Artikel.nl
Editorial Approved Badge

5 tips om met frustratie om te gaan

We hebben allemaal te maken met obstakels op onze weg. Iets loopt anders dan verwacht, je wordt door iemand teleurgesteld, iets irriteert je enorm... Frustratie is onderdeel van het leven en we zullen er nooit vanaf komen. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Geschreven door Villa volta
Gepubliceerd op: 7 juli 2021
8
40
11
Afbeelding door Elyas Pasban via Unsplash

Tip 1: Vermijd prikkels die frustratie oproepen

Vaak weten we van onszelf dat er bepaalde prikkels zijn die leiden tot frustratie. Dit kan een lastige huiswerkopgave zijn, mensen voldoen niet aan je verwachtingen, je voelt je opgejaagd door een email, you name it. Zodra jij weet welke prikkels er op jou van toepassing zijn, kun je beginnen met het zoveel mogelijk proberen te vermijden hiervan. Zet bijvoorbeeld tijdens het werken je telefoon op stil, of sla de moeilijke huiswerkopgave even over in plaats van door te gaan tot je het boek kapot wilt scheuren.

Tip 2: Adem in, adem uit

Zodra je merkt dat de frustratie bij je begint te borrelen, ga de impuls om dan iets te zeggen of doen tegen door diep, rustig en gecontroleerd in te ademen terwijl je tot 4 telt. Houd je adem dan eventjes vast en adem rustig uit terwijl je weer tot 4 telt. Doe dit net zolang tot je voelt dat je rustig bent. Dit verandert de chemie in de hersenen, wat ervoor zorgt dat je rustig blijft en je hersenen niet in het fight-or-flight systeem gaan werken, en zo voorkom je een impulsieve reactie. Als je merkt dat de frustratie torenhoog zit en je een uitbarsting bijna niet kan voorkomen in de situatie waar je in zit, verlaat dan de ruimte en zoek een rustige omgeving op.

Tip 3: Stel je verwachtingen van anderen bij

We hebben vaak van situaties en vooral personen bepaalde verwachtingen. Andere mensen kunnen geweldig en tof zijn, maar mensen kunnen ook irrationeel, inconsistent, egoïstisch of oneerlijk zijn. Dit kan uiterst frustrerend zijn, maar door je eraan te blijven ergeren tot je een keer ontploft is niet wat je wilt, want hier heeft niemand profeit van en het kan tot ruzie leiden. Stel je verwachtingen van anderen daarom bij. Als jij bijvoorbeeld een collega hebt die nogal eens te laat komt, laat dat dan niet steeds leiden tot je kiezen kapot knarsen van frustratie, maar ga er steeds vanuit dat die persoon te laat is. Door niet steeds te verwachten dat hij/zij nu wél op tijd zal zijn maar er gewoon vanuit te gaan dat die persoon weer te laat zal komen, laat je je er niet door verassen.
"Iemands gedrag heb je geen invloed op, maar op jouw reactie wel."

Tip 4: Zie de situatie vanuit een ander perspectief

In feite betekend het omgaan met frustratie 'omgaan met hulpelozen gevoelens'. Het gevoel van hulpeloosheid wegwerken helpt vaak enorm, en je kunt dit doen door actie te ondernemen zodra je frustratie voelt opkomen. Doe iets dat op dat moment binnen je handbereik ligt, hoe onbelangrijk dit ook lijkt. Dit kan je handen wassen zijn, je omkleden, noem maar op. Zorg in ieder geval dat je iets doet en niet daar blijft zitten/staan met je hulpeloze gevoelens tot je uitbarst.

Tip 5: Stop met uitstellen

Als je merkt dat iets je irriteert of frustratie oproept, zijn we geneigd om het uit te stellen en urenlang niet-productieve activiteiten te ondernemen totdat we op magische wijze ineens weer motivatie zouden krijgen om de frustrerende taak alsnog te doen. Deze methode gaat niet werken, en als je dit uitstelgedrag bij jezelf herkent kun je dit als volgt tegengaan:
- Zorg dat er geen afleidingen in je omgeving zijn. Zet elektronica uit en/of leg het weg, en ruim je omgeving op.
- Ga iets anders zinnigs doen. Als je nog je vakantie moest plannen of een boodschappenlijst moet opstellen, ga dat dan doen in plaats van uren door je instagram feed scrollen om maar die frustrerende taak te vermijden.
- Stel deadlines met belongen voor jezelf. Dit kan zijn dat je een bepaalde film gaat kijken die je al lang wilde zien, of met iemand af gaat spreken als je de taak volbrengt.
Ik hoop dat je in de toekomst wat zult hebben aan deze tips en je frustratie-uitbarstingen op deze manier zult verminderen of weten te voorkomen!
8
Geschreven door Villa volta
Gepubliceerd op: 7 juli 2021
8
40
11

Comments

 • 11 juli
 • 0
Prima informatie en vlot geschreven Sem. Meer van dat! Graag gelezen!
 • 11 juli
0
 • 10 juli
 • 0
Ik vind punt vier en de quote heel erg mooi en ik probeer dit meestal ook toe te passen!
 • 10 juli
0
 • 10 juli
 • 0
Goede tips ! Heeft iedereen wel eens wat aan.
 • 10 juli
0
 • 8 juli
 • 1
Leuke tips, goed geschreven, Sem.
1
 • 8 juli
 • 0
Thnx Rudi!
 • 8 juli
0
 • 8 juli
 • 1
Ik vind het in de praktijk vaak moeilijker, het lijkt zo logisch. Ik maak me erg druk op het moment over een situatie die ik niet kan beïnvloeden. Ik merk dat ondanks de dingen die ik doe het toch steeds weer de kop opsteekt. Maar als ik geen ademhalingsoefeningen, meditatie en yoga zou doen dan zou het nog veel erger zijn.
1
 • 8 juli
 • 0
Ik snap je helemaal, vind het zelf ook erg moeilijk in de praktijk. Zeker als je je enorm ergert is het lastig om jezelf aan deze tips te herinneren
 • 8 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen