Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Het perfecte dieet om alles te verliezen wat je werkelijk nodig hebt

Wat zie jij als je in de spiegel kijkt? Welke woorden komen in je op? Heb je een positief zelfbeeld of neig je toch eerder naar het zien van al je imperfecties? Denk je vaak na over je lichaam en over wat je wil veranderen? Lees dan snel verder om alles te verliezen wat je werkelijk nodig hebt.

Geschreven door Noa
Geschreven op: 31 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
8
32
6
Afbeelding door Caroline Veronez via Unsplash
Zelfbeeld
Inmiddels is de keuze reuze, ga je voor het Keto Dieet, het vetarme dieet, eiwitrijke dieet, koolhydraatarm dieet, caloriearm dieet of even lekker crashen waar je alleen maar zo gezond en min mogelijk eet? Welk dieet is het best om het ‘nodige’ gewicht te verliezen?

Naar mijn idee zul je met elk dieet gewicht verliezen, omdat het uiteindelijk alleen maar gaat om het principe minder eten dan je verbrandt, maar dat is niet waar dit artikel over gaat. Integendeel, ik zal je proberen uit te leggen waarom jouw gewicht het ‘probleem’ helemaal niet is.

Waarom wil je überhaupt beginnen met gewicht te verliezen, dat is een vraag waar je even goed bij stil moet gaan staan. Is het omdat je niet tevreden bent met hoe je er nu uit ziet, vind je jezelf te dik, voldoe je niet aan het ideaalbeeld, denk je dat een lager gewicht dé oplossing is voor een gezondere en gelukkigere leefstijl? Heb je op één of meerdere vragen ‘ja’ geantwoord, dan is dit artikel voor jou.

Wat nou als ik je vertel dat jouw gewicht niet datgene is dat je hoeft te verliezen, maar dat jouw negatieve zelfbeeld de boosdoener is? Denk je nou écht dat een nummertje die een weegschaal aangeeft, die verder niks over jou weet, kan aangeven wat jij waard bent? Zou een lager nummer echt dé oplossing zijn voor een gelukkiger persoon? Ik denk van niet.

Een zelfbeeld is de manier waarop iemand naar zichzelf kijkt en volgens mij is dat een belangrijkere waarde om geluk te meten dan een nummer die de weegschaal aangeeft. Sociale media spelen een steeds grotere rol in ons leven, dat is ook te merken aan ons zelfbeeld. Onrealistische foto’s van mensen die wij niet kennen zijn dé bron voor onze onzekerheid. We hebben het gevoel minderwaardig te zijn als we niet voldoen aan het ideaalbeeld. Te weinig likes op de foto die je net nog wel leuk vond? Daar beginnen de twijfels alweer, ‘sta ik er niet leuk genoeg op? Ik ben vast niet goed en mooi genoeg’, deleten maar!

De invloed die anderen op ons hebben, direct of indirect, zijn immens. Zijn er mensen die jou complimenteren, leuke reacties plaatsen of jou op een andere positieve manier benaderen, dan zal je gevoel van eigenwaarde voor een moment stijgen. Wanneer mensen jou bekritiseren, onvriendelijke reacties plaatsen of jou op een andere negatieve manier benaderen, dan zal je gevoel van eigenwaarde dalen. Hoe dat komt? Waarschijnlijk door de onwetendheid over wie je zelf bent. Doordat je telkens beïnvloed wordt door omstandigheden buiten jezelf om, ga jij je (onbewust) anders gedragen. Je laat de meningen van anderen bepalen wie jij denkt dat je bent. Je gaat je conformeren naar het beeld dat jij denkt dat anderen van jou hebben, met tot gevolg dat je er nooit achter zult komen wie je daadwerkelijk bent.

Mindset
Even terug naar het ‘perfecte dieet’. Niet in alle gevallen is dit zo, maar in vele wel. Het gewicht is niet het probleem, maar het is jouw mindset. Mindset is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Het staat voor de manier waarop kinderen (en volwassenen!) denken over zichzelf en in het bijzonder over hun intelligentie en kwaliteiten.

Als je ontevreden bent met wie je bent, zal gewicht verliezen dit niet veranderen. Ook al is dat aantrekkelijk om te denken. Je bent namelijk veel meer dan jouw lichaam, maar dit is makkelijk om te vergeten omdat jij jezelf er constant mee confronteert. Vermoeiend, nietwaar? Ooit al over nagedacht hoe het kan dat slanke mensen vaak erg onzeker zijn over hun eigen lichaam? En dat het mogelijk is dat iets vollere mensen kunnen stralen van zelfvertrouwen en zich zeker voelen over hun lichaam?

Het verschil zit hem in hun mindset. Het is zéér vermoeiend om voortdurend met negatieve gedachten over je lichaam in je hoofd te zitten. De manier waarop je tegen jezelf praat en over jezelf denkt, is een erg belangrijke factor voor het bepalen van hoe jij geluk ervaart. Uiteindelijk is dat aan het einde van de dag bepalend. Wat erg belangrijk is om je te realiseren is dat jouw mindset niet vast staat. Het is veranderlijk. Als kind was je voortdurend bezig met leren (eten, drinken, fietsen, praten etc.) zonder bang te zijn te falen of bang te zijn voor de opinies van anderen. Ook vond je jezelf niet dik en wist je niet eens dat het woord ‘gewicht’ bestond. Dus goed nieuws, je kunt werken aan een positieve mindset. Waar sta je nu en waar komt jouw ontevredenheid daadwerkelijk vandaan? Mij kun je niet wijsmaken dat hét probleem jouw gewicht is. Je bent namelijk zoveel meer dan dat: een moeder/vader, zus/broer, leraar/lerares, vriend/vriendin, leerling etc. Ook weet ik zeker dat jij over talenten en goede eigenschappen beschikt: ben je creatief, flexibel, vriendelijk, loyaal, lief, geduldig, gedisciplineerd, gemotiveerd of sportief? Hoe voel jij je op dit moment? Gelukkig, bang, verdrietig, nieuwsgierig, vrolijk, boos, opgewonden, verdoofd, gestrest of wat anders? Hoe zie jij jezelf? Goed genoeg, lelijk, mooi, lui, energiek et cetera. Al deze dingen zeggen óók iets over jou, je gewicht is echt niet bepalend voor wie jij bent als een persoon.

Laat het los. De gedachte dat jij jouw lichaam bent, want je bent zo veel meer dan dat. Heb je er wel eens bij stil gestaan dat er meer dingen zijn die wat over jou zeggen? Eigenschappen, talenten, de mensen met wie je kiest om te gaan, de manier waarop je de wereld ziet, de manier hoe je naar jezelf en naar anderen kijkt, de woorden die uitspreekt, hoe jij met bepaalde situaties omgaat en ga maar zo door.

Maar een positief zelfbeeld, hoe krijg je dat dan? Het is geen quick fix het kan weken, maanden of zelfs jarenlang duren en het is de bedoeling dit toe te passen voor de rest van je leven. Het kost erg veel moeite, maar het is de moeite meer dan waard om in een positief zelfbeeld te investeren, je krijgt er zo enorm veel voor terug. Er is geen juist antwoord voor hoelang het duurt of de juiste manier om aan een positief zelfbeeld te komen, maar alles begint met hét moment. Het moment waar jij besluit: er moet verandering komen.
‘Until you change your thinking, you will always recycle your experiences’

Je eigen beste vriend
Probeer eens te denken aan de dingen die jouw lichaam wel allemaal niet voor je doet. Het geeft aan wanneer je honger hebt. Vertelt je als een situatie niet goed aanvoelt, het zorgt ervoor dat je kunt lopen, fietsen, de sport die je zo leuk vind kunt beoefenen. Het geeft je de mogelijkheid om te ademen en om te genezen als je ziek bent. Je lichaam is er altijd voor je, ook al heb jij je lichaam zo vaak schade aangericht, het is altijd bij je gebleven. Het heeft je nooit verlaten, dus waarom zou je jouw lichaam behandelen alsof het niet genoeg is? Alsof jouw lichaam, die zoveel voor je heeft gedaan en nog altijd zal doen, hét probleem is. Jouw lichaam is super uniek, niemand heeft jouw lichaam, waarom behandel je het eerder als een vijand dan als je vriend?

Spreek woorden tegen jezelf die jij ook tegen jouw vriend zou zeggen. Behandel je lichaam als jouw vriend en je zult ingrijpende veranderingen tegemoetkomen. Het moment dat jij jouw lichaam accepteert waar het nu is, is het moment waar je alleen maar een beter zelfbeeld kunt ontwikkelen. Je zult erachter komen dat jouw lichaam nooit het probleem was. Jouw veranderde mindset zal automatisch ook een grote invloed hebben op je lichaam, want er zit een nauw verband tussen je lichaam en je mindset. Hoe beter je zorgt voor je mindset, hoe beter je lichaam zal functioneren. Andersom werkt het ook. Des te beter je zorgt voor je lichaam, des te beter je mindset zal worden.
Ten slotte, wil ik je graag een paar tips mee geven, die mij heel erg veel geholpen hebben om een positiever zelfbeeld te ontwikkelen.
 1. Realiseer dat je gedachten maar gedachten zijn en niks met de waarheid te maken hebben. Het is zeer aantrekkelijk om al je gedachten aan te nemen en te geloven dat het de enige waarheid is. Er is ten slotte maar één waarheid, dat is jouw eigen waarheid. Negatieve gedachten voelen snel aan als ‘waar’, omdat je hier inmiddels aan gewend bent. Des te vaker je deze gedachtes krijgt, des te meer je zult neigen naar deze gedachtes te geloven. Maar probeer de volgende keer eens te letten op waar de negatieve gedachten vandaan komen, wees nieuwsgierig in plaats van er direct op in te gaan. Nog beter zou zijn, proberen de gedachten los te laten. Probeer je eens te focussen op het moment dat er een positieve gedachte langskomt. Wanneer jij je aandacht richt naar vooral de positieve gedachten maak je tegelijkertijd minder plaats voor de negatieve gedachten. Het is immers zo dat hetgeen waar jij je aandacht aan besteedt, groeit.
 2. Stop met jezelf constant te vergelijken met anderen. Dit is ook zeker niet het makkelijkste om te doen, maar wel cruciaal voor een positief zelfbeeld. We neigen er naar om onszelf te vergelijken met alles en iedereen, waardoor er allerlei gedachtes in ons opkomen: ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘hij/zij heeft zo veel vrienden, wat doe ik verkeerd?’, ‘Ik wil ook zo’n lichaam’. Kortom, je focust hierdoor op alle dingen die jij denkt tekort te komen. Dit helpt niet. Vervang deze gedachtes met vragen zoals: Wat is er al wel goed aan mij, waar ben ik tevreden mee en hoe kan ik de beste versie van mezelf zijn? De enige persoon waar jij je mee kunt vergelijken is met de persoon die je gister was, probeer vanuit daar vooruitgang te boeken.
 3. Wacht niet op goedkeuring van anderen. Het is erg vermoeiend om constant goedkeuring van mensen nodig te hebben. Je gaat hierdoor erg aan jezelf twijfelen en vergeet waar je zelf staat en waar je heen wilt. Je doelen voor jezelf worden onduidelijk en je weet steeds minder van wat je wel, of juist niet wilt. Door te wachten op goedkeuring van anderen ga jij je onzeker voelen. Doe wat op dit moment juist voelt, jij bent tenslotte verantwoordelijk voor jouw leven en het is niet erg om fouten te maken. Dan komen we direct bij het volgende punt aan.
 4. Accepteer de fouten die je maakt. Het is makkelijk om elk foutje die je maakt te overdenken. Dat ene foutje die je maanden geleden hebt gemaakt, ik weet dat je er nog steeds mee zit. Laat het los. Het is het niet waard om jezelf hier de schuld van te blijven geven, want het verandert helemaal niks aan de situatie. Blijf niet in de negatieve spiraal zitten en stap uit die slachtoffer rol. Fouten maken is menselijk. Het gaat er uiteindelijk om wat je met die fout doet. Doorgaan moet je sowieso, of dat nou links- of rechtsom gaat. Ga je door met de les die deze fout jou heeft geleerd en probeer je eenzelfde soort situatie te voorkomen, of blijf je jezelf de schuld geven van de fout en kies je ervoor vast te blijven zitten in het verleden?
 5. Durf jezelf te zijn. Deze lijkt misschien cliché, maar is toch erg waar. Veel mensen durven hun ware zelf niet aan de buitenwereld te tonen, omdat ze bang zijn voor de meningen van anderen en daarbij niet willen afwijken van wat ‘normaal’ is. ‘Normaal’ is algemeen aanvaardbaar en oncomfortabel om van af te wijken. Maar stap eens uit je comfortzone. Je bent meer dan het beeld dat anderen van jou hebben. Ben je echt van plan om jouw leven af te laten hangen van de zienswijze van anderen? Het is jouw leven en jij mag alles doen wat je zelf wilt. Ga je eigen geluk achterna en probeer je keuzes niet af te laten hangen van wat andere mensen zouden doen in jouw situatie. Het is tenslotte jouw leven en niet die van hun. Wees de baas over je eigen leven en heb de touwtjes in handen.
8
Geschreven door Noa
Geschreven op: 31 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
8
32
6

Comments

 • 1 juni
 • 1
Netjes! Wel een tip: zet witregels tussen opsommingen. Dat leest wat fijner!
1
Noa auteur
 • 22 juni
 • 0
Dankjewel! Die tip ga ik zeker gebruiken
 • 22 juni
0
Noa auteur
 • 24 mei
 • 1
Aw dankjewel!
 • 24 mei
1
 • 24 mei
 • 1
Mooie tips, Noa. En je hebt helemaal gelijk. Een cijfer kan nooit bepalen wat jij bent en meerdere mensen zouden dit moeten weten.
 • 24 mei
1
Noa auteur
 • 23 mei
 • 1
Wat lief van je! Ik ben zo enorm blij dat dit jou heeft geholpen. Bedankt x
 • 23 mei
1
 • 23 mei
 • 1
wow, dit is echt een goed artikel. Ik vind het vaak wel lastig om positief naar mezelf te kijken en vaak lees je dan artikels die zeggen dat je jezelf moet aanvaarden, maar die gaan er dan niet verder op in. Hier is er wel verder op ingegaan en dan ook vooral op de positieve gevolgen die je zult ervaren daarna.
Mooi geschreven!
PS: aan alle mensen die met dit soort problemen kampen: lees dit artikel!!!
 • 23 mei
1

Recente en relevant artikelen