Artikel.nl
Lactose intolerantie welke opties zijn er?

Wie kent de slogan niet: melk is goed voor elk. Dat is ook zo melk is inderdaad goed voor iedereen. Alleen zijn er mensen die de lactose die in melk zit niet kunnen verdragen. Er zijn nu melksoorten op de markt waar geen lactose in zit.

Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 12 aug 2021
3
17
3
Afbeelding door Austin Wilcox via Unsplash

Wat is lactose?

Melk is een dierlijk product dat afkomstig kan zijn van verschillende dieren (koeien, kamelen en geiten). Elk melkproduct met of zonder lactose bevatten: eiwitten en vet. De lactose is een speciaal soort koolhydraat dat voorkomt in melk van koeien, geiten en kamelen. De dierlijke variant van melk bevat lactose. De melk is lactose vrij is meer plantaardig. Lactose is een ander woord voor melksuiker. Dit melksuiker is een suiker dat alleen voorkomt in melk van zoogdieren. Bij ons zijn koeien-, geiten- en kamelenmelk het bekendst. Er zijner echter meer in andere landen hebben ze varianten van melk van andere zoogdieren. Ondanks dat lactose een vorm van suiker is, is deze veel minder zoet dan andere soorten suikers.

Hoe komt het dat je last krijgt van de lactose?

Mensen die intolerant zijn voor lactose hebben de stof lactase niet of in mindere maten in het lichaam. Tijdens de spijsvertering zorgt het enzym lactase ervoor dat de lactose omgezet wordt naar glucose. Als er iemand is die hier last van heeft dan wordt deze aandoening ook wel lactose-intolerantie genoemd. Het betekent dat iemand niet tegen lactose kan omdat hij of zij in het lichaam te weinig van het enzym lactase in zich heeft. Gevolgen zijn vaak dat de mensen die lactose binnenkrijgen misselijk worden.

https://artikel.nl/waarom-drinken-we-steeds-minder-melk-1623 We drinken steeds minder melk omdat er meer variaties op de markt zijn gekomen. Een ander verschijnsel is de mensen die niet tegen lactose drinken en nu een alternatief aangeboden krijgen.

Varianten van lactose vrije melk

Lactosevrije melk is de oplossing voor mensen die lactose in het lichaam niet kunnen verdragen. Deze variant melk wordt niet gemaakt van melk van dieren. Lactosevrije melk is een plantaardig product. De volgende melk varianten zijn plantaardig gemaakt en dus lactosevrij: sojamelk, rijstmelk, amandelmelk en hazelnootmelk. Deze melk is ook te gebruiken tijdens het bakken van allerlei producten. Mensen die niet tegen lactose kunnen, kunnen overal algemeen ook niet tegen bakproducten waar gewone melk in verwerkt zit. Het nadeel is vaak dat lactosevrije melk een apart smaak bevat.

Amandel- en hazelnootmelk

Amandelmelk wordt gemaakt van amandelen en hazelnootmelk wordt gemaakt van hazelnoten. De noten worden na het plukken vermalen en geperst tot een smeuïge pasta. Vervolgens wordt er natuurlijk bronwater aan toegevoegd en het resultaat is de lactosevrije melk met amandel of hazelnootsmaak.

Soja- en rijstmelk

Rijstmelk wordt gemaakt van zilvervliesrijst. De rijstkorrels worden fijngemaakt tot dat er een smeuïge massa ontstaat en met water wordt dit gemaakt tot rijstmelk. Sojamelk wordt op dezelfde wijze gemaakt alleen dan van sojabonen. Deze twee varianten hebben dan ook in tegenstelling tot de andere twee geen noot achtige smaak. Er zijn namelijk ook mensen die allergisch zijn voor noten.

Conclusie

Mensen die leiden aan lactose-intolerantie kunnen niet tegen melk wat gemaakt is van dieren. Melk wat gemaakt is van dieren bevat lactose. Mensen kunnen last krijgen van misselijk als ze wel lactose binnen krijgen. Het lichaam heeft een stof lactase om de lactose op te lossen. Bij sommige mensen werkt de lactase niet goed omdat het niet is de juiste hoeveelheid wordt aangemaakt door het lichaam. De oplossing voor deze mensen is gebruik te maken van planaardig gemaakte melk zoals: sojamelk, rijstmelk, hazelnootmelk of amandelmelk. Op deze manier kunnen ze toch genieten van melk en hier mee ook lactosevrij bakken.
3
Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 12 aug 2021
3
17
3

Comments

  • 16 aug
  • 1
Zinvolle informatie, want steeds meer landgenoten lijden er aan!
  • 16 aug
1
  • 13 aug
  • 1
mijn jongste kleinkind kon niet tegen melk er moest ook speciaal brood voor hem gekocht worden weet ik nog. Hij is er op een gegeven moment wel overheen gegroeid. Ik weet niet of dit hier dan ook onder valt.
  • 13 aug
1
  • 13 aug
  • 1
Een vervelende intolerantie, maar er zijn gelukkig alternatieven
  • 13 aug
1

Recente en relevant artikelen