Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Zelfgemaakte mayonaise in 10 minuten!

Er is een gezonde mayonaise te koop in de supermarkt, die gemaakt is met een goede olie en heel weinig toevoegingen. Maar natuurlijk is de meest gezonde mayonaise de zelfgemaakte!

Geschreven door Erna Daalman
Gepubliceerd op: 3 aug 2021
9
40
18
Foto: Erna Daalman
Foto: Erna Daalman

Hoe maak je zelf mayonaise?

Zelf mayonaise maken gaat supersnel, maar het vraagt om een handigheidje. De olie moet je in het begin druppeltje voor druppeltje toevoegen, ander bindt de mayonaise niet, hij wordt dan niet dik, of hij gaat schiften, wat betekent dat enkele onderdelen in de mayonaise niet samenkomen en dan ziet hij er niet uit, en smaakt korrelig.

Of je mayonaise echt in 10 minuten kunt maken? Ja, maar natuurlijk niet gelijk de eerste paar keer, want dan denk je nog teveel na en dat vergt ook tijd!

Benodigdheden:
Een klein schoon potje en een mixer.

Ingrediënten:
Een eidooier, olie (ca. 150 ml), mosterd en zout.

Dit is dé basis voor een goede, eigengemaakte mayonaise. In veel recepten staat er voor de basis ook een zuurtje bij, azijn of citroensap, maar mosterd heeft ook al een zuurtje in zich.
En omdat het, zeker in het begin, makkelijker is met weinig ingrediënten mayonaise te maken, is dit het recept. Het eidooier bindt zich namelijk makkelijker aan de olie als er minder andere toevoegingen zijn.

Allerlei oliën kunnen gebruikt worden, maar zonnebloemolie is puur, heeft weinig bijsmaak en is heel gezond met maar 10% verzadigd vet en 90% onverzadigd vet. Dit onverzadigde vet heeft ons lichaam nodig, met mate natuurlijk, om goed te kunnen functioneren!

Een nog gezondere olie is raapzaadolie met maar 7% verzadigd vet en 93% onverzadigd vet. Een beroemde Nederlandse mayonaise werkt met deze olie als basis. Raapzaadolie is géén koolzaadolie, maar de bloemen lijken wel op elkaar en ze behoren beiden tot dezelfde familie, de kruisbloemenfamilie. Qua smaak én voedingsstoffen zijn ze bijna gelijk aan elkaar.

Natuurlijk heb je niet echt een mixer nodig, je kunt ook met de hand kloppen, maar met gebruikmaking van een mixer gaat het proces sneller. Als je net begint met mayonaise leren maken is een mixer zeker aan te bevelen.

Bereiding:
Splits het eidooier van het eiwit en doe deze in een mengkom.
Voeg een lepel mosterd toe en wat (zee)zout.
Roer dit goed door elkaar.
En dan begint het ...

Terwijl er constant gemixt wordt, voeg in eerste instantie de olie druppel voor druppel toe.
Het is de bedoeling dat iedere druppel olie goed gemengd wordt met het eigeel! Het eigeel is een emulgator, dat betekent dat eigeel de massa bij elkaar kan houden!

Als de druppels (10) goed opgenomen worden, mag er een piepklein scheutje olie toegevoegd worden. Ook dat moet weer eerst goed opgenomen door het eigeel.

Na een paar scheutjes zal de massa dikker worden, dat betekent dat de mayonaise goed gebonden wordt. Als de massa nog niet gelijk dikker wordt, dat komt af en toe voor, dan kleine scheutjes blijven toevoegen. Als de massa wél dikker wordt kan er meer olie toegevoegd worden. Let op, iedere keer moet een scheut olie eerst goed opgenomen worden. Op een gegeven moment wordt de mayonaise dikker en lichter van kleur.

Is alle olie op? Dan mag de eigengemaakte mayonaise in het potje en in de koelkast of gelijk op de patat.

Natuurlijk is deze mayonaise ook geschikt voor een gevuld eitje, een frikandel speciaal of met kruiden en/of specerijen als dipsaus!

In fabrieksmayonaise wordt voor dit bindingsproces vaak een ander middel gebruikt om te binden, omdat dit sneller gaat én altijd gebonden blijft, want anders is de mayonaise niet verkoopbaar. Daarom kan mayonaise uit een potje ook lang mee en kan hij zeer stevig zijn, dikker dan zelfgemaakte.

Als je een paar keer zelf mayonaise hebt gemaakt, dan merk je dat het makkelijker gaat.
Het moeilijkst van mayonaise zelf maken is het beginproces, druppel voor druppel de olie mengen met het eigeel. Dat is héél belangrijk voor het binden en dik worden van de mayonaise.

Vanaf dat moment kun je ook gaan experimenteren met smaakjes.
Al bij de basisingrediënten, het eigeel, de mosterd en het zout, kan een scheutje azijn of citroensap toegevoegd worden.
Of aan het eind fijngesneden kruiden, citroenrasp, een beetje truffel of fijngesnipperde knoflook voor een eigengemaakte knoflooksaus, een soort aïoli. In de echte aïoli zit geen eigeel en deze is véél moeilijker om te maken.
Truffel is een duur product en kan gekocht worden in sommige speciaalzaken waar ook kaas gekocht kan worden, in een Italiaanse speciaalzaak of bij de échte slager.
Eigengemaakte mayonaise is een specialiteit. De handigheid komt met het simpelweg te doen, in zo’n 10 minuten tijd!
9
Geschreven door Erna Daalman
Gepubliceerd op: 3 aug 2021
9
40
18

Comments

 • 6 aug
 • 0
Het is iets dat al lang op mijn te proberen lijstje staat. Ik moet het nu toch maar eens gaan doen.
 • 6 aug
0
 • 5 aug
 • 1
Ik maak het met de keukenrobot, mislukt eigenlijk nooit.
 • 5 aug
1
 • 4 aug
 • 1
Toch eens gaan proberen. Mooi artikel!
1
 • 4 aug
 • 0
Goed idee en dank u wel!
 • 4 aug
0
 • 3 aug
 • 1
Ziet er zo simpel uit! Mijn vader deed het altijd! Toch een keer gaan proberen voor bij de frietjes.
 • 3 aug
1
 • 3 aug
 • 0
Ziet er zo simpel uit! Mijn vader deed het altijd! Toch een keer gaan proberen voor bij de frietjes.
 • 3 aug
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen