Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Gezond leven, hoe dan?!

Wanneer heb jij jezelf voor het laatst vertelt dat het nu echt tijd is om gezonder te leven? Gezond leven is simpel, maar toch ingewikkeld. Het is iets dat we proberen, maar toch ook uitstellen en daar komt vervolgens weer afstel van. Wat is eigenlijk de reden dat we het zo lastig vinden om gezond te leven en hoe kunnen we de eerste stap zetten?

Geschreven door Noa
Geschreven op: 28 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
19
0
Afbeelding door LYFE Fuel via Unsplash
Gezond leven, waar baseer je dat eigenlijk op? Vaak denken mensen gelijk aan gezonde voeding en meer bewegen, maar is dit waar gezondheid om gaat? Natuurlijk speelt voeding en bewegen een grote rol als het gaat om gezondheid, in dit artikel zal ik het dan ook vooral hier over hebben. Ik zal toelichten waar je mee kunt beginnen en wat de basics zijn. Toch zijn er veel meer factoren die een immense rol spelen bij het woord ‘gezondheid’, denk aan gevoelens, relaties, verslavingen, hygiëne, geestelijke gezondheid etc. Gezondheid wordt omschreven als ‘een toestand van algeheel welbevinden waarin er geen sprake is van lichamelijk letsel of ziekte’. Kortom, gezond leven gaat niet slechts om gezonde voeding en beweging. Wel ga ik in dit artikel iets verder in op deze twee aspecten van gezondheid.

Gezonde voeding

Waar moet je in godsnaam beginnen?! Je was van plan om te beginnen gezonder te eten en je probeert wat informatie op het internet over gezonde voeding te zoeken. Nu kom je van alles tegen. Dit kan erg overweldigend zijn. De ene site prijst het ketodieet aan waar je veel eiwitten en vetten eet, maar relatief weinig koolhydraten. Het andere dieet legt de nadruk weer op het vermijden van te veel vet. Dan lees je vervolgens weer ergens dat zuivel iets slechts is. Ofwel, gezonde voeding is iets waar iedereen een andere mening over heeft. Is het dus zo dat er maar één goede manier van gezond eten is? Nee. Dat is er dus niet. Elk persoon is anders en iedereen heeft verschillende behoeftes. Maar geen zorgen, natuurlijk heb ik tips voor je hoe je een begin kunt maken met gezonder te leven. Vanuit hier kun je proberen te ontdekken wat voor jou wel en/of juist niet werkt en jouw keuzes baseren op eigen ervaring. Want hoe dan ook, gezond eten is iets dat je helemaal aan jouw eigen behoeftes kunt aanpassen! Nogmaals, er is niet één ‘juiste’ manier om gezond te eten.

Om te beginnen is het belangrijk om zoveel mogelijk onbewerkte producten te eten. Door zoveel mogelijk onbewerkte gevarieerde producten te eten, zorg je ervoor dat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Deze voedingsstoffen zijn cruciaal, deze zorgen er namelijk voor dat je lichaam goed functioneert. Bovendien heb je voor een groot deel zelf in de hand of je gezond oud wordt, voeding, en daarmee voedingsstoffen spelen hier een wezenlijke rol. Voorbeelden van producten die veel goede voedingsstoffen bevatten zijn: groente, fruit, peulvruchten, ongezouten noten, vette vis en vloeibare oliën. Op de site van het voedingscentrum staan vijf vakken die je helpen met gezond eten. ‘De schijf van vijf’. Deze vijf vakken bestaan uit: groente en fruit, smeer- en bereidingsvetten, vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel, brood, graan en aardappelen en ten slotte dranken. De nadruk wordt gelegd op het vooral eten van volkoren producten als het gaat om crackers, pasta, brood (koolhydraten), magere en halfvolle zuivel (eiwitten) en ongezouten noten (vetten).

Wat belangrijk is, naar mijn mening, is balans. Het is onrealistisch om 100% van de tijd ‘gezond’ te eten, dus stel deze eisen ook niet aan jezelf. Mijn advies is geen voedingsgroepen uit te sluiten zoals het compleet vermijden van koolhydraten, vetten of eiwitten omdat jouw lichaam deze nodig heeft optimaal te kunnen functioneren. Maar ook vind ik het belangrijk voeding te blijven eten waar je van geniet. Blijf zeker ook ‘minder voedzame’ producten eten die je erg lekker vind, zoals bijvoorbeeld pizza, koekjes, chocolade etc. Zorg ervoor dat je een balans vindt tussen het eten van voedzame en minder voedzame producten. Waarom ik dit zeg? Omdat als je voeding uitsluit, je er juist meer van wilt. Als iets niet mag, wordt het juist nóg aantrekkelijker om te doen. Het eten van voeding waar jij van geniet is ten slotte ook gewoon eten en dit moet je dan ook vooral blijven doen. Als jij jezelf verbied om bepaalde producten te eten zal dit leiden tot ongezonde relaties met betrekking tot voeding. Je zult eten gaan labelen als ‘goed’ en ‘slecht’ en erg goed voor je mentale gezondheid is dit zeker niet. Sluit dus vooral geen voeding uit, maar zoek naar balans. Een goed uitgaanspunt is de 80/20 regel, dat is het principe dat je beter 80% gezond kunt eten, en daarnaast 20% ‘ongezond’ kunt eten. Zo houdt je het realistisch voor jezelf.

Naast voedzame producten speelt ook vocht een belangrijke rol. Dat water belangrijk is weten we allemaal, maar waarom eigenlijk? Nou, ten eerste zorgt het drinken van genoeg water voor de optimalisatie van jouw organen. Ons lichaam bestaat voor 70 tot 75% procent uit water. Een groot deel hiervan is cruciaal voor de werking van organen zoals onze hersenen, hart, longen, spieren, botten en onze lever.

Bovendien zorgt water voor de transportie van voedingsstoffen en afvalstoffen in je lichaam. Als je niet genoeg drinkt kun je last krijgen van klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en moeite met je te concentreren. Water drinken zorgt er ook nog eens voor dat je energie krijgt. Water is namelijk onmisbaar als brandstof voor je lichaam. Hoeveel water je precies nodig hebt is afhankelijk van vele factoren zoals het weer, hoeveelheid beweging, cafeïne en zout dat je binnenkrijgt. Maar de richtlijn is tussen de 2 en 3 liter water per dag.

Beweging

Hoe zit het met de beweging? Hoe vaak moet je bewegen en wat moet je dan precies doen? Buitenom het feit dat beweging lichamelijk goed voor je is, is beweging ook enorm gezond voor je geest. Door te bewegen blijf je in vorm en voel jij je ook fit. Bovendien heeft het een positief effect op stress en vermindert het de kans op kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende beweegt? De Nederlandse Norm Gezond Bewegen schrijft voor om minstens vijf dagen per week minimaal dertig minuten intensieve lichaamsbeweging te hebben. Dat kan makkelijk haalbaar zijn, aangezien er 24 uren in een dag zitten. Helaas is het makkelijker om je vrije tijd te besteden aan het scrollen op social media, Netflix te kijken of dingen te doen die geen lichamelijke beweging van je vragen. Maar beweging hoeft helemaal niet saai te zijn! Je hoeft ook helemaal geen fanatieke sporter te zijn om voldoende te bewegen. Naar mijn mening is er voor iedereen wel een fysieke activiteit die leuk is. Het hoeft niet alleen maar hardlopen of gewichtheffen te zijn. Je kunt ook bewegen door tennis, kickboksen, zwemmen, wielrennen, handbal, basketbar enz. Ben je nou echt niet van het sporten? Geen probleem! Neem eens wat vaker de trap in plaats van de lift, maak lekker veel schoon, loop een blokje om (met de hond), pak de fiets in plaats van de auto en voordat je het weet zit je aan die 30 minuten per dag. Vind een manier van lichamelijke beweging die bij jou past en die jij leuk vind om te doen. Op die manier ga jij bewegen ook leuk vinden en vooral ook volhouden.
1
Geschreven door Noa
Geschreven op: 28 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
19
0

Recente en relevant artikelen