Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Alternatieve geneeswijzen (3)

Waarom alternatieve geneeswijzen? Alternatieve geneeswijzen zijn alle geneeswijzen die niet in de reguliere opleiding medicijnen voorkomt. De kennis van de alternatieve geneeswijzen worden niet tot weinig in de reguliere opleiding meegenomen. Deze keer de geneeswijzen met: C - F

Geschreven door Trijnie Avontuur
Gepubliceerd op: 1 okt 2021
3
97
4

Chiropractie

Bij deze behandeling gaat men er van uit dat veel gezondheidsproblemen ontstaan vanuit communicatiestoornissen in het zenuwstelsel. Deze kunnen ontstaan door lichamelijke trauma's, stress en een verkeerde houding. Door druk uit te oefenen met de handen langs schedel, bekken en wervelkolom tracht men deze storingen op te heffen.

Diëtiek

Hippocrates zie het ooit:
Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding
Veel reguliere artsen krijgen in hun opleiding niet echt mee wat goede voeding voor de gezondheid kan betekenen, dat is erg jammer. Door de juiste voeding zouden veel ziektes en klachten voorkomen kunnen worden en daar komt de medische wetenschap nu ook wel achter. De alternatieve geneeskunde werkt vaak wel met de juiste voeding, want als de spijsvertering niet op orde is, kunnen er wel degelijk klachten ontstaan. De alternatieve voedingsleer staat wel vaak tegenover de diëtiek en het voedingscentrum. Daar zal je dan zelf een keuze in moeten maken, wat je het meeste aanspreekt.

Fytotherapie

Fytotherapie: wat is het?

Fytotherapie ook wel genoemd: Kruidengeneeskunde. Het is een alternatieve geneeswijze waarbij de geest een belangrijk onderdeel van de algehele gezondheid vormt. De oorzaak van lichamelijke klachten is vaak een verstoring tussen het lichaam en de geest. Door 100% plantaardige, natuurlijke middelen in te zetten kan de balans hersteld worden. Bij Homeopathie maakt men gebruik van verdunningen, maar fytotherapie werkt met de normale dosering.
Een fysiek ongemak wordt in de fytotherapie behandeld met tegengestelde werking, net zoals in de reguliere geneeskunde. Dus bij bijvoorbeeld: Hoofdpijn, krijg je een middel dat de hoofdpijn verminderd.
Genezing door middel van kruiden is al zo oud, als de mensheid zelf. Het is heel normaal om kruiden te gebruiken, kijk maar wat je zelf doet: kruidenthee, kruiden in het eten, misschien een (voet)-bad ....
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de kracht van kruiden.

Verschil in fytotherapie

Er zijn twee vormen van fytotherapie:
  • Complementaire fytotherapie: Dit zijn crèmes, oogdruppel en tabletten die bestaan uit onverdunde extracten van de planten.
  • Reguliere fytotherapie: Dat zijn middelen die de reguliere geneeskunde ook erkend, zoals: Ginko biloba. Ginko is een geregistreerd geneesmiddel, dat wordt gebruikt voor de bloeddoorstroming bij "etalagebenen".

Tegenstand en kritiek

Het is net als bij Homeopathie, dat er tegenstanders zijn en kritische uitlatingen op fytotherapie. Men stelt dat wetenschappelijk bewijs ontbreekt en de claims die gemaakt worden niet aan te tonen zijn. Het is ook niet de bedoeling dat deze behandelmethoden de reguliere behandelingen overschreeuwen, zeker niet maar het kan heel goed samengaan ter ondersteuning. Belangrijk is ook dat de fytotherapeutische middelen goed getest worden, omdat er planten tussen kunnen zitten die als giftig bestempeld kunnen worden (koop altijd bij betrouwbare winkels / webshops)

Mijn persoonlijke ervaring met fytotherapie is zeer positief, door mijn jarenlange ervaring als Drogist, heb ik veel klanten, familie en mezelf kunnen helpen met deze middelen. Voor (kleine) klachten zijn er veel goede merken / middelen.

Mocht je twijfelen aan de klachten die je hebt, ga dan niet zelf "dokteren" maar neem contact op met je arts.
3
Geschreven door Trijnie Avontuur
Gepubliceerd op: 1 okt 2021
3
97
4

Comments

  • 4 okt
  • 1
Heel interessant. Ik denk ook dat het aanvullend kan werken. Leuk geschreven, Trijnie.
1
  • 5 okt
  • 0
Inderdaad: aanvullend, en bij lichte klachten ook vaak alleen een goede werking.
  • 5 okt
0
  • 3 okt
  • 1
goed mooi uitgebreid geschreven
1
  • 3 okt
  • 0
Dank je wel.
  • 3 okt
0

Recente en relevant artikelen