Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Een koortslip, wat nu?

Ja hoor daar zijn de vervelende blaasjes weer op je lip. Die jeuken, branden en laten je lip samentrekken.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 17 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
45
1
Afbeelding door Timothy Dykes via Unsplash
Wat is het?
Een koortslip is infectie van het herpesvirus. Een andere vorm van het herpesvirus die kunt zien is gordelroos. Hiervan heb ik gelukkig nog geen last van gehad.
Wanneer je het herpesvirus eenmaal in je lichaam hebt kom je er nooit meer vanaf.
Een koortslip gaat vanzelf over, maar je kan je koortslip verzorgen waardoor je pijn iets verzacht word. Pruts niet aan je koortslip ook al mocht het zo hard jeuken en je geneigd bent om te krabben doe het alsjeblieft niet. Op deze manier is het makkelijker om andere mensen te besmetten maar als de blaasjes open zijn genezen ze minder snel en in mijn geval doen ze dan meer pijn. Ik heb het gekregen door van het glas te drinken van mijn moeder. Dus pas alsjeblieft op mocht jij of iemand anders een koortslip hebben. Wanneer ik een koortslip heb vermijd ik het zoenen van mijn vriend ook om deze reden.

Hoe te herkennen?

De Rode blaasjes die zich vormen op of bij de lippen. Het branderige gevoel en het gevoel dat er iets aan je lip trekt wanneer je deze beweegt zijn kenmerken van de koortslip.

Wanneer krijg je er last van?

Wanneer je weerstand naar beneden gaat krijg je er last van. Dit is voor mij wanneer het kouder word buiten dus richting de Herfst en de winter heb ik hier vaker last van. Ook wanneer ik ziek ben komen ze vaak uit het niets tevoorschijn.

Wat kan je eraan doen?

Je kan de plek insmeren met een zink zalf of met vaseline. Zo blijft de plek vettig en voel je het getrek minder.

Waar kan je een product halen?

Bij de Kruidvat heb ik een kleine tube zink zalf gekocht. En bij mij gaat met behulp van deze zalf het sneller weg en doet hij ook minder pijn. Dit advies heb ik gekregen van mijn moeder en ben hier nog steeds tevreden mee. Mijn go to wanneer ik er weer eens last van heb.

Mijn tips voor jou.

Drinken met Rietjes. Door te drinken met een plastic rietje is het drinken gemakkelijker en doet het geen pijn. Bij het drinken uit een glas kan het zo zijn dat je lip blijft plakken aan het glas en dat op deze manier je blaasjes opengaan.
Ook is er minder kans op besmettingen bij een rietje omdat je deze moet weggooien na het gebruik ervan. Mocht je er toch niet kunnen afblijven of om vuil uit je open blaar te houden zijn er ook kleine pleistertjes voor. Deze kan je dan op je lip plakken ter bescherming. Ik vind deze pleisters geen uitweg voor mij omdat ze bij mij altijd los komen. Deze pleisters zijn ook verkrijgbaar in het Kruidvat.

Hygiëne van de handen

De hygiëne van je handen is ook een zeer belangrijk punt om bij stil te staan.
Omdat je met je handen ook je geliefde of je familie aanraakt kan dit ook een bron van besmetting zijn. Daarom is het aangeraden om niet aan je lip te zitten, je handen vaak te wassen en de zalf aan te brengen met een wattenstaafje.
Om jeuk het meeste te verkomen kan je het best je lippen zo min mogelijk te bewegen. Ook verkom je hiermee de trekkerigheid van je lip. Dit is namelijk zo bij mij waardoor ik veel stiller ben dan normaal wanneer ik een koortslip heb.
Veel insmeren en hygiënische denken wanneer je een koortslip hebt zo gaat hij in een mum van tijd weer voorbij. Meestal zijn dit drie dagen tot een week. Mocht je je eerste koortslip hebben en je toch zorgen maken kan je je altijd laten informeren bij de huisarts. De huisarts kan je dan ook een zalfje voorschrijven en een eventuele informatie folder meegeven. Ik hoop je hierbij iets wijzer gemaakt te hebben en ik wens je veel succes en beterschap. Mocht de pijn voor jou snel verdwijnen.
1
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 17 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
45
1

Comments

  • 19 juni
  • 0
Ja, ik heb het ook al gehad. Was ook via het drinken uit een glas in een restaurant. Daar ga ik niet meer terug. Goed geschreven.
  • 19 juni
0

Recente en relevant artikelen