Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Maar, wat als?

Ben ik anders? Niet goed genoeg? Waarom voel ik me niet comfortabel in grote groepen, terwijl ik iedereen zie verlangen naar grote festivals? Waarom vind ik het best leuk om te leren, lezen en schrijven, maar zie ik anderen de hele dag Netflix kijken? Waarom ben ik meer op mezelf, maar zie ik mensen om me heen elke dag wat leuks met elkaar doen?.... Is er iets mis met mij?

Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 24 mei 2021
14
68
12
Afbeelding door Ivan Lonan via Unsplash
Met zekerheid durf ik te zeggen dat we allemaal wel eens met dit gevoel te maken hebben gehad. Het gevoel anders te zijn dan de rest. Het gevoel er niet helemaal bij te horen. Wellicht voel je je zelfs raar of niet goed genoeg, gebaseerd op wat je ziet dat mensen om je heen aan het doen zijn. Dit doet je twijfelen aan je eigen kennen, kunnen en hobby’s. Het is eenmaal ‘anders’, dat heb je in de tussen tijd wel opgemerkt, maar is dat dan per se slecht?

Is lezen slechter dan films kijken? Feesten beter dan sporten? Is meer op jezelf zijn slechter dan veel afspreken met mensen? Is het raarder om liever te leren dan videogames te spelen? Nee. Want er is nu eenmaal geen onderscheid te maken in wat hier goed of slecht is, beter of minder goed dan het ander. Wat jij leuk en belangrijk vindt heeft alles te maken met jouw eigen interesses en prioriteiten. Als dit wat anders is dan ‘de rest’ is dat helemaal oké. Het maakt jou wie jij bent, dus het maakt je uniek. Jammer genoeg zijn er nog zo veel mensen met zo veel potentie die deze niet volledig kunnen inzetten, omdat zij zichzelf niet durven zijn. Alleen maar omdat ze vrezen voor wat anderen van hen zullen vinden als ze datgene doen dat ze eigenlijk leuk vinden.

Waarom zouden we ons aanpassen aan een niet bestaand ideaal? Waarom zouden we ons conformeren aan datgene dat anderen van ons verwachten en graag willen zien? Als dat al zo is, want onze gedachtes zijn enorm sterk. In ons hoofd is iedereen altijd bezig met hetgeen dat wij doen: wat zou ze wel niet van me denken? Wat schamend… dat had ik niet moeten zeggen. Ik zeg wel niks, want straks dan denken ze dat ik raar ben. Gedachten. We houden onszelf én anderen voor de gek. We gedragen ons steeds meer als een persoon waarvan we weten dat we het niet zijn. We kijken in de spiegel en vragen ons af wie we werkelijk zien. Zien we een persoon dat zichzelf herkent, doet wat die leuk vindt en wat hem of haar gelukkig maakt? Of zien we een persoon die zich keer op keer aanpast aan wat hij of zij denkt dat anderen verwachten en steeds verder de verbinding met zichzelf verliest? We proberen ons zodanig aan te passen zodat we niet opvallen, beter gezegd: om maar niet anders te zijn dan de rest, want dat is eenmaal apart. Het probleem hiervan is dat we alsmaar meer leven om indruk te maken op anderen, constant bezig zijn met het leven en interesses van anderen, nooit tevreden zijn met onszelf omdat we het gevoel hebben achter te blijven etc. Bovendien wijken we steeds verder af van ons ware zelf. We maken keuzes waarvan we weten dat we die zelf niet zouden maken. Toch doen we het omdat anderen het ook doen. De angst die door je lichaam giert om af te wijken van de rest, slechts om jezelf te zijn is buitengewoon.

Om deze redenen heb ik zo ontzettend veel waardering voor de mensen die hun ware zelf durven tonen, expliciet: durven tonen. Steeds vaker beginnen we een masker te dragen, maar daarmee houden we slechts onszelf voor de gek. We weten minder vaak wat we nou echt leuk vinden om te doen omdat we datgene doen dat anderen leuk vinden. We nemen afstand van onze eigen normen, waarden, interesses en prioriteiten etc. Maar waarom? Om deel te nemen aan een wereld waar niemand meer zijn eigen leven durft te leven, alleen maar omdat we bang zijn voor wat anderen over ons denken? Daar doe ik niet langer meer aan mee.

Het is belangrijk om stil te zijn en aan jezelf te vragen: ‘wat wil IK nou eigenlijk graag doen?’ Hetgeen dat je graag doet, is datgene dat jou van binnen warm maakt en jou een gelukkig en voldaan gevoel geeft, ongeacht of dit nou wel of niet iets is dat mensen om jou heen doen. Als het jou gelukkig maakt en jij weet waar je het voor doet, waarom zou jij je dan nog langer druk maken of anderen het wel begrijpen? Anderen hoeven het niet te begrijpen, zolang jij jezelf maar begrijpt. Maak de beslissing jezelf te zijn en leer hoe je jezelf kunt durven zijn. Alleen samen kunnen we een wereld creëren waar men hun potentie maximaal en optimaal kunnen inzetten. Een wereld met verschillende kwaliteiten, interesses en overtuigingen... Een wereld waarin men zichzelf durft te laten zien. Wat zou dat toch fijn zijn.
Je bent geen verantwoording schuldig aan degene die niet begrijpen waarom je de keuzes maakt die je maakt. Zolang jij jezelf maar begrijpt.
14
Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 24 mei 2021
14
68
12

Comments

 • 15 juni
 • 0
Er zijn heel wat mensen die maskers dragen, dat heb ik in mijn leven al ervaren. Op het internet is het natuurlijk gevaarlijk om teveel van je privacy te laten glippen, je weet niet altijd met wie je te maken hebt, vooral ook op sociale media. Jezelf proberen te zijn is soms wel een sprong in het onbekende, maar soms moet je die sprong wel eens wagen. Goed geschreven.
 • 15 juni
0
Noa auteur
 • 3 juni
 • 0
Thanks!
 • 3 juni
0
 • 28 mei
 • 1
Anders (durven) zijn dan de rest dat is een kwaliteit die je met de jaren leert ontwikkelen én waar je trots op mag zijn!
Wat heb je dit goed geschreven Noa!
1
Noa auteur
 • 28 mei
 • 0
Wat lief! Heel erg bedankt x
 • 28 mei
0
 • 27 mei
 • 1
Helemaal waar hoor
1
Noa auteur
 • 27 mei
 • 0
:)

 • 27 mei
0
Noa auteur
 • 26 mei
 • 0
Weet dat je niet alleen bent <3
 • 26 mei
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen