Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Heeft het afspoelen van fruit eigenlijk wel zin?

Om maar meteen met het antwoord of de deur in huis te vallen. Nee, het heeft geen zin om je fruit af te spoelen onder de kraan. Je zal nu vast denken terwijl je dit leest, wat is dat nu weer? Het is toch goed om je fruit af te wassen. Tuurlijk, het is niet slecht, maar de reden of het doel waarom je het doet wordt niet bereikt.

Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 29 juni 2021
18
150
40
Afbeelding door Jimmy Dean via Unsplash

Wat zijn bestrijdingsmiddelen en waarom worden deze gebruikt?

De bestrijdingsmiddelen (ook wel pesticiden of gewasbeschermingsmiddelen genoemd) worden gebruikt door bedrijven om de groentes en fruit vrij te houden van ziektes. Mocht dit niet gebeuren gaat de oogst verloren en dat is zonde. Op deze manier zou fruit en groente in prijs stijgen, omdat er een soort van schaarste komt. Door een mislukte oogst blijft de vraag hetzelfde, alleen het aanbod is kleiner. Volgens de wet is afgesproken dat er niet te veel bestrijdingsmiddel gebruikt mag worden. Het gevaar voor de gezondheid zou dan ook heel miniem zijn. De gezondheidsvoordelen van het fruit zelf zouden meer opwegen tegen de eventuele gezondheidsrisico's van de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden.

Waarom heeft afspoelen geen zin?

Gelukkig maar zou ik bijna willen zeggen. Hoezo, zou je denken? Al die bestrijdingsmiddelen zijn toch niet goed voor de mens en dier? We willen natuurlijk goed, mooi en gezond fruit hebben. Fruit op je fruitschaal met wormen en ziektes, daar zit je nu ook niet op te wachten. Natuurlijk zijn biologische producten een optie maar dat is voor een ander artikel. Dit is trouwens wel een goed alternatief ondanks dat deze wat duurder zijn. Dit komt dan weer door het feit dat bij de biologische teelt ook een gedeelte verloren gaat omdat er wél wormen of ziektes kunnen in zitten.

Als ik vertel waarom het afspoelen geen zin heeft aan de hand van een voorbeeld denk je vast heel anders en klinkt het vrij logisch. Nu zou je nog denken ik spoel het toch af dus dan is het schoon. Het is niet echt proper omdat vele mensen er met hun handen aan gezeten hebben. Dit is waar en dit kan een reden zijn om je groente en fruit eerst te wassen, al is het dan meer voor het idee van die vuile handen.

Waarom de meeste mensen het werkelijk doen is omdat ze de bestrijdingsmiddelen eraf willen spoelen. Alleen spoelen is niet genoeg en totaal onnodig als je het doet om de bestrijdingsmiddelen eraf te willen spoelen. Je denkt toch niet dat de boer elke keer na een regenbui het veld op gaat om zijn groente en fruit opnieuw in te spuiten met bestrijdingsmiddelen, omdat het heeft geregend. De meeste belangrijkste bestrijdingsmiddelen zijn er niet af te krijgen door ze onder de kraan af te spoelen.

Dit komt omdat ze een waslaagje hebben. Je zou het kunnen vergelijken met Vaseline wanneer je dat op je handen doet en je handen natmaakt. Je handen worden dan niet echt nat en er vormen zich kleine bolletjes water op. Dit komt omdat de Vaseline een beschermlaagje heeft gevormd op je handen en het waterafstotend werkt. Dit werkt ook zo met bestrijdingsmiddelen met dat waslaagje. Op die manier als het regent gaat het water van de regen van het groente en fruit afglijden net zoals bij de Vaseline op je handen. Je zou op zijn minst kunnen zeggen dat het afspoelen van groente en fruit onnodig water verspilt en slecht is voor het milieu.

Leuk testje

Als je deze week een appel gaat eten, spoel deze dan af onder de kraan. Je zal zien dat de appel niet echt nat is. Ga vervolgens met een aardappelschilmesje over de schil heen. Je komt een soort wit drabje tegen als je dit doet. Dat zijn de bestrijdingsmiddelen. Als je daarna nog een appel pakt en met het aardappelschilmesje over de schil gaat is het een witte stof die je op je mes krijgt en dat zijn de bestrijdingsmiddelen. Bij beide gevallen haal je met het mes de bestrijdingsmiddelen van de appel en heeft het geen zin om de appel om te spoelen.

Samenvatting

Bestrijdingsmiddelen haal je er niet af als je ze even onder de kraan afspoelt. De middelen die gebruikt mogen worden door de wet worden in gereglementeerde hoeveelheden gebruikt en zijn nooit kankerverwekkend. Er is een maatstaf (MRL: maximale residu limiet) die bepaald dat het deel van bestrijdingsmiddel dat nog op het fruit zit niet schadelijk mag zijn voor de mens. Gewassen hoef je qua bestrijdingsmiddelen dus eigenlijk niet eens te wassen. Omdat het ten eerste niet helpt daar deze middelen tegen water bestand zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt door middel van tests in de gaten dat er niet te veel bestrijdingsmiddel wordt gebruikt.

Een optie is om biologische gewassen te eten of om de gewassen indien mogelijk te schillen. Alleen gaan dan weer belangrijke vitamines verloren die zich meestal in de schil situeren.
18
Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 29 juni 2021
18
150
40

Comments

  • 29 juli
  • 0
Hier worden de appels en peren altijd geschild.
0
  • 31 juli
  • 0
dan heb je er sowieso geen last van.
  • 31 juli
0
  • 28 juli
  • 0
Bah niet echt een prettig idee. Ik probeer ook steeds meer biologisch te eten maar het is zo duur. Hopelijk komt daar nog wat verandering in.
0
  • 28 juli
  • 0
Ik vind het in vergelijking ook nog steeds te duur. Zegt men wel ze moeten ook meer weggooien omdat het sneller rot is. Aan de andere komt hoeven niet telkens te besproeien met middelen.
  • 28 juli
0
  • 24 juli
  • 0
Tsja, dit blijft een puntje van discussie denk ik. Het lijkt mij toch niet goed om elke keer weer allerlei stoffen binnen te krijgen, die zorgen voor ophoping in je lichaam. Inderdaad spoel je vooral af voor het idee dat het schoner wordt, het helpt niet echt.
Bij biologisch eten moet je echt anders gaan denken. De niet biologische paprika kan je meer dan een week bewaren, en tomaatjes blijven wel een maand goed in een bakje. Dat moet eigenlijk al vragen oproepen hoe dat dan kan! Er moet echt een dikke laag bestrijdingsmiddelen opzitten ....
Met biologische groente en fruit moet je voor 1 dag kopen en opeten omdat het echt veel sneller gaat rotten. Logisch, maar het vraag wel even anders plannen in de keuken.
0
  • 28 juli
  • 0
Daar heb je helemaal gelijk is. Vind het alleen wel jammer dat het goed is voor mens en milieu, maar het soms 2 of 3 keer zo duur moet zijn.
  • 28 juli
0
  • 22 juli
  • 0
kortom, het is eigenlijk gewoon zonde van het water. lekker wrijven tegen je trui is net zo zinvol! Wel grappig, dat je het gewassen noemt en ze dus niet gewassen hoeven te worden.
0
  • 23 juli
  • 0
Wrijven is inderdaad ook een goed alternatief.
  • 23 juli
0
  • 13 juli
  • 0
Interessant artikel. Het klinkt erg logisch en toch sta je er nooit bij stil.
0
  • 13 juli
  • 0
Nee klopt hoor ik van meerdere mensen. Had ik zelf ook hoor tot ik na ging denken en het ging uitzoeken.
  • 13 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen