Artikel.nl




Editorial Approved Badge

AVG'tje moeten we niet

Als er één ding is waar ik altijd al naar uitkeek aan volwassen worden, dan is het wel nooit meer een AVG'tje te moeten eten. Nooit meer alleen aardappel-groente-vlees en er gaat een wereld voor je open.

Geschreven door Verena Mobach
Gepubliceerd op: 14 juni 2021
6
92
8
Afbeelding door Prince Abid via Unsplash
Urenlang aan de eettafel moeten zitten tot je je bord leeg hebt, ja je moet en zal al je groente opeten! Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Waarom hielden we als kinderen toch nooit van groentes? Wat een lastige eters zijn het toch!
Lastig te verklaren is het niet; gekookte groentes, daar is gewoon niets aan.
Er bestaan zo veel heerlijke manieren om groentes klaar te maken. Als je ze lang genoeg laat bakken worden ze heerlijk zoet. Als je ze heel fijn snijdt gaan ze super op in de saus. Zo veel groentes waar ik vroeger een hekel aan had vind ik nu heerlijk en gebruik ik dagelijks. Met een beetje geduld worden zelf wortels heerlijk zacht en zoet, broccoli en bloemkool kunnen heel veel smaak opnemen, aubergines smelten weg in je mond. Het enige wat je ervoor moet doen, is ze niet koken!
In gerechten als curries en pasta's kan je zo makkelijk zo veel groentes verwerken dat je zonder moeite boven die 200 gram per dag zit, en het is nog lekker ook. Alle onderdelen van je gerecht zijn zo geïntegreerd en werken samen, iets wat met een droog gekookte aardappel, slappe smakeloze groentes en een overgaar stuk vlees niet snel zal gebeuren. Bij een AVG'tje eet je de groente, puur en alleen omdat het moet. Met een klein beetje creativiteit, en wellicht door een recept of twee uit te proberen , ga je groentes eten omdat ze daadwerkelijk lekker zijn.
Als je je kinderen groentes wil laten eten, maak ze dan ook lekker klaar. Uitje in de pan, wat knoflook erbij, wat peper en zout en de nodige kruidenmixen en zowat iedere groente wordt er lekker van na een tijdje te hebben gebakken. Heel moeilijk is het niet maar het is zeker wel een wereld van verschil. Ook zorgt het ervoor dat je veel makkelijker een vegetarisch alternatief op tafel kan zetten, vervang het vlees voor iets eiwitrijks als een champignon en je mist niets, goed voor het milieu, en voor je gezondheid! Het maakt afwisselend eten simpel want je kan bijna iedere groente wel in de saus verwerken, lang nadenken over wat je kan eten met wat er nog in huis is hoeft dus niet en je restjes komen ook zo op.
Altijd weer een AVG'tje met groentes die je liever kwijt dan rijk bent is een situatie die je zo kan veranderen. Stop met enkel het koken van je groentes, verdiep je wat in curries en andere sausachtige gerechten en wees een beetje creatief. Mijn ouders deden het niet, hun ouders deden het niet, wat ervoor zorgde dat ik vroeger geen groentes wilde.
6
Geschreven door Verena Mobach
Gepubliceerd op: 14 juni 2021
6
92
8

Comments

  • 15 juni
  • 1
Leuk geschreven. Wij hebben nog nooit onze groentes gekookt. Ze worden veelal gestoofd met een beetje ui en wat kruiden. Ik zou ze ook nooit gekookt moeten hebben.
  • 15 juni
1
  • 15 juni
  • 1
Bij gebrek aan inspiratie eet ik nog wel een AVG-tje, maar ik wissel wel af. Heel herkenbaar artikel.
  • 15 juni
1
  • 14 juni
  • 1
Heel herkenbaar! Zoveel andere manieren inderdaad om groente klaar te maken. Ik ben inderdaad opgevoed met AVG-tjes, maar gelukkig zelf vanalles gaan ontdekken en eet ik nog nauwelijks een 'ouderwets' AVG-tje!
1
  • 14 juni
  • 0
Precies, en wat kan het ook echt leuk zijn om vanalles uit te proberen!
  • 14 juni
0
  • 14 juni
  • 1
Helemaal gelijk heb je! Hetgeen dat niet lekker is, zal lekker gemaakt moeten worden :p
1
  • 14 juni
  • 0
Precies ;)
  • 14 juni
0
  • 14 juni
  • 1
Dit is té herkenbaar. Mijn ouders waren ook totale debielen als het om eten ging.
1
  • 14 juni
  • 0
Dan kan je nu zelf lekker vanalles uit proberen en heerlijke gerechten maken!
  • 14 juni
0

Recente en relevant artikelen