Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Meditatie & gesynchroniseerd ademen, bron van ontspanning en hervonden kracht

Na enkele decennia mezelf te hebben ondergedompeld en getraind te hebben in mediatie, en later ook de technieken van gesynchroniseerd ademhalen, heb ik nu het vertrouwen er een kort artikel over te schrijven. Wat zou het fijn zijn als mensen hierdoor geïnspireerd raken en er zelf mee aan de slag zouden gaan.

Geschreven door Jan Vranken
Gepubliceerd op: 7 apr 2023
1
62
1
Afbeelding gemaakt met MidJourney
Afbeelding gemaakt met MidJourney
Meditatie en gesynchroniseerd ademen zijn krachtige hulpmiddelen die mensen kunnen helpen meer innerlijke vrede en uiteindelijk ook hernieuwde kracht te ervaren. Meditatie is een vorm van oefening waarbij de geest wordt getraind om zich te concentreren en een staat van ontspanning en bewustzijn te bereiken. Door meditatie kunnen mensen een aantal voordelen ervaren, waaronder minder stress, angst en depressie. Synchroon ademen is bedoeld om mensen te helpen hun ademhalingspatronen te reguleren, waardoor een staat van diepe ontspanning en kalmte ontstaat. Door deze twee praktijken te verbinden kunnen mensen een dieper gevoel van geestelijk en lichamelijk welzijn bereiken. Door zelf je mentale energiehuishouding te sturen, is het mogelijk uiteindelijk meer energie en kracht toe te kennen aan wat jij zelf op dat moment belangrijk vindt. Je neemt het heft in eigen handen. In dit artikel vertel ik over de voordelen van meditatie, de technieken die gebruikt worden voor synchroon ademen, en het belang van deze beoefening voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid.
Afbeelding gegenereerd met MidJourney
Afbeelding gegenereerd met MidJourney
Meditatie is een vorm van oefening waarbij de geest wordt getraind om een toestand van kalmte en ontspanning te bereiken. Deze praktijk bestaat al duizenden jaren en het is bekend dat ze heel wat voordelen heeft voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Volgens een studie van Grossman e.a. (2004) is gebleken dat meditatie de symptomen van angst, depressie en stress kan verminderen. Dit komt doordat meditatie ertoe bijdraagt het autonome zenuwstelsel te reguleren, waardoor de reactie van het lichaam op stress wordt geregeld. Van meditatie is bovendien aangetoond dat het de immuunfunctie verbetert, de bloeddruk verlaagt en ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen. Het verbetert merkbaar je aandacht en focus, het geheugen en de emotionele regulering. De positieve effecten van meditatie blijven niet beperkt tot de geestelijke gezondheid, maar reiken ook tot de lichamelijke gezondheid. In praktijk blijkt dat meditatie chronische pijn kan verminderen, de slaapkwaliteit verbeteren en het zou ook het risico op hart- en vaatziekten kunnen beperken. Meditatie, in combinatie met gesynchroniseerd ademen kan ook ervoor zorgen dat je als mens op een dieper bewustzijnsniveau komt te functioneren, je krijgt de mogelijkheid je energieniveau anders in te zetten. Mensen gebruiken dit om bijvoorbeeld hun ‘oer’ energie aan te spreken. Daardoor zul je bijvoorbeeld merkbaar meer seksuele energie kunnen krijgen.  Al met al is meditatie een effectief middel dat mensen kan helpen een staat van kalmte en ontspanning te bereiken en daarnaast de algehele lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren.
Afbeelding gegenereerd met MidJourey
Afbeelding gegenereerd met MidJourey
De beoefening van gesynchroniseerde ademhalingstechnieken is een effectief middel voor ontspanning gebleken. In een studie van Anderson e.a. (2010) kregen deelnemers de opdracht om een sessie van slechts 15 minuten synchroon ademhalen te doen, waarbij ze hun ademhalingspatronen op elkaar leerden afstemmen. De resultaten toonden een  afname van het algemene stressniveau onder de deelnemers. Dit komt doordat gesynchroniseerde ademhaling kan helpen bij het reguleren van het autonome zenuwstelsel, dat de reactie van het lichaam op stress regelt. Als we gestrest zijn, wordt ons zenuwstelsel geactiveerd, wat dan weer leidt tot een verhoging van de hartslag en de bloeddruk. Door synchroon te ademen kunnen we ons parasympathisch zenuwstelsel activeren, wat ontspanning bevordert en stressniveaus verlaagt (Anderson e.a., 2010). Bovendien blijkt gesynchroniseerde ademhaling de sociale binding te verbeteren en gevoelens van verbondenheid tussen individuen te vergroten (Anderson e.a., 2010). Deze techniek is gemakkelijk in te passen in het dagelijks leven en kan worden beoefend in allerlei settings, waardoor het een handig en effectief hulpmiddel is voor stressbeheersing.
Afbeelding gegenereerd door MidJourney
Afbeelding gegenereerd door MidJourney
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat meditatie en ademhalingsoefeningen een belangrijke invloed hebben op zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid. Volgens Hepburn en McMahon (2017) kan regelmatige beoefening van deze technieken leiden tot lagere niveaus van stress en angst, een betere stemming en een betere cognitieve functie, een betere concentratie dus. Onderzoek heeft aangetoond dat met name meditatie kan helpen de grijze stof in de hersenen te vergroten, wat leidt tot een beter geheugen en concentratie (Hepburn & McMahon, 2017). Naast deze voordelen voor de geestelijke gezondheid is aangetoond dat ademhalingsoefeningen zoals yoga en pranayama een positieve invloed hebben op de lichamelijke gezondheid, waarbij sommige onderzoeken aangeven dat ze kunnen helpen de bloeddruk te verlagen, ontstekingen te verminderen en de werking van het immuunsysteem te verbeteren (Hepburn & McMahon, 2017). Deze voordelen houden waarschijnlijk verband met het feit dat meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om het zenuwstelsel te reguleren, waardoor de impact van de wellicht bekende  "vecht of vlucht" reactie wordt verminderd en een staat van ontspanning en kalmte wordt bevorderd (Hepburn & McMahon, 2017). Over het geheel genomen suggereert het bewijs dat het deelnemen aan  meditatie en ademhalingsoefeningen  onze dagelijkse leven sterk kan verbeteren door de  positieve effecten op zowel ons geestelijk als lichamelijk welzijn, wat het belang van deze praktijken voor de algehele gezondheid en welzijn benadrukt. Adem uit. Vergeet niet weer in te ademen. In de basis is het simpel. Beheers je adem en stuur je geest. Het kan.
Afbeelding gegenereerd met MidJourney
Afbeelding gegenereerd met MidJourney
Aangehaald werk:
Hepburn, SJ, & McMahon, M. (2017). De effecten van yoga en meditatie op geestelijke gezondheid en welzijn: Een evidence-based review. Australian Journal of Teacher Education, 42(9), 114-127. https://search.informit.org/documentSummary;dn=524232797268140;res=IELHSS.
Concluderend zijn meditatie en gesynchroniseerde ademhaling krachtige hulpmiddelen die individuen kunnen helpen een gevoel van vrede en kracht te bereiken. Door de tijd te nemen om te vertragen en zich te concentreren op het huidige moment, kunnen mensen stress en angst verminderen, zelfbewustzijn vergroten en een dieper gevoel van innerlijke rust cultiveren. Bovendien kan het integreren van gesynchroniseerde ademhalingstechnieken in meditatie de voordelen versterken door de zuurstofstroom naar de hersenen te vergroten en ontspanning te bevorderen. Kortom, meditatie en gesynchroniseerde ademhaling zijn eenvoudige maar effectieve praktijken die in het dagelijks leven kunnen worden geïntegreerd om geestelijk en lichamelijk welzijn te bevorderen.
P Grossman, L Niemann, S Schmidt, "Mindfulness based stress reduction and health benefits".
1
Geschreven door Jan Vranken
Gepubliceerd op: 7 apr 2023
1
62
1

Comments

  • 7 apr
  • 0
Fijn dat ze er onderzoek naar gedaan is,maar de oude niet Europese culturen weten dat toch al honderden jaren. Dacht ik zo.
  • 7 apr
0

Recente en relevant artikelen