Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Kun je zeep eten?

Ja. Er zijn zeepstoffen die we kunnen eten. Dat zijn saponinen. Saponinen zitten in planten én in bonen. Planten gebruiken saponinen als gifstof tegen indringers, zoals insecten en bacteriën. Als wij saponinen rauw eten is dit giftig, daarom moet groente met veel saponinen gekookt worden. Deze zeep(stof) maakt ons van binnen schoon.

Geschreven door Erna Daalman
Gepubliceerd op: 8 mei 2021
2
235
1

Waarin zitten saponinen?

Saponinen zitten in alle planten, dus ook in onze groenten. Maar in bonen, zoals sperziebonen, snijbonen, bruine- en witte bonen, kikkererwten, en vooral sojabonen, zitten de meeste saponinen. Hierbij is het koken héél belangrijk!

Wat is de beste manier om deze zeepstof te eten?

Saponinen kunnen vet oplossen, maar dat doen ze het best in ons lichaam samen met lecithine. Lecithine is een vetstof. Een gele vetstof, die je vooral goed kunt herkennen in eigeel. Lecithine zorgt voor binding en kan zelfs vet met water binden. Ons lichaam kan, als we gezond eten, zelf lecithine aanmaken én we hebben dit nodig! Ja, we hebben zeker vet nodig! Voor heel ons lichaam, maar zeker voor onze hersenen. Door voldoende vet te eten lopen de verbindingen in onze hersenen goed. Dat is goed nieuws! Maar het best kunnen we natuurlijk gezonde vetten eten, want dat is weer goed voor ons hart.
Saponinen en lecithine samen gaan een verbinding aan die ons lichaam vanbinnen schoonmaakt. Er worden giffen verwijderd, maar ook oud vet. Hierbij is het belangrijk voldoende water te drinken, zodat de afvalstoffen én oud vet makkelijk verwijderd kunnen worden.
Simpel gezegd, groenten en olie zorgen voor de schoonmaak. Nog simpeler, boontjes mét mayonaise is supergezond!
Maar teveel van deze stof binnenkrijgen is niet gezond. Dat betekent dat teveel groenten eten niet gezond is. Wie had dat ooit gedacht?

Kun je ook teveel saponinen eten?

Ja.
Zoals eerder benoemd is deze stof giftig.
Tegenwoordig is de hoeveelheid aanbevolen groente verdubbeld ten opzichte van vroeger. En vaak worden rauwe groenten de allerbeste kwaliteiten toegediend, omdat alle vitaminen er nog in zouden zitten.
Maar …
Eigenlijk kunnen wij rauwkost niet goed verteren. Moeten we daar dan mee stoppen? Nee, dat hoeft niet, maar we moeten er niet teveel van eten. En we kunnen niet alle groenten rauw eten. Bovendien komen de voedingsstoffen beter vrij als groenten gekookt, gestoomd of gesmoord worden.
Het ideaalbeeld van groenten klopt niet helemaal.

Een gezond recept met saponinen!

Aardappelen, blokjes of krieltjes, koken, met twee eieren erbij. In een bak als basis sla of een gemengde sla doen, met schijfjes komkommer en gekookte sperziebonen (vers of uit blik). De warme gekookte aardappelen erbij en de eieren in stukjes, daarna mengen met een dot mayonaise. Dit maakt de salade tot een lunch- of bijgerecht bij het avondeten die ervoor zorgt dat je vitaminen en mineralen binnenkrijgt, maar dat er ook afvalstoffen afgevoerd worden.
2
Geschreven door Erna Daalman
Gepubliceerd op: 8 mei 2021
2
235
1

Comments

  • 9 mei
  • 1
Grappig, hier heb ik nog nooit eerder van gehoord :)

  • 9 mei
1

Recente en relevant artikelen