Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De juiste tuinverlichting kiezen doet je nog meer van je tuin genieten

De juiste tuinverlichting kiezen is belangrijk. Niet alleen voor de sfeer. Het doet je tegelijk nog meer genieten van je tuin. Om je zoektocht te vergemakkelijken stel je best eerst een lichtplan op. De juiste tuinverlichting harmoniseert best zoveel mogelijk met je tuin. Waar moet je vooral op letten bij je keuze van de juiste tuinverlichting?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 23 juli 2021
8
38
8

Wat wil je extra benadrukken?


Met je tuinverlichting wil je vooral nog meer van je tuin genieten in plaats van er constant in te werken. Je kunt dit doen door bepaalde delen van je tuin meer te benadrukken dan andere. Denk aan een hoek met kleurrijke bloemen of planten, zeldzame struiken of andere in het oog springende dingen zoals vijvers, fonteinen of beelden. En je wilt toch ook zoveel mogelijk van je tuin genieten vanop je terras of van in je woonkamer? Kortom, het kiezen van de juiste verlichting voor tuin betekent zoveel meer dan je vooraf dacht.
Soorten tuinverlichting

Er bestaan zovele soorten tuinverlichting dat kiezen er niet makkelijker op wordt. Een eerste belangrijke keuze die je zult moeten maken is die tussen accent- en een sfeerverlichting. Wordt het een oriëntatie of een functionele tuinverlichting?

Een functionele tuinverlichting

Dit soort tuinverlichting wordt vooral aangelegd langs tuinpaden, aan deuren, bij niveauverschillen of aan de garage. Je terras verlichten is nodig, en doe je best door de hoeken van je terras te verlichten. Daar gebruik je best wandarmaturen of staanlampen voor, ook voor het verlichten van je buitendeuren. Je favoriete plekjes in de tuin zet je extra in de spotlights met pinspots, uitgerust met een verplaatsbare arm. Zo kun je het licht gemakkelijk op het te belichten voorwerp richten.

Sfeerverlichting

Dit soort verlichting brengt meer sfeer in je tuin. Wissel daarbij lichte en donkere plaatsen met elkaar af. Hie worden vooral halogeenlampen voor gebruikt. Die zorgen voor een warm soort licht. Vooral de laatste jaren kiezen we meer en meer voor LED-tuinverlichting. Vooral witte leds geven je tuin een eigentijdse look.

Tuinpaden

Verlicht je tuinpaden, maar ook eventuele hoogteverschillen en bijvoorbeeld de oprit naar je garage bij voorkeur met lage armaturen. Zorg er wel voor dat deze verlichting je niet  verblindt. Grondspot zijn hiervoor ideaal.

Accentverlichting

Dit soort tuinverlichting wordt vooral aangeraden voor het extra benadrukken van borders, bloemen, planten, struiken of bomen.

Veilige armaturen

De juiste tuinverlichting is uitgerust met veilige armaturen. Die zijn in de eerste plaats voorzien van een keurlabel. Veel gebruikt zijn armaturen dragen een met IP44 label. Terwijl de eerste aanduiding staat voor de bescherming tegen stof of vaste voorwerpen. Het tweede getal geeft de waterdichtheid aan van armaturen.

Warm of koude tuinverlichting?

De kleurtemperatuur van je tuinverlichting bepaalt de sfeer in je tuin. Je kunt kiezen voor warm of koud wit. Warm licht wordt veel gebruikt bij terrassen of vlak bij deuren. Met koud licht benadruk van groene plekjes zoals bomen en struiken, maar ook bloemen en ornamenten.

Led tuinverlichting
Wordt nu ook hier erg populair. Met deze eigentijdse verlichting spaar je zowel plaats als geld. Led spots zorgen voor meer zicht langs tuinpaden en je oprit terwijl leds inbouwlampen vooral geschikt zijn voor het verlichten opritten en gevels.

Conclusie

Tuinverlichting is er in vele soorten, waardoor er altijd wel een soort verlichting is die zowel bij je tuin als bij je bouwstijl past. Stel voor je met je zoektocht naar de juiste tuinverlichting start je beschikbaar budget wat. Wijk daar niet van af, dat zal je uiteindelijke keuze aanzienlijk vergemakkelijken.
8
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 23 juli 2021
8
38
8

Comments

 • 24 juli
 • 0
Goed om te weten.
 • 24 juli
0
 • 23 juli
 • 0
We zijn van de solarlampen en hebben geen enkele lamp die de hele nacht brand alles op sensor.
 • 23 juli
0
 • 23 juli
 • 0
Bij ons enkel verlichting aan de deur, die vanzelf aan gaat als we er passeren. Verder veel lantaarntjes met kaarsen als we buiten zitten.
 • 23 juli
0
 • 23 juli
 • 0
De buitenverlichting die wij hebben gaat alleen aan op 'functionele momenten'. Voor de gezelligheid werken we met kaarsjes en lantaarns
 • 23 juli
0
 • 23 juli
 • 0
interessant artikel.
 • 23 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen