Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Einzelgänger

Einzelgänger of een solist. Iemand die graag alleen is en leeft volgens zijn of haar eigen gang. Geen eenzaamheid of zichzelf zielig en alleen vinden! Gewoon een voorkeur van alleen zijn. Afzonderen van de alledaagse drukte. Of juist lekker alleen op pad gaan en zien waar je beland.

Geschreven door Thamara Punt
Gepubliceerd op: 26 juli 2022
1
111
2
Afbeelding door Julius Carmine via Unsplash
Ik kan van mijzelf zeggen dat ik een einzelgänger ben. Een solist. Ik vind het namelijk heerlijk om naast mijn alledaagse dingen zoals werk, studie en het onderhouden van mijn lieve gezin, om even af te zonderen en geen rekening hoeven te houden met anderen. Soms een uurtje of een paar uur per dag. Soms dagen of zelfs maanden.

Vroeger, in mijn kinderjaren was ik al graag alleen. Natuurlijk kon ik ook heel goed samen spelen en werken met andere kinderen. Maar ik speelde of werkte toch het liefst alleen. Ooit tijdens een ouder/kindgesprek vong ik op dat de docenten zich nogal zorgen maakten over mij omdat ik mezelf altijd afzonderde. In de pauzes speelde ik alleen en in de klas zonderde ik mij af van de rest van de kinderen én toch meedoen met de activiteiten etc. Met andere woorden, ik was wel aanwezig maar geestelijk niet altijd. Nu ik dit zo schrijf, kan ik daar best om lachen. Ik was toen al een dromerig typetje met een rijke fantasie. En die fantasie kon ik dan weer mooi gebruiken in mijn creativiteit maar dan wel alleen. In mijn puberteit werd ik er wel mee gepest, niet dat het mij had beschadigd want ik wist van mezelf dat ik toen al een einzelgänger was en dat kon mij geen moer schelen. Zo was ik. Zo ben ik.

Ik heb wel eens vragen gehad vanuit mijn omgeving, collega's, vrienden/vriendinnen, vage kennissen of ik mij nooit eenzaam voelde. Nee, ik niet. Waarom zou ik. Ik vind het heerlijk om alleen te zijn. Ik wandel vaak alleen, alhoewel ik ook een wandelmaatje heb maar het liefst wandel ik alleen, als een solist door de heide of bossen. Geen gepraat of menselijke geluiden. Alleen geluiden uit de natuur, vogels, krekels, adders of gewoon de stilte. Ik ga graag alleen op een terras zitten, genieten van een kop thee of een heerlijk speciaal biertje, beetje mensen bekijken of gewoon genieten van mijn eigen gezelschap. Niet dat ik antisociaal ben, want eigenlijk heb ik juist heel veel aanspraak van mensen wanneer ik ergens alleen ben. Op een of andere manier raak ik toch altijd weer aan de praat met andere mensen. Praten over de alledaagse dingen tot aan hele levensverhalen. Het zijn vaak ook nog eens de meest interessante gesprekken die ik niet zo gauw heb met vrienden of vage kennissen. Dat soort inspirerende, diepgaande gesprekken blijven mij vaak bij en kan daar vaak nog eens over nadenken. Na uren met een onbekende personen op het terras te hebben gepraat, krijg ik toch vaak de vraag waarom ik alleen op het terras zit. Als ik ze dan vertel waarom ik dat doe, krijg ik toch wel vaak verrassende en respecterende reacties. Reacties zoals "dat zouden meer mensen moeten doen, gewoon even alleen zijn en genieten van je eigen gezelschap". Niks moet natuurlijk, maar ik had het ooit een vriendin aangeraden om net als ik een keer alleen op terras te gaan zitten, of alleen een musea bezoeken. En dat advies volgde ze op. Zij vertelde dat het in het begin wel onwennig was, om dat soort dingen even alleen te doen. Want waarom zou je jezelf eigenlijk altijd met mensen moeten omringen of altijd met die ene vriend of vriendin die altijd maar de zelfde verhalen of klaagsels hebben. Waar je ook bent, op school, thuis of merendeels van je tijd zit je op je werk..... je bent altijd omringd met anderen. Dat je sommige dingen alleen kan doen is namelijk best wel een luxe en het heeft niets met eenzaamheid te maken.

Een einzelgänger of solist zoals ik, krijgt juist meer energie, is creatiever maar is naar mijns inzien een bewuster persoon. Een bewuster persoon, omdat je eigenlijk in je ééntje de omgeving anders ervaart dan wanneer je steeds je omringd met mensen. Je ziet meer details, je hoort andere geluiden, de geur... Zelfs het drinken van die ene favoriete speciaal biertje smaakt ineens veel lekkerder! Maar het belangrijkste nog is dat ik op deze manier kan ontspannen en tegelijkertijd kan opladen. Oooh en eens in de zoveel tijd organiseer ik een heuse hightea en dan sta en zit mijn hele woonkamer vol met zowel bekende of onbekende mensen. Nee, een einzelgänger is niet eenzaam.

Lieve groet!
1
Geschreven door Thamara Punt
Gepubliceerd op: 26 juli 2022
1
111
2

Comments

  • 26 juli
  • 1
Heel herkenbaar, naast mijn werk waar ik ontzettend van geniet ben ik de rest van de tijd ook graag op mezelf. Ik verveel mij eigenlijk zelden of nooit. Gek genoeg kan bij mij, in sommige situaties zoals feestjes, de verveling juist toeslaan wanneer ik onder de mensen ben. Familie heb ik altijd tijd voor en op zijn tijd lekker uit of thuis met lieve vrienden daar geniet ik van, maar verder het liefst met me, myself and I.
1
  • 27 juli
  • 1
Dankjewel voor je kopje koffie en je reactie!

En inderdaad vervelen doen we nooit. Ik heb zelf een leuke hobby waar ik dagelijks even de tijd voor neem. Wat je zegt over dat je je kan vervelen tijdens een feestje, heb ik ook weleens. Maar dat zijn dan wel vaak de feestjes die saai zijn en qua gesprekstoffen weinig inhoud bevatten. Fijne dag vandaag!

  • 27 juli
1

Recente en relevant artikelen