Hoe is bloemkool ontstaan?
Bloemkool met witte saus
Benodigdheden:
- 1 grote bloemkool
- 4 eetlepels (vloeibare) margarine
- 40 gram bloem
- Halve liter melk
- Peper (uit de molen)
- Zout
Bereiding:
- Bloemkool schoonmaken en in roosjes snijden
- Kook gaar in 15-20 minuten in weinig water
- Neem een (saus)pan met dikke bodem en verwarm de margarine op een laag vuur
- Als de belletjes weggetrokken zijn voeg je de bloem al roerende toe (zorg dat het niet te heet word)
- Blijf goed roeren, tot er een glad mengsel ontstaat en het niet glanzend meer is
- laat het mengsel gaar maar niet bruin worden
- Giet er roerende en langzaam de halve liter melk bij, aan de kook brengen en ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken
- Breng de saus op smaak met: zout, peper en (nootmuskaat)
- Serveer bij de bloemkool
Variatiesaus:
Bloemkoolsoep
Benodigdheden:
- 1 bloemkool
- 2 aardappelen (kruimig)
- Anderhalve liter water
- 2 Bouillontabletten (kip - vlees - groente)
- 125 ml crème fraîche (light) - kookroom
- 4 plakken (gekookte) ham - gerookte zalmfilet - gerookte forel - garnalen
- Zout en peper uit de molen
Bereiding:
- Snij de bloemkool in roosjes, schil de aardappelen en snij in blokjes
- Doe het water in de pan en voeg de bouillontabletten, de aardappelen en bloemkoolroosjes toe
- Laat ongeveer 15 a 20 minuten koken, op zacht vuur met de deksel op de pan
- Roer regelmatig om aanzetten te voorkomen
- Pureer de soep met de staafmixer en roer de crème fraîche of kookroom erdoor
- Breng op smaak met zout en peper
- Verdeel de soep over borden of kommen en garneer met de: Ham, forel, zalm, garnalen
Van Restjes:
- Bloemkool koken op de normale manier (kookwater helemaal bewaren)
- Een paar aardappelen extra koken
- Witte saus maken
- Lekker eten en de rest in een grote pan doen: Bloemkool, kookwater, aardappelen en saus
- Afkoelen in koelkast bewaren
Als je het wilt gaan eten:
- Pan zachtjes op het vuur warm laten worden, pan van het vuur af halen en de staafmixer erin zetten
- Eventueel wat water erbij doen (als de soep te dik is) en bouillon tablet toevoegen (kip, vlees, groente)
- Garneer met wat snippers: ham, gerookte forel zalm of garnalen
Hoe verwerk jij je restjes?
Comments
- 4 okt
0- 27 sep
- Hide replies (1)
2- 28 sep
0- 27 sep
- Hide replies (1)
2- 28 sep
0