Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Info over een hersenbloeding, of een cerebrovasculair accident, herseninfarct, hersenbloeding en tia

Het is een belangrijke veel voorkomende aandoening. Er krijgen gemiddeld 3,4% van de 75-plussers een beroerte.

Geschreven door Joris Van der Linden
Gepubliceerd op: 20 feb 2022
0
107
0
Hoe en wat gebeurt er bij een plotse aandoening?

Bij zo´n incident gaat er iets mis met de bloedtoevoer van de bloedvaten naar de hersenen. Bij de afsluiting van een bloedvat zal een deel van de hersenen te weinig zuurstof krijgen. Een bloedvat kan scheuren en dan gaat er weefsel kapot. In het gebied waar te weinig bloed komt, gaan hersencellen dood, waardoor bepaalde hersenfuncties uitvallen. De gevolgen kunnen bijzonder zwaar zijn, soms kan je van het ene moment op het andere niet meer praten of niet meer lopen. De dood kan ook meteen intreden. Als je de beroerte overleeft zal het leven er daarna toch totaal anders uitzien. Zaak is dat je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moet of zo snel mogelijk de hulpdiensten (Europees nummer 112) dient te verwittigen die je naar de SPOED brengen. De spoeddiensten nemen zulke klachten steeds zeer ernstig op.
Hoe kan iets op lange termijn een aanleiding zijn?
Een andere oorzaak kan een verregaande vorm van slagaderverkalking zijn, wat meestal voorkomt bij ouderen. De slagadervaatwand wordt opgehoopt met verachtige stoffen, het dichtslibben van de ader is uiteraard slecht omdat er minder bloed door kan, maar ook gevaarlijk voor het beschadigen van de vaatwanden. Een stukje stolsel (veroorzaak door verhoogde cholesterol) kan bij loskomen een slagader verder in de baan blokkeren, dit is een embolie of een trombose. Een gevaarlijke combinatie is samen met die verhoogde cholesterol een te hoge bloeddruk. Hoe kan je de aandoening zo goed mogelijk voorkomen? Het is dus zaak om gezond te leven en de bloeddruk en vooral het cholesterolgehalte in het bloed regelmatig te laten controleren doormiddel een bloedonderzoek. Vanaf de leeftijd van 50 jaar is het aan te raden een jaarlijkse preventieve check- up te doen bij de huisarts. Hoe herken ik een beroerte?
Het herkennen van een beroerte is daarom erg belangrijk en omstanders kunnen de volgende opdrachten geven: Raadgevingen van de medische wereld in Nederland en België zijn gelijklopend. Nederland: Mond-Spraak-Arm: beroerte alarm - vraag aan de betrokken persoon te lachen en kijk of de mond scheef hangt. - vraag om enkele zinnen te zeggen en luister of de spraak warrig is of slecht verstaanbaar. - vraag de armen naar voren te strekken en de binnenkant van de handen naar boven te draaien. Kijk of een armwegzakt naar beneden. Als één van deze opdrachten niet lukt bel 112 of breng de betrokken persoon onmiddellijk naar de dichtste spoeddienst en beschrijf de symptomen. België: Praten-Lachen-Armen omhoog-Tong of het letterwoord P.L.A.T. - vraag een simpele zin uit te spreken, het mag niet warrig klinken (praten) - vraag om te lachen en kijk of de mond scheef hangt. - vraag om de armen omhoog te steken en kijk of dat gelijkmatig gaat. - vraag om de tong uit te steken, soms lukt dat niet. Bel onmiddellijk de 112 en beschrijf de symptomen. Als je een beroerte bij een andere persoon herkent, meteen tijdens het gebeuren, is het zaak om snel en accuraat te reageren. Bel de 112 meteen, en vertel dat het bijna zeker om een beroerte gaat, die diensten weten dat dit ernstig is en vooral dringend. Hoe sneller de artsen kunnen starten met de behandeling, hoe meer kans dat de schade kan beperkt worden. In het ziekenhuis wordt het stolsel in de slagader opgelost met medicatie of het wordt verwijderd met een katheder. Hierdoor wordt de zuurtoevoer naar de hersenen hersteld. Het herkennen van een beroerte is daarom erg belangrijk en omstanders kunnen de volgende opdrachten geven: Wat moet je doen na een beroerte om herhaling te voorkomen? Gebruik de medicijnen, exact zoals voorgeschreven tijdens het ziekenhuisverblijf, consequent. Stop met roken, gebruik geen drugs en drink niet teveel alcohol. Eet gezond: veel verse groenten en fruit, onverzadigde vetten (omega 3) zoals in vis, minder zout en suikers. Het voorkomen van overgewicht is erg belangrijk. Veel bewegen: wandelen, fietsen. Genoeg slapen.
Het is een belangrijke veel voorkomende aandoening Er krijgen gemiddeld 3,4% van de 75-plussers een beroerte.
informatie: hersenstichting.nl U.Z. Gent. U.M.C. Utrecht. U.M.C. Maastricht
0
Geschreven door Joris Van der Linden
Gepubliceerd op: 20 feb 2022
0
107
0

Recente en relevant artikelen