Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Hoe verwerk je een miskraam?

Al je hoop de grond in geboord. Enkele dagen, weken of maanden geleden had je een positieve zwangerschapstest in handen. En nu sta je met lege handen. Eén op de vijf zwangerschappen eindigt in een miskraam. Naast de lichamelijke impact kunnen ook emotionele gevolgen van het verlies van je ongeboren kindje erin hakken. Hoe ga je daar nu mee om? Tips om je miskraam te verwerken.

Geschreven door Olga Vos
Gepubliceerd op: 9 mei 2021
4
69
1
Al je hoop de grond in geboord.
Al je hoop de grond in geboord.
Afbeelding door Anthony Tran via Unsplash

Praat erover

Niet alleen jij, maar ook je partner kan verdrietig en boos zijn en zich machteloos voelen. Praat samen over jullie gevoelens. Jullie maken het rouwproces zowel samen als individueel door. Soms op een andere manier. Er is hierin geen goed of fout. Geef duidelijk je behoeftes aan bij elkaar én bij je vrienden en familie. Wil je het wel of niet vertellen aan je omgeving? Doe wat voor jou/jullie goed voelt.

Zoek lotgenotencontact

Vele mensen hebben een miskraam meegemaakt. Je kunt putten uit hun kracht en leren van hun ervaringen. Je hoeft het niet alleen te doen!
Soms is het fijn om ervaringen van anderen te horen of lezen. Of je wilt je eigen verhaal delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Is er in je persoonlijke kring een vriendin, moeder, zus, collega of kennis die hetzelfde heeft meegemaakt, waarmee je ervaringen kan uitwisselen? Je kunt ook lotgenotencontact zoeken via internetfora of (besloten) groepen op sociale media, zoals Facebook. Of misschien wil je wel alleen een boek over het onderwerp lezen. Vele mensen hebben een miskraam meegemaakt. Je kunt putten uit hun kracht en leren van hun ervaringen. Je hoeft het niet alleen te doen!

Wees lief voor jezelf!

Wandelen, dansen, schrijven, mediteren, huilen, schreeuwen, in bed blijven liggen, series bingen of de muziek keihard aanzetten. Wees lief voor jezelf. Doe activiteiten waar je behoefte aan hebt en wees niet te streng voor jezelf. Koop dat leuke jurkje, lees dat mooie boek, neem die extra pauze, eet dat lekkere gebakje, kijk die leuke film, spreek met die vriendin af... Doe wat goed voelt en wees niet te streng voor jezelf.

Niemand kan voor jou bepalen hoelang je nodig hebt om te rouwen om het verlies van je ongeboren kindje. Neem dus vooral de tijd die JIJ nodig hebt om dit verlies een plaatsje te geven.

Zoek hulp.

Het krijgen van een miskraam is een verlieservaring. Hoe pril het ook was of hoelang geleden het ook plaatsvond. Weet dat je altijd professionele hulp kan en mag zoeken als het je niet lukt om je miskraam een plaatsje te geven. Je huisarts, verloskundige of gynaecoloog kan je vast verder verwijzen.
Zoek hulp
Zoek hulp
Afbeelding door Priscilla Du Preez via Unsplash

Neem op een persoonlijke manier afscheid.

Zoek een ritueel dat bij je past om afscheid te nemen van het kindje dat je verloren hebt.
  • Schrijf een brief of een gedicht aan hem of haar. Wat was je wens voor zijn of haar leven?
  • Verzamel spulletjes in een mooie doos, die je aan hem of haar doen denken. Pak de doos erbij als je je verdrietig voelt.
  • Maak een klein altaar met persoonlijke herinneringen aan je kindje en brand er een kaarsje bij.
  • Maak een playlist met liedjes waar je troost uit kan putten.
  • Zet een tatoeage of laat een speciaal sieraad maken ter herinnering aan jouw engeltje.
4
Geschreven door Olga Vos
Gepubliceerd op: 9 mei 2021
4
69
1

Comments

  • 21 juni
  • 0
Gelukkig nooit meegemaakt, maar lijkt me inderdaad erg heftig
  • 21 juni
0

Recente en relevant artikelen