Vind je ook dat het glutenvrije brood in de winkel nergens naar smaakt ?
Heb je geen inspiratie om zelf iets lekkers en eenvoudigs klaar te maken ?
Dan is dit receptje vast een hit !
- 150 g havermout / géén instant-havermout !
(Kijk goed op de ingrediëntenlijst als je glutenvrij moet eten. Soms is de havermout gemengd met andere granen !)
- 75 g notenmeel, zoals hazelnotenmeel. Meel van kastanjes is zoeter, amandelmeel geeft een typische smaak. Ben je ook allergisch aan noten ? Vervang dit dan door maïsmeel. Dan zijn je 'broodjes' wat goudkleuriger.
- 4 eitjes. (Voor wie ook allergisch is aan eitjes, neem even een kijkje hier voor vervanging !) - 180 g Griekse yoghurt of volle yoghurt. (plantaardig kan ook)
- Wat geroosterde sesamzaadjes voor een extra smaakje. (Kun je ook weglaten.)
- extra : wat je lekker vindt : rozijntjes (vooraf even laten weken in water tegen het verbranden in de oven) of stukjes chocolade (hier de absolute favoriet)
-> Wil je de broodjes beleggen ?
Laat dan het 'extraatje' weg. Dan zijn ze neutraler van smaak om bijvoorbeeld kaas tussen te leggen, of zelfs choco of jam.
De heel gemakkelijke bereidingswijze :
- Wil je een fijne structuur ? Mix dan de havermout fijn. (Of neem havermoutmeel, dat bestaat ook.) Mag de structuur wat grover zijn ? Laat je havermout dan zo.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
Vanaf nu kan het niet simpeler.
- Houd je 'extra' ingrediënt apart. (Rozijntjes of chocolade)
- Doe alle droge ingrediënten in een mengkom.
- Doe er de vochtige ingrediënten bij en meng met een vork. Met een klopper kan ook, maar dan zal je meer schoonmaakwerk hebben. (Waarom moeilijk als het ook gemakkelijk kan ?)
- Meng tot je een half vloeibaar, half vast deeg krijgt waarin alle ingrediënten duidelijk opgelost zijn.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat voor de oven.
- Schik daarop hoopjes met behulp van twee lepels. De hoopjes moeten ongeveer 2 cm hoog en 10 cm doorsnede zijn. Zorg ervoor dat ze niet te dicht bij elkaar liggen, want het kan zijn dat ze nog wat uitlopen tijdens het bakken.
- Druk nu eventueel de uitgelekte rozijntjes of de stukjes chocolade in je rondjes, zodat ze wat gelijk verdeeld zijn. De broodjes rijzen niet in de oven, dus je kunt perfect zien wat je resultaat zal zijn.
- Zet de bakplaat 20 à 25 minuten in je voorverwarmde oven. Bak ze op 180 °C.
- Laat ze wat afkoelen op de bakplaat. Als je ze lauw wil eten zijn ze ook heel lekker.
- Als ze afgekoeld zijn, kun je ze enkele dagen bewaren in een afgesloten doos.
- Ze zijn perfect te beleggen. Als je er 2 op elkaar legt (de onderkant is plat, dus perfect smeerbaar) , krijg je een soort broodje waartussen alles past. Ook gemakkelijk mee te nemen in een brooddoos of als picknick. Ook heel lekker in de broodrooster, maar neem er dan zonder rozijntjes of chocolade.
Comments
- 5 nov
- Hide replies (1)
1- 5 nov
0- 31 okt
1- 30 okt
- Hide replies (1)
1- 30 okt
0- 30 okt
- Hide replies (1)
1- 30 okt
0- 29 okt
- Hide replies (1)
1- 29 okt
0