Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Een bosbad nemen

Wist je dat het nemen van een bosbad het stressniveau enorm verlaagd en dat het supergezond voor je is? Wellicht denk je nu hetzelfde als ik altijd dacht. Jakkes een bosbad. Misschien als het warm is in de zomer, maar nu? Nee hoor ik moet er niet aan denken. Koud nat gebeuren.

Geschreven door Evelien Waterman
Gepubliceerd op: 11 okt 2021
4
54
4
Ik dacht echt dat een bosbad een plas koud water midden in het bos was. En om daar nu een bad in te nemen zag ik totaal niet zitten. Ik hou best van zwemmen, maar niet in open water als de temperatuur wat lager is.

Maar nu weet ik beter. Een bosbad nemen heeft namelijk helemaal niets met zwemmen of water te maken. Het is een concept dat is komen overwaaien uit Japan. De originele naam is shinrin-yoku. Er bestaat niet echt een vertaling voor. Het is een begrip. Je helemaal onderdompelen in de natuur dekt het meest de lading. Want dat is wat er letterlijk mee bedoeld wordt: helemaal één worden met de natuur om je heen.

Met een bosbad bedoel ik niet stevige wandelingen in het bos maken, terwijl je ondertussen de dag doorneemt en tegelijkertijd alvast bedenkt wat je straks, na de wandeling, gaat doen. Bewegen is sowieso goed voor ons. Dat lijdt geen twijfel. Een bosbad is echter totaal iets anders.

Japan

Shinrin-yoku komt zoals gezegd uit Japan. In Japan werken de mensen door tot ’s avonds laat. Het is daar de gewoonte om pas naar huis te gaan nadat de baas vertrokken is. Beslist niet eerder, dat wordt gezien als dat je niet gemotiveerd bent voor je werk . Hoe langer en harder je werkt, hoe meer je gewaardeerd wordt. Na werktijd kun je nog niet gaan doen wat je graag zou willen. Dan moet je weer verplicht je sociale contacten onderhouden met je collega’s. Dat doen ze vaak door middel van het bezoeken van cafés. Vakantiedagen kennen ze daar nauwelijks. Met negen dagen per jaar kom je niet echt tot je rust. Bovendien wordt het gezien als teken van ontrouw als je een vrije dag opneemt. Mensen werken zich letterlijk dood in Japan. Werknemers zijn overprikkeld en hebben een hoog stress niveau. Om toch tot ontspanning te komen hebben zij ontdekt dat Shinrin-yoku super fijn werkt.

Shinrin-yoku, of te wel een bosbad nemen, is zoals gezegd, iets heel anders dan een boswandeling. Een bosbad nemen is het één worden met de natuur. Wandel heel meditatief. Zet bewust de ene voet voor de anderen. Voel hoe je voet de grond raakt en hoe de grond onder je voeten aan voelt. Luister naar het ruisen van de wind en voel hoe de wind jouw lichaam beroert. Ervaar de dauw van de planten op je wangen en handen. Voel hoe koud het water is. Snuif de geur van het bos op en laat het helemaal tot je diepste wezen komen. Kijk naar de struiken, bomen en bloemen. En nu, in de herfst, naar alle verschillende kleuren blaadjes op de grond. Kijk hoe intens alle kleuren zijn.

Verklaring

De critici onder ons zullen wellicht sceptisch zijn en een verklaring willen hebben waarom een bosbad gezond voor je zou zijn. Ik zal het uitleggen. Planten, maar voor (naald)bomen scheiden phytonciden uit. Een boom wil zichzelf beschermen tegen vraat. Hij wil niet opgegeten worden door bijvoorbeeld schimmels .Een boom wil overleven en voortplanten en maakt daartoe beschermende stoffen aan. Dat zijn de phytonociden. Als we in het bos wandelen ademen we deze stoffen in. Deze phytonociden werken voor ons ook beschermend. Het verlaagd de bloeddruk en de hartslag, geeft het immuunsysteem een oppepper en doet ook wat met ons brein. Neerslachtige of depressieve gevoelens verminderen. We komen in ontspanning. Precies wat de drukke Japanners ook hebben ervaren.

Geen bos in de buurt

Misschien vind je het wel een heel gedoe om steeds naar een bos te rijden om een bosbad te nemen. Dan heb ik goed nieuws voor jou. Het kan namelijk ook in een park of zelfs in je achtertuin. Ook in je achtertuin kun je één worden met de natuur. Probeer het eens en ervaar hoe opgekikkerd je ervan wordt.

Ik weet wel wat ik nu ga doen. Mooi weer, zon in de tuin dus tijd voor mijn “bad”.
4
Geschreven door Evelien Waterman
Gepubliceerd op: 11 okt 2021
4
54
4

Comments

 • 24 okt
 • 0
lijkt me wel wat
 • 24 okt
0
 • 21 okt
 • 0
Los van de heilzame werking is het heel bewust voelen ergens in de natuur altijd al een verademing ten opzichte van de waan van de dag.
 • 21 okt
0
 • 13 okt
 • 1
Deugddoend! Je koffie was heerlijk, wanneer kom je die van mij eens proeven Evelien? Ik volg je met veem plezier!
 • 13 okt
1
 • 12 okt
 • 1
Leuk idee zo'n bosbad. Gelukkig hebben we een bos in de buurt ;-)
 • 12 okt
1

Recente en relevant artikelen