Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Houden van jezelf - zo doe je dat

Het lijkt wel een taboe te zijn om van jezelf te houden. Mensen die aangeven van zichzelf te houden, worden soms bestempeld als een narcist. Toch is dit niet het geval. Pure zelfliefde is heel gezond en het geeft je oprecht een fijn gevoel. Hier lees je wat zelfliefde is en hoe het jou in dit leven verder kan helpen.

Geschreven door Wendy Petiet
Gepubliceerd op: 18 juni 2021
5
15
5
Afbeelding door WillSpirit L.N. via Unsplash

Vroeger in de puberteit

Tot laat in de puberteit 一 ongeveer tussen mijn 11e en mijn 20e 一 had ik echt een hekel aan mezelf, aan wie ik was en hoe ik eruit zag. Op school was ik een klein mollig meisje en mijn hele gezicht was bezaaid met acné. Mijn naam werkte ook niet echt mee (ik ben 1.55 m en ik heet Petiet van mijn achternaam). Dat was genoeg voor andere onzekere puberaaltjes om mij lekker te pesten. No trauma verder. Ik ben er goed vanaf gekomen.

Dit speelde zich allemaal af in de late jaren 90 en de early 00’s. De bladen stonden vol met lange, dunne modellen als Kate Moss, Naomi Campbell, Gisele Bündchen en Miranda Kerr. Lang en dun was het modebeeld en dat was alles wat ik niet was. Een lengte van 1.70 m is voor mij genetisch gezien onmogelijk. Dus ik besloot om in ieder geval dun te worden.

Op mijn 16e volgde ik mijn eerste dieet. Ik at een grapefruit en een sinaasappel in de ochtend, in de lunch 2 boterhammen en ‘s avonds een half bord aardappelen/groenten/vlees. Ik viel af. Mijn mollige buikje maakte plaats voor een slanke wespentaille. Probleem opgelost, zou je denken?

Zelfliefde: een modern fenomeen

Daarmee was het probleem zeker niet verholpen. Na mijn eerste dieet volgden er nog een paar. Ik gok een stuk of 15. Denk hierbij aan Sonja Bakker, maaltijdshakes, Newfysic en een ziekenhuisdieet (say whut?). Verder nog iets van een sportdieet met heel veel eiwitten waarvan je heel erg gaat stinken. Mijn advies over al deze methodes: niet doen!

Diëten zijn een tijdelijke oplossing voor een onderliggend probleem waar veel mensen liever niet mee aan de slag gaan. Gelukkig ben ik niet de enige die dit inziet. Als je op Instagram kijkt, hoor je veelvuldig termen als:

#selflove #zelfliefde #metime #rustmomentje #selfcare #eigenliefde

Eerst kwam het een beetje truttig op me over. Nu ik weet wat het is, vind ik het echt heel erg mooi. Zelfliefde is het waarderen van jezelf. Dit maakt dat je dingen onderneemt die zorgen voor fysieke, spirituele en geestelijke groei. Je kijkt met compassie naar jezelf en waardeert je minder sterke kanten. Je voelt je blijer en je bent gewoon liever voor jezelf.

Zelfliefde is niet narcistisch

Zelfliefde is zeker niet narcistisch. Er is een wezenlijk verschil.

Narcistische mensen staan graag in het middelpunt van de belangstelling, zijn van binnen ontzettend onzeker en kunnen het niet hebben dat andere mensen groeien.

Mensen die van zichzelf houden tonen ook liefde en compassie naar anderen toe. Ze gunnen de ander hun positieve groeiproces.

Alles wat je zelf in overvloed hebt, deel je graag met een ander. Zo geldt dat ook voor zelfliefde.

Zo leer je van jezelf te houden

Zelfliefde was dus echt het antwoord op mijn probleem. De rare diëten die mij honger, ellende, nare geurtjes en een lege bankrekening bezorgen, waren dat zeker niet.

Ik leerde van mezelf te houden door op een andere manier naar mij en mijn omgeving te kijken. Begrippen als compassie, begrip en acceptatie waren voor mij zeker belangrijk in het proces van leren te houden van mezelf.

Je hebt zoveel talenten
Natuurlijk is het fijn om een mooi lichaam te hebben zoals de dames in de bladen of op Instagram. Vergeet niet dat er nog wel wat laagjes Photoshop aan te pas komen voordat de foto wordt geplaatst.

We zijn niet op de wereld gezet om alleen maar te diëten, kcals te tellen en te beuken in de sportschool. We zijn meer voor de wereld dan alleen maar die prachtige buitenkant die we kunnen creëren.

Een fit leven en werken aan dat lichaam kost ook zoveel tijd. Tijd die we ook kunnen stoppen in creatief zijn, wandelen in de natuur, lezen, studeren en genieten van lekker eten op een terras. Alles wat jou een lach op je gezicht bezorgt, brengt je weer dichter bij je mooie kern.

Omring je met mensen die om je geven
Vergeet de mensen die je niet zien staan om wie jij bent. Laat de mensen links liggen die je nare steken onder water geven.

In eerste instantie is het moeilijk om de mensen los te laten die je al een tijdje kent. Maar als ze niet goed voor je zijn, zijn ze je tijd niet waard. De mensen die echt om je geven blijven over en zij leren je nog meer van jezelf te houden. Simpelweg omdat ze jou waarderen om wie je bent.

Leef gezond volgens je gezonde verstand
Natuurlijk wil je niet te dik worden en elke dag pizza’s eten als ontbijt. Dat is ook niet gezond en getuigt dus niet van zelfliefde of zelfzorg.

Een gezonde uitingsvorm van zelfliefde is dat je de dingen tot je neemt die goed voor je zijn.
Eet 6 dagen in de week gezond en neem op zondag wel die bak patat met een glaasje wijn. Let op je eten en je portie groenten, maar kap met die diëten.

Ga de sportschool in, maar schiet er niet zo ver in door dat je de wereld om je heen vergeet. Hou het lekker in balans. Vergeet niet: als je vervuld bent met liefde voor jezelf en de wereld om je heen, heb je niks nodig om te compenseren. Geen raar dieet, maar overeten ook niet.

Het gaat allemaal vanzelf als je van jezelf houdt.
5
Geschreven door Wendy Petiet
Gepubliceerd op: 18 juni 2021
5
15
5

Comments

 • 19 juni
 • 1
Heel goed dat je hier het verschil tussen een narcist en iemand die een gezonde portie zelfliefde heeft, hebt uitgelegd. Alles dat met mate gebeurt is goed. Soms moet je wel een passie hebben, maar als alles daarvoor moet wijken, wordt het ongezond. Goed geschreven. (kijk je ook even bij mij?)
 • 19 juni
1
 • 19 juni
 • 0
Juist! Wat naar dat je eerst de periode met dieten hebt doorstaan, om daar gelukkig uit te komen met dit inzicht. Wijze woorden.
0
 • 19 juni
 • 0
Dank je wel voor je reactie! Nu is mijn relatie met eten gelukkig gezond
 • 19 juni
0
 • 18 juni
 • 1
Bedankt. Dit had ik echt even nodig <3
1
 • 19 juni
 • 0
Graag gedaan! Fijn dat het je heeft geholpen :)
 • 19 juni
0

Recente en relevant artikelen