Geschiedenis van warme chocolademelk
De cacao, die als basis dient voor chocolade en chocolademelk, vindt zijn oorsprong in Mexico. De vroegere bewoners van Mexico, de Maya’s en Azteken, gebruikten cacao eeuwen geleden als medicijn. De keizer van de Azteken, Montezuma, vertrouwde zelfs zo op de werking van chocolade, dat hij liters chocolademelk dronk. Dit deed hij omdat hij dacht dat hij door de drank slim en sterk zou worden.
Europa
Vanaf de 16e eeuw werd cacao ook ontdekt door de Europeanen. Dit kwam onder meer doordat de Spaanse ontdekkingsreiziger Fernando Cortez cacaobonen meenam van zijn reis naar Mexico. In de 17e eeuw werd warme chocolademelk door de Fransen ingezet als medicijn tegen woedeaanvallen en depressies. Door de jaren heen is men warme chocolademelk, door het hoge aantal calorieën, steeds vaker als ongezonde drank gaan zien. Toch heeft het drinken van een kop warme chocolademelk ook in de 21e eeuw positieve effecten op de gezondheid.
Antioxidanten
Warme chocolademelk bevat een hoge dosis aan antioxidanten. Deze dosis is volgens onderzoek aan de Cornell University veel hoger dan bijvoorbeeld van een glas wijn. Om evenveel antioxidanten binnen te krijgen zou men drie glazen rode wijn moeten drinken tegenover één kop warme chocolademelk. De hoogte van het aantal antioxidanten in chocolademelk wordt extra versterkt door de opwarming van de drank. De antioxidanten in chocolademelk helpen ons menselijk lichaam onder andere te beschermen tegen kanker en hart- en vaatziekten.
Lagere bloeddruk
Een speciaal soort antioxidanten zijn de flavonoïden. Deze flavonoïden, die ook in warme chocolademelk voorkomen, hebben een gunstig effect op de gezondheid. Zo hebben de flavonoïden een belangrijke functie bij het verbeteren van de doorbloeding, wat weer van invloed is op het verlagen van de bloeddruk.
Betere werking dan sportdrank
Wanneer je tijdens de wintermaanden een heerlijke boswandeling maakt of een mooie toertocht hebt geschaatst, dan kun je prima een beker warme chocolademelk drinken. Het drinken van een beker warme chocolademelk zou volgens onderzoek aan de University of Connecticut´s Department of Nutritional Scienses een effectievere werking hebben dan het drinken van sportdrankjes.
Spieren
Wanneer de spieren van het lichaam vermoeid zijn, hebben ze behoefte aan de bouwstoffen eiwitten en koolhydraten. Warme Chocolademelk beschikt over beide voedingstoffen. De opname van eiwitten als koolhydraten uit warme chocolademelk zou eenvoudiger gaan dan de opname uit sportdranken.
Chocolade of chocolademelk?
Wanneer je behoefte hebt aan zoetigheid en chocolade, dan is het drinken van warme chocolademelk een gezondere keuze dan het eten van een chocoladereep. Warme chocolademelk bevat namelijk veel minder verzadigde vetten dan een stuk chocola van een chocoladereep.
Chocolademelk gezond of ongezond
Hoewel chocolademelk niet direct gezien mag worden als gezonde drank, is het regelmatig drinken van een beker warme chocolademelk helemaal niet zo ongezond. Maar zoals voor veel geldt: overdrijf het gebruik niet en drink met mate.
Comments
- 3 juli
- Hide replies (1)
1- 3 juli
0- 3 juli
- Hide replies (1)
1- 3 juli
0- 3 juli
- Hide replies (1)
1- 3 juli
0