Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Mag ik koffie drinken tijdens de zwangerschap?

Je bent zwanger, nu moet je ineens op allemaal dingen gaan letten die je niet meer kan en mag eten voor de gezondheid van je baby. Rauwe producten zoals filet americain of sushi worden van het dieet geschrapt. Maar ook als je graag koffie drinkt moet je ineens gaan opletten hoeveel koffie of cafeïne je binnen krijgt.

Geschreven door Ilona Jurtschenko Roelofs
Gepubliceerd op: 16 juni 2021
2
98
4
Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in thee, energiedrankjes, cola en zelfs in kleine mate in chocolade. Maar hoe zit het precies met cafeïne en koffie tijdens de zwangerschap? Hoeveel mag je wél drinken en zijn er goede alternatieven?

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in een aantal plantensoorten waaronder koffie, thee en cacao. Dit stofje wordt door de plant gebruikt als afweersysteem tegen insecten. In een gemiddelde kop koffie zit 75-100 mg cafeïne, de gehaltes in thee en cacao liggen een stuk lager. Ook zit er minder cafeïne in Arabica koffiebonen dan in Robusta koffiebonen.

Cafeïne is een stimulerende stof die een positieve invloed kan hebben op je concentratievermogen, alertheid en energie. Al kan je klachten krijgen als rusteloosheid, slapeloosheid en prikkelbaarheid als je té veel koffie drinkt.

Cafeïne en theïne lijken twee verschillende stofjes, maar het is in principe hetzelfde. Alleen wordt de naam theïne gebruikt voor thee.

Advies: koffie drinken tijdens de zwangerschap

Er wordt aangeraden door artsen en het Voedingscentrum om je te beperken tot 200 mg cafeïne per dag. Dit komt neer op ongeveer 2-3 kopjes koffie per dag. Al wordt het aangeraden geen koffie te drinken. Dit geldt ook wanneer je borstvoeding geeft. Al drinken zwangere vrouwen vaker minder koffie tijdens hun zwangerschap. Omdat een vrouw in het begin van de zwangerschap vaker misselijk wordt van bepaalde geurtjes, zoals soms ook koffie en er gewoon minder trek in hebben.

In onderstaande tabel staat een overzicht hoeveel cafeïne gemiddeld in een portie zit. Maar natuurlijk kan jouw portie afwijken omdat je koffie bijvoorbeeld in een grote mok schenkt, waar 200 ml of meer in past.
Bron: Voedingscentrum
Bron: Voedingscentrum

Zijn er risico's op het drinken van koffie of cafeïne voor mijn zwangerschap?

Er worden ontzettend veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het effect van koffie, zo ook het effect van cafeïne op zwangerschap. Er is weinig bekend over mogelijke gevolgen voor de zwangerschap omdat de resultaten van de onderzoeken vaak uiteenlopen. Het is ook vrij moeilijk hier een echt goed wetenschappelijk onderzoek naar te doen omdat geen enkele moeder bewust heel veel cafeïne zou willen drinken om te kijken naar de mogelijke negatieve effecten, dit zou ook niet ethisch zijn.

Maar omdat er een mogelijk verband zou bestaan wordt er geadviseerd minder dan 200 mg cafeïne per dag te consumeren. In een recent gepubliceerd onderzoek (2020) uit Denemarken werd geadviseerd totaal geen koffie meer te drinken omdat dit risico zou geven op miskramen of laag geboorte gewicht of overgewicht op latere leeftijd. Dit onderzoek is gebaseerd op verschillende onderzoeken die gedaan zijn naar cafeïne en zwangerschap. Dit onderzoek lag direct onder vuur, veelal omdat er uit geen onderzoek naar voren zou komen dat cafeïne in lage dosis ook schadelijk zou zijn. En dat de resultaten op miskramen vaak vervielen als rookgedrag werd meegenomen. Voor meer informatie over dit onderzoek, klik hier.

Mogelijke gevolgen voor mijn baby

Als zwangere vrouw wil je natuurlijk het allerbeste voor je ongeboren kindje, maar wat zijn mogelijke risico’s voor je ongeboren kindje?
  • Uit verschillende studies lijkt het voor te komen dat kinderen van moeders die veel koffie (blijven) drinken een lager geboortegewicht hebben.
  • Omdat de baby natuurlijk alle voedingsstoffen via jouw placenta ontvangt, is dit ook het geval bij cafeïne. Waardoor je baby hier sterker op kan reageren dan jij.
  • Bij bovenmatig gebruik is er mogelijk een groter risico op miskraam of vroeggeboorte, al is er bij deze onderzoeken vaak geen direct verband, omdat hier ook vrouwen die rookten en alcohol consumeerde bij zaten.

Mogelijke gevolgen voor jou

Natuurlijk heeft het gebruik van cafeïne niet alleen gevolgen voor de baby, maar het kan ook zeker een effect op jou hebben.
  • Koffie kan zorgen voor een verhoogde hartslag en bloeddruk, wat niet wenselijk is, omdat verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap ook andere risico’s met zich mee brengt.
  • Koffie prikkelt je maag om extra maagzuur aan te maken, waardoor je een hoger risico hebt op brandend maagzuur. Wat vooral in het derde trimester vaker voorkomt en erg irritant is.
  • Mogelijk meer kans op slapeloosheid, terwijl je als zwangere je rust goed kan gebruiken.

Alternatieven voor koffie

Als je als zwangere vrouw echt niet zonder koffie kan zijn er verschillende alternatieven die je wel kan drinken (soms ook met mate).
  • Er is tegenwoordig veel cafeïnevrije koffie op de markt. De cafeïne is verwijderd uit de koffiebonen. Door nieuwe verwerkingsmethodes is de kwaliteit van cafeïnevrije koffie steeds meer verbeterd en smaakt steeds lekkerder.
  • Zwarte of groene thee, hier zit minder cafeïne/theïne in, er wordt aangeraden ongeveer drie koppen per dag te drinken.
  • Kruidenthee, zoals rooibosthee wat eigenlijk geen thee is en dus geen cafeïne/theïne bevat. Net als veel kruidenthee is dit een goed alternatief zoals kamille en mint. Maar thee met venkel, anijs, sterrenmix of zoethout wordt afgeraden.
  • Chai Latte (let wel op het gebruik van anijs)
  • Warme chocolademelk, bevat weinig cafeïne.
2
Geschreven door Ilona Jurtschenko Roelofs
Gepubliceerd op: 16 juni 2021
2
98
4

Comments

  • 18 juni
  • 0
Ik wist helemaal niet dat dat niet goed was. Wat ik ook niet wist is dat er thee ook best wat cafeïne zit. Wist wel dat er wat in zat maar niet hoeveel. Hier moet ik toch maar eens op gaan eten omdat ik darm en maagproblemen heb en veel thee drink. (ik ga je volgen, jij mij ook).
  • 18 juni
0
  • 18 juni
  • 1
Goed geschreven met heel veel nuttige info. Leuk artikel . (Ik volg je alvast, jij mij ook?)
  • 18 juni
1
  • 16 juni
  • 1
Super goed van je dat je ook lekkere alternatieven aanbiedt!
1
  • 18 juni
  • 0
Graag gedaan, ik heb zelf ondervonden dat vooral de kwaliteit van de cafeïnevrije koffie afgelopen 5-7 jaar ontzettend omhoog is gegaan. Van een zure of beetje chemisch smakende koffie, kan je echt een heerlijke koffie maken. Wel met wat aanpassingen zoals iets meer koffie doseren bijvoorbeeld. Al heb ik mijzelf tijdens mijn zwangerschap beperkt tot maximaal 1-2 espresso per dag, wat neerkomt op bijna 100 mg. Ik noemde mezelf vaak de koffiesommelier, omdat ik veel koffie moest proeven voor mijn baan, maar alles uit mocht spugen, net als wijnsommelier.
  • 18 juni
0

Recente en relevant artikelen