Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Alcoholgebruik onder studenten

De studententijd is de fase in het leven waarin de meeste alcohol gedronken wordt, en dat terwijl deze groep de gevolgen van alcohol vaak niet goed kan overzien. Naast gevolgen voor je studie, kan alcohol ook gezondheidsproblemen geven en een gevaar zijn voor je veiligheid.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 28 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
32
0
Afbeelding door Julia Nastogadka via Unsplash
De studententijd is de beste tijd van je leven. Zuipen, feesten, uitgaan, nog meer alcohol drinken en oh ja, tussendoor ook nog even studeren. Het is een tijd in je leven, waarin je bloot wordt gesteld aan allerlei soorten verleidingen en alcohol is misschien wel de grootste verleiding uit het studentenleven. De studententijd is de fase in het leven waarin de meeste alcohol gedronken wordt, en dat terwijl deze groep de gevolgen van alcohol vaak niet goed kan overzien. Naast gevolgen voor je studie, kan alcohol ook gezondheidsproblemen geven en een gevaar zijn voor je veiligheid.

Cijfers van alcoholgebruik onder studenten

De meeste studenten drinken met regelmaat. Ruim 8 van de 10 studenten tussen de 16 jaar en 18 jaar op het MBO en HBO hebben al eens alcohol gedronken, en maar liefst tweederde van de studenten tussen de 16 jaar en 18 jaar op het MBO en HBO hebben in de maand voorafgaand aan het onderzoek nog gedronken. Van alle MBO en HBO studenten tussen de 16 jaar en 18 jaar drinkt 14 procent meer dan 20 glazen in een weekend. Jongens drinken vaker dan meisjes (21 procent van de jongens tegenover 7 procent van de meisjes).

Van alle studenten tot en met 19 jaar op het HBO en WO drinkt 8 procent to 12 procent overmatig. Dat wil zeggen bij mannen meer dan 21 glazen per week en bij vrouwen meer dan 14 glazen per week. Onder WO studenten tot en met 19 jaar drinkt maar liefst 17 procent overmatig. Om te vergelijken: in 2018 dronk van de volwassenen enkel 8,2 procent overmatig.

Van alle mensen die uitgaan hoorden 91,1 procent van de MBO'ers, 93,5 procent van de HBO'ers en 93,3 procent van de WO'ers tot de zware drinkers. Dat wil zeggen dat een student meer drinkt dan vijf glazen alcohol op een dag voor mannen en bij vrouwen meer dan drie glazen alcohol op een dag.

Riskant alcoholgebruik komt het meeste voor in een leeftijd tussen de 18 jaar en 29 jaar. In het bijzonder studenten in het hoger onderwijs hebben een verhoogd risico op overmatig alcoholgebruik of riskant alcoholgebruik.

Daarnaast blijkt uit een ander onderzoek dat onder studenten maarliefst 53,3 procent van de mannelijke studenten overmatig alcohol drinkt. Dat zijn maarliefst 20.000 studenten. Bij vrouwen ligt het percentage op 26,7 procent, wat nog steeds een zorgwekkend aantal is. Ook bingedrinken blijkt volgens dit onderzoek populair. 12,6 procent van de mannen doet één keer per week an binge drinken. Van alle mannelijke studenten tussen 18 jaar en 24 jaar wordt bijna 40 procent tot de zware drinkers gerekend.

Weer een ander onderzoek geeft aan dat studenten gemiddeld 16 glazen alcohol per week drinken. En studenten die lid zijn van een studentenvereniging doen hier nog een schepje bovenop met een gemiddelde van 23 glazen per week, waarbij mannen zelfs uitkomen op een gemiddelde van 27 glazen per week. Ter vergelijking: jongeren van dezelfde leeftijd die niet studeren drinken gemiddeld maar 10 glazen alcohol per week.

Per onderzoek lopen de specifieke cijfers iets uiteen. Maar de cijfers liegen er niet om. Studenten drinken alcohol in grote hoeveelheden. En dat terwijl er juist voor het ontwikkelende brein veel negatieve gevolgen aan alcohol hangen.

Gevolgen van alcoholgebruik onder studenten

Alcoholgebruik wordt geassocieerd met drugsgebruik, wat nog meer nadelige effecten heeft. Maar alcoholgebruik op zichzelf heeft ook een breed aantal negatieve gevolgen. Problemen die voor studenten vaak niet te overzien zijn, wanneer zij aan hun eerste biertje van de avond beginnen. Een gevolg dat iedere student kent komt de ochtend erna om de hoek kijken: misselijkheid, hoofdpijn en soms zelfs geheugenverlies. Als je wakker wordt komt de gedacht op: Ik drink nooit meer alcohol. Gelukkig worden deze rare gedachten snel weer uit het hoofd gezet als de kater weer voorbij is. Studenten blijven drinken, ondanks de gevolgen. Alcohol wordt bijvoorbeeld gerelateerd aan agressie en geweld, ongewenste seksuele ervaringen en onbeschermde seks. Ook zorgt alcoholgebruik voor veel verkeersongevallen en verwondingen. Ook voor de studie heeft alcoholgebruik veel negatieve gevolgen. Zo kan het gebruik van alcohol leiden tot verzuim in meer of mindere mate, studievertraging, vermindering van de prestaties en zelfs tot het niet halen van de studie.

Waarom blijven studenten dan toch alcohol drinken?

Ondanks de vele negatieve gevolgen van het drinken van alcohol, zoals die hierboven beschreven staan, blijven studenten toch alcohol drinken in verontrustende hoeveelheden. De vraag die we ons moeten stellen is dan: Wat brengt deze studenten ertoe om keer op keer te diep in het glaasje te kijken?
Er zijn meerdere factoren die ertoe leiden dat studenten alcohol gaan drinken. Individuele factoren spelen hierin een grote rol. Ten eerste speelt geslacht van de student een rol. Jongens drinken namelijk meer dan meisjes. Daarnaast kan de genetische aanleg ervoor zorgen dat iemand meer of minder drinkt en er ook beter of minder goed op reageert. Ook gebeurtenissen die iemand heeft meegemaakt kunnen leiden tot meer alcoholgebruik. Iemands persoonlijkheid is een belangrijke factor in het drinkgedrag, net als de motieven die iemand heeft om te gaan drinken en de verwachtingen die iemand van alcoholgebruik heeft.

Naast de persoonlijke factoren, spelen ook de interpersoonlijke factoren mee in het drinken van alcohol. Iemands omgeving kan een enorme bijdrage leveren in het overmatig drinken of juist minder of niet drinken van alcohol. Vrienden kunnen iemand bijvoorbeeld aanmoedigen om meer te drinken en als de ouders het verkeerde voorbeeld hebben gegeven kan iemand zelf ook meer gaan drinken. Een laatste factor die bijdraagt aan het gebruik van alcohol is de beschikbaarheid ervan. De prijs van alcoholische dranken en het gemak waarmee alcohol te verkrijgen valt spelen een enorme rol in de consumptie van alcohol.

Bronnen en meer informatie over studenten en alcohol


0
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 28 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
32
0

Recente en relevant artikelen