Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Bloemkool, van vroeger!

Heb jij dat ook, als je aan bloemkool denk? De geur die door het hele huis hing, als je moeder het eten aan het bereiden was: Bloemkool met aardappels, witte saus en een gehaktbal (braadworst, karbonade). Pannen op tafel en gezellig met zijn allen aan tafel en er een heerlijk "prakkie" van maken (dat doe ik nog steeds).

Geschreven door Trijnie Avontuur
Gepubliceerd op: 25 sep 2021
4
84
5

Hoe is bloemkool ontstaan?

We weten eigenlijk niet echt veel van de bloemkool, hij is familie van de spruit en rodekool. Eigenlijk eten we een bloem. In de 18de eeuw werd hij populair en o.a de Engelsen hebben hem ontdekt. Waar de bloemkool precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk, uit Egypte, Middellandse-Zee of Klein-Azie?
Bloemkool bevat weinig calorieen, geen vet, maar wel vitamine-C (door het koken loopt het Vitamine gehalte terug) en is licht verteerbaar.
Hieronder een paar recepten.

Bloemkool met witte saus

4 personen

Benodigdheden:

  • 1 grote bloemkool
  • 4 eetlepels (vloeibare) margarine
  • 40 gram bloem
  • Halve liter melk
  • Peper (uit de molen)
  • Zout

Bereiding:

  1. Bloemkool schoonmaken en in roosjes snijden
  2. Kook gaar in 15-20 minuten in weinig water
  3. Neem een (saus)pan met dikke bodem en verwarm de margarine op een laag vuur
  4. Als de belletjes weggetrokken zijn voeg je de bloem al roerende toe (zorg dat het niet te heet word)
  5. Blijf goed roeren, tot er een glad mengsel ontstaat en het niet glanzend meer is
  6. laat het mengsel gaar maar niet bruin worden
  7. Giet er roerende en langzaam de halve liter melk bij, aan de kook brengen en ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken
  8. Breng de saus op smaak met: zout, peper en (nootmuskaat)
  9. Serveer bij de bloemkool

Variatiesaus:

Kaassaus: voeg geraspte kaas toe (naar smaak)
Mosterdsaus: Neem bouillon i.p.v. melk (veloutesaus) en voeg 4 eetlepels mosterd en 3 eetlepels witte wijn toe

Bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep, met verse Ingrediënten of van restjes, met diverse toevoegingen. Keuze te over, voordelig en erg lekker.

4 personen

Benodigdheden:

  • 1 bloemkool
  • 2 aardappelen (kruimig)
  • Anderhalve liter water
  • 2 Bouillontabletten (kip - vlees - groente)
  • 125 ml crème fraîche (light) - kookroom
  • 4 plakken (gekookte) ham - gerookte zalmfilet - gerookte forel - garnalen
  • Zout en peper uit de molen

Bereiding:

  1. Snij de bloemkool in roosjes, schil de aardappelen en snij in blokjes
  2. Doe het water in de pan en voeg de bouillontabletten, de aardappelen en bloemkoolroosjes toe
  3. Laat ongeveer 15 a 20 minuten koken, op zacht vuur met de deksel op de pan
  4. Roer regelmatig om aanzetten te voorkomen
  5. Pureer de soep met de staafmixer en roer de crème fraîche of kookroom erdoor
  6. Breng op smaak met zout en peper
  7. Verdeel de soep over borden of kommen en garneer met de: Ham, forel, zalm, garnalen

Van Restjes:

Je kunt heel goed soep maken van de resten. Als wij bloemkool eten blijft er altijd te veel over en het is zonde om weg te gooien, maar om nu 3 dagen achter elkaar bloemkool te eten .... niet zo geweldig!
Daarom doe ik het volgende:
  • Bloemkool koken op de normale manier (kookwater helemaal bewaren)
  • Een paar aardappelen extra koken
  • Witte saus maken
  • Lekker eten en de rest in een grote pan doen: Bloemkool, kookwater, aardappelen en saus
  • Afkoelen in koelkast bewaren

Als je het wilt gaan eten:

  • Pan zachtjes op het vuur warm laten worden, pan van het vuur af halen en de staafmixer erin zetten
  • Eventueel wat water erbij doen (als de soep te dik is) en bouillon tablet toevoegen (kip, vlees, groente)
  • Garneer met wat snippers: ham, gerookte forel zalm of garnalen
Op deze manier gooi je geen eten weg en heb je een heerlijk soepje als hoofdmaaltijd, met een (afbak) broodje met kruidenboter, of als voedzame lunch met een boterham.
Hoe verwerk jij je restjes?
4
Geschreven door Trijnie Avontuur
Gepubliceerd op: 25 sep 2021
4
84
5

Comments

  • 4 okt
  • 0
Hier ook regelmatig bloemkool met witte saus, maar ook wel eens met mascarpone er doorheen.
  • 4 okt
0
  • 27 sep
  • 2
Lekker en vooral gezond Trijnie
2
  • 28 sep
  • 0
Klopt en geen verspilling door de soep.
  • 28 sep
0
  • 27 sep
  • 2
Heel leuk geschreven. Zien er lekkere recepten uit. Ik denk dat mijn vrouw ze ook ongeveer op die manier klaarmaakt.
2
  • 28 sep
  • 0
Vast wel, de oudere garde haha.
  • 28 sep
0

Recente en relevant artikelen