Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Glutenvrije havermoutbroodjes

Voor wie glutenvrij moet / wil eten is het vaak niet gemakkelijk om iets lekkers te vinden dat je kunt meenemen in de lunchbox. Met deze eenvoudige havermoutbroodjes kun je eindeloos combineren !

Geschreven door Enigma
Gepubliceerd op: 24 okt 2021
15
421
21
Foto Enigma
Foto Enigma
Vind je ook dat het glutenvrije brood in de winkel nergens naar smaakt ?
Heb je geen inspiratie om zelf iets lekkers en eenvoudigs klaar te maken ?
Dan is dit receptje vast een hit !

Ingrediënten :
- 150 g havermout / géén instant-havermout !
(Kijk goed op de ingrediëntenlijst als je glutenvrij moet eten. Soms is de havermout gemengd met andere granen !)
- 75 g notenmeel, zoals hazelnotenmeel. Meel van kastanjes is zoeter, amandelmeel geeft een typische smaak. Ben je ook allergisch aan noten ? Vervang dit dan door maïsmeel. Dan zijn je 'broodjes' wat goudkleuriger.
- 4 eitjes. (Voor wie ook allergisch is aan eitjes, neem even een kijkje hier voor vervanging !)
- 180 g Griekse yoghurt of volle yoghurt. (plantaardig kan ook)
- een snuifje zout
- Wat geroosterde sesamzaadjes voor een extra smaakje. (Kun je ook weglaten.)

- extra : wat je lekker vindt : rozijntjes (vooraf even laten weken in water tegen het verbranden in de oven) of stukjes chocolade (hier de absolute favoriet)

-> Wil je de broodjes beleggen ?
Laat dan het 'extraatje' weg. Dan zijn ze neutraler van smaak om bijvoorbeeld kaas tussen te leggen, of zelfs choco of jam.

De heel gemakkelijke bereidingswijze :

- Wil je een fijne structuur ? Mix dan de havermout fijn. (Of neem havermoutmeel, dat bestaat ook.) Mag de structuur wat grover zijn ? Laat je havermout dan zo.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.

Vanaf nu kan het niet simpeler.
- Houd je 'extra' ingrediënt apart. (Rozijntjes of chocolade)
- Doe alle droge ingrediënten in een mengkom.
- Doe er de vochtige ingrediënten bij en meng met een vork. Met een klopper kan ook, maar dan zal je meer schoonmaakwerk hebben. (Waarom moeilijk als het ook gemakkelijk kan ?)
- Meng tot je een half vloeibaar, half vast deeg krijgt waarin alle ingrediënten duidelijk opgelost zijn.

- Leg een vel bakpapier op een bakplaat voor de oven.
- Schik daarop hoopjes met behulp van twee lepels. De hoopjes moeten ongeveer 2 cm hoog en 10 cm doorsnede zijn. Zorg ervoor dat ze niet te dicht bij elkaar liggen, want het kan zijn dat ze nog wat uitlopen tijdens het bakken.
- Druk nu eventueel de uitgelekte rozijntjes of de stukjes chocolade in je rondjes, zodat ze wat gelijk verdeeld zijn. De broodjes rijzen niet in de oven, dus je kunt perfect zien wat je resultaat zal zijn.

- Zet de bakplaat 20 à 25 minuten in je voorverwarmde oven. Bak ze op 180 °C.
- Laat ze wat afkoelen op de bakplaat. Als je ze lauw wil eten zijn ze ook heel lekker.
- Als ze afgekoeld zijn, kun je ze enkele dagen bewaren in een afgesloten doos.
- Ze zijn perfect te beleggen. Als je er 2 op elkaar legt (de onderkant is plat, dus perfect smeerbaar) , krijg je een soort broodje waartussen alles past. Ook gemakkelijk mee te nemen in een brooddoos of als picknick. Ook heel lekker in de broodrooster, maar neem er dan zonder rozijntjes of chocolade.

Nog een lekkere broodvervanger : glutenvrije croque monsieur






15
Geschreven door Enigma
Gepubliceerd op: 24 okt 2021
15
421
21

Comments

  • 5 nov
  • 1
Het water loopt me in de mond!
1
Enigma auteur
  • 5 nov
  • 0
Fijn om te horen !
  • 5 nov
0
  • 31 okt
  • 1
Leuk geschreven en toch eens uitproberen
  • 31 okt
1
  • 30 okt
  • 1
Vooral de chocolade variant spreekt mij aan (liefst zonder havermout ;-) ).
Maar serieus: goed recept, glutenvrij moeten eten lijkt mij verschrikkelijk lastig!
1
Enigma auteur
  • 30 okt
  • 0
Mijn zoon moest plots glutenvrij eten toen hij 18 was, dus ik heb heel wat geëxperimenteerd met dit soort dingen. Het moest vooral ook lekker zijn.
  • 30 okt
0
  • 30 okt
  • 1
Lekker. Zeker wanneer je glutenvrij moet eten.
1
Enigma auteur
  • 30 okt
  • 0
Ja, echt wel. Smaakvoller dan het kartonachtige brood dat in de handel te verkrijgen is.
  • 30 okt
0
  • 29 okt
  • 1
Mooie ideeën!
1
Enigma auteur
  • 29 okt
  • 0
Dank je wel !
  • 29 okt
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen