Artikel.nl




Editorial Approved Badge

De paprika, een zeer gezonde vruchtgroente

De paprika is een populaire vruchtgroente, die in de 21e eeuw niet meer weg te denken is uit de Nederlandse en Belgische keuken. Feitelijk is de paprika uit geen enkele keuken meer weg te denken.

Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 12 juni 2021
3
12
6
Groente of fruit
De paprika laat zich, dankzij zijn smaak, goed verwerken in tal van gerechten. Daarnaast is de paprika als vrucht ook nog eens erg gezond. De paprika bevat, naast tal van vitamines, ook nog eens veel anti-oxidanten. De paprika wordt vaak gezien als groente, maar botanisch gezien is dit niet juist. Dit omdat de paprika, groeit uit de bloem. Toch is de paprika, culinair en cultureel gezien, wel een groente. We zien het dan ook vaak als zogenaamde vruchtgroente. Andere vruchtgroentes zijn bijvoorbeeld: aubergines, tomaten, courgettes en komkommers.

De herkomst van de paprika
Hoewel de paprika niet meer weg te denken is uit de Nederlandse keuken, is de vrucht afkomstig uit Midden Amerika. Wanneer je in de periode december en maart een paprika koopt, dan is deze hoogstwaarschijnlijk geïmporteerd uit Midden Amerika. Tijdens de overige maanden koop je vaak paprika’s die in de Nederlandse kassen gekweekt zijn. Paprika’s kun je ook heel eenvoudig zelf kweken in een kleine kas, maar tijdens warme zomers, gaat dat ook prima in de tuin.

Bereiden
Paprika’s zijn erg veelzijdig en laten zich goed verwerken in tal van gerechten. De paprika kan rauw worden gegeten, maar is ook zeer geschikt voor een roerbak- of ovenschotel. Zelfs op de barbecue zal de paprika, door zijn mooie kleuren, de blikvanger zijn. Je kunt het zo gek niet bedenken of de paprika doet zijn dienst. Vul bijvoorbeeld een mooie oranje snackpaprika met een heerlijk mengsel en dien deze dan op als borrelhapje of maak een heerlijke paprikasoep van gegrilde paprika’s.

Hoe gezond is de paprika?
De paprika bevat net als veel andere (vrucht)groenten weinig calorieën, veel vezels en is rijk aan voedingsstoffen. Opvallend is dat de rode paprika niet alleen zoeter is dan de groene paprika, maar ook tweemaal zo veel vitamine C bevat. Het is aangetoond, wanneer men regelmatig paprika verwerkt in het dagelijkse voedingspatroon, dat het eten van paprika de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk kan verlagen. Ook wordt de kans op diabetes mellitus 2 kleiner. Daarnaast is de paprika rijk aan anti-oxidanten, die de vrije radicalen onschadelijk maken, daardoor wordt de kans op kanker ook verkleind.

Welke gezonde voedingsstoffen en vitamines bevat een paprika?
  • Vitamine A
  • Vitamine B6
  • Vitamine B11
  • Vitamine B5
  • Vitamine E
  • Vitamine K
  • Thiamine
  • Mineralen
  • Anti-oxidanten
  • Fytonutriënten
Langdurig verhitten
Net als bij de meeste soorten (vrucht)groenten is het wel zo, wanneer je de paprika langdurig verhit, dat er veel voedingstoffen verloren gaan.
3
Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 12 juni 2021
3
12
6

Comments

  • 18 juni
  • 0
Leuk geschreven, met veel interessante info.
  • 18 juni
0
  • 14 juni
  • 0
ik ben zelf gek op paprika's, alleen mijn maag en darmen niet altijd zo :-)
  • 14 juni
0
  • 13 juni
  • 1
Leuke blog, mooi geschreven. Paprika gebruiken wij ook heel veel, vooral in stoofpotten.
1
  • 13 juni
  • 0
dank voor de aanvulling en het compliment
  • 13 juni
0
  • 12 juni
  • 1
Ik hou van paprika's
1
  • 12 juni
  • 0
Ja ik gebruik ze ook graag in tal van gerechten

  • 12 juni
0

Recente en relevant artikelen