. Dat betekent dat je dit artikel eigenlijk zes meter diep onder water op de zeebodem aan het lezen bent.
Afbeelding via Pixabay
Afbeelding via Pixabay

Land van dijken en gemalen

Een groot deel van Nederland is gelegen ver onder zeeniveau. Dit betreft grofweg de provincies Zeeland, Zuid- en Noord Holland, Utrecht, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe en een groot deel van Overijssel en Gelderland. Tot zover geen nieuws onder de zon.
De economische motor van Nederland én grootste metropool, de Randstad, ligt midden in de gevarenzone
De grootste metropool (de Randstad) én economische motor van Nederland ligt ook binnen deze gevarenzone. Enkel een ingenieus systeem van dijken, ringvaarten, boezems en gemalen zorgen er voor dat het hier nu droog blijft. De vraag is hoelang wanneer we rekening houden met de voorspelde stijging van de zeespiegel in combinatie met bodemdaling die hier ook plaats vindt.

Gevolgen klimaatverandering voor de Nederlandse delta

Het grootste potentiële probleem in deze laaggelegen Delta ontstaat eigenlijk door de techniek die ons eeuwenlang juist droge voeten heeft bezorgd. En waardoor we zelfs in staat waren om nieuw land te maken waar voorheen zee was. De techniek van het omdijken en vervolgens dit omdijkte land droog te leggen door water via een systeem van ringvaarten en gemalen naar de zee te pompen.
Veel polders worden door zoute kwel al snel onleefbaar en economisch onrendabel. Het loont simpelweg niet meer om deze 'badkuipen' leeg te blijven pompen
Wanneer we dit blijven doen bij een stijgende zeespiegel en dalende bodem, pompen we echter al snel zout kwelwater binnen de dijken omdat de druk van het zoute water toeneemt. Dat heeft desastreuze gevolgen voor de landbouw en drinkwatervoorziening binnendijks. Veel polders worden hierdoor snel onleefbaar of economisch niet langer rendabel. Het kan eenvoudigweg niet meer uit om deze 'badkuipen' nog langer leeg te blijven pompen.
Afbeelding door Chris Boese via Unsplash

Zeespiegel stijgt sneller dan verwacht

Wetenschappers van het KNMI houden er rekening mee dat de zeespiegel in 2100 met mogelijk 292 centimeter zal stijgen. Dat is bijna drie meter. En het stopt daarna niet. Zelfs bij één meter stijging zullen de laagst gelegen polders al onder water lopen.

Wanneer is het dan zover. Dat die catastrofale zeespiegelstijging van minimaal één meter een feit is? 2050? 2030? Niemand die dat blijkbaar weet of kan inschatten. Ik vind het raar dat dit nog in geen enkel maatschappelijk debat ook maar wordt genoemd.

Terwijl dit zulke enorm grote gevolgen heeft. Niet alleen voor Nederland, maar ook voor andere laaggelegen regio's zoals Vlaanderen, Noord Duitsland en Londen. Ik hoor vooral; de volgende gezondheidscrisis komt eraan, de stijging van de huizenprijzen vlakt wat af. Beide zal zeker het geval zijn wanneer de eerste polder onderloopt denk ik dan...

Plan B voor Nederland

Is het écht zo erg? Volgens veel wetenschappers die werken aan een plan B voor Nederland wel. Volgens hen staat vast dat Nederland haar toekomst inmiddels niet meer zelf in de hand heeft.

Nederland in zijn huidige vorm is volledig afhankelijk van het slagen, of falen, van het internationale klimaatbeleid. Omdat het hoogst onzeker is of op die tafel snel resultaten worden geboekt vinden experts dat we als land een volwaardig plan B moeten hebben.
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest
Hoe ziet dit plan er dan uit? Gaan we de palen van onze mooie historische Amsterdamse huizen verhogen, drijvende huizen maken, woonboten misschien?

Nou, nee.

Wetenschappers van het instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek (IMAU) van de Universiteit van Utrecht stellen 'dat we een gecontroleerde terugtrekking op termijn moeten overwegen'.

Ook glacioloog en docent klimaatverandering Michiel Helsen roept op tot een maatschappelijke discussie: 'Is wonen onder zeeniveau nog wel verantwoord? Want op termijn is het mogelijk dat we West Nederland niet kunnen behouden'. Ook in de aan te bevelen VPRO Tegenlicht documentaire over het onderwerp is land prijs geven aan zee de meest waarschijnlijke optie in de nabije toekomst.

Kill your darlings.
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest

Struisvogelpolitiek

Djezus. Al met al serieuze shit. Ik hoor er niemand over in Nederland of België. Eigenlijk in geen enkel land. Behalve de voormalig inwoners van een Atol die met een kano over hun inmiddels overstroomde woningen varen dan. Is dit 'the Elephant in the room' die niemand aan tafel wil zien zitten of hebben we last van ons reptielenbrein dat zegt; als je er nu geen last van hebt, waarom dan moeilijk doen? Of erger, doen we de hele situatie nog steeds maar heel Trumpiaans af als Fake News.
Wie wil er nog investeren in potentieel risicogebied?
Misschien is het gewoon zo onvoorstelbaar dat we er niet over wíllen nadenken en moet het water ons eerst letterlijk tot aan de lippen staan? Ik weet het echt niet, maar als ik een gelukkige eigenaar zou zijn van een mooi grachtengordel pand in de (huidige) hoofdstad of een leuk pakket aan dividente aandelen in zeg, Schiphol KLM (-6 N.A.P) zou ik per direct aan risicospreiding gaan doen met deze wetenschap.

Want wie wil er nog investeren in een potentieel risicogebied?

De volgende post wordt vrolijker. Beloofd.
10
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 25 juli 2021
10
1K
17

Comments

  • 26 juli
  • 0
Goede post
0
  • 26 juli
  • 0
Dank je Kim!
  • 26 juli
0
  • 26 juli
  • 0
Als ik zoiets lees, moet ik altijd denken aan die Belgisch-Nederlandse serie 'Als de dijken breken'...
0
  • 26 juli
  • 0
Ja ik ook. Heel realistische film is dat he. Of de doc Het water komt van Rutger Bregman.
  • 26 juli
0
  • 26 juli
  • 0
Zo onderhand heb ik het idee dat we meer van hemelwater te duchten hebben dan van de stijging van het zeewater. 😉
0
  • 26 juli
  • 0
Zou het ook een combi van beide kunnen zijn?
  • 26 juli
0
  • 26 juli
  • 0
Fiew, dat komt binnen. Maar niet minder waar. Goed geschreven.
0
  • 26 juli
  • 1
Sorry, don't shoot the messenger ;-)
  • 26 juli
1
  • 26 juli
  • 0
Goed artikel! Hopen dat er nu inderdaad echtactie komt van o.a. COP26 met het aanpakken van de klimaatcrisis...
0
  • 26 juli
  • 0
Laten we het hopen Sem!
  • 26 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen