Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Mediteren met Netflix

Meditatie is goed voor lichaam en geest. Er zijn online genoeg wetenschappelijk onderbouwde artikelen te vinden die de voordelen beschrijven. Maar hoe begin je eraan? En hoe hou je het vol? Als je een abonnement hebt op Netflix, dan is de eerste stap nu wel heel makkelijk.

Geschreven door Chantal Louise
Gepubliceerd op: 18 juni 2021
10
97
10
Afbeelding door Brad Switzer via Unsplash
Al aan het prille begin van het nieuwe jaar zag ik de naam “Headspace” voorbij schieten in het menu van Netflix. Het bleek een 'guide to meditation' te zijn. Een leuke aanvulling in het aanbod van films en series.

Wat is Headspace eigenlijk? Oprichter Andy Puddicombe vertrok in zijn jong volwassen jaren na een moeilijke periode naar de Himalaya om zich daar op te leiden tot boeddhistisch monnik in een klooster. Toen hij daarvan na ruim tien jaar terugkeerde, had hij als doel om de Westerse wereld zoveel mogelijk kennis te laten maken met de voordelen van meditatie en mindfulness. Na veel mensen met hun persoonlijke klachten en problemen te hebben geholpen door middel van meditatie, richtte hij uiteindelijk met een partner het bedrijf Headspace op. Headspace heeft een uitgebreide app ontwikkeld om mensen te leren en helpen mediteren. Je hebt misschien wel advertenties hiervan gezien op social media. Een jaarabonnement op deze app is op zich best een investering. Daarom is het leuk dat je het nu alvast een beetje kan uitproberen met Netflix.

Stijf van de spanning

Op het moment dat je erbij stil staat, valt pas op hoe bizar veel invloed de geest kan uitoefenen op het lichaam. Spanning in je hoofd is soms letterlijk spanning in je lijf. Misschien zie je de connectie niet altijd met je lichamelijke klachten, waardoor je eerder op zoek zou gaan naar een fysieke oplossing. Het kan geen kwaad om het mentale aspect eens te verkennen. Meditatie en mindfulness kunnen helpen spanning en prikkels te leren herkennen en deze los te laten.

Vanzelfsprekend

Ondanks dat je er steeds vaker over hoort, al dan niet vanwege het schrikbarend hoge aantal mensen met een burnout, is meditatie nog niet zo vanzelfsprekend in onze maatschappij. Je wordt er van buitenaf nog niet voor gestimuleerd. Het zit nog niet in ons systeem of onze routine. Het wordt nog altijd als zweverig of vaag bestempeld. Dat neemt niet weg dat er wel wat aandacht mag zijn voor de mentale gezondheid. Helemaal met de cijfers die over psychische gezondheid worden gepubliceerd. Gelukkig komt die aandacht voor mentaal welzijn er wel steeds meer, maar vaak in de vorm van het plakken van een pleister op de wond.

De oorzaak van onze mentale overbelasting wordt wel gezien, maar ook genegeerd. Wij zijn een 9 tot 5 land met deadlines en een hoog gehalte van perfectionisme. De term “beste jongetje van de klas” komt regelmatig voorbij in het nieuws. We gaan maar door, moeten privé of op het werk een steeds hogere standaard nastreven en we houden bepaalde processen en verplichtingen lekker met elkaar in stand. Want we doen het nu eenmaal altijd zo. Verandering is moeilijk. Helemaal als je een hele maatschappij op sleeptouw wil nemen, dat nog niet klaar is om uit de malle goed verdienende en concurrerende molen te stappen.
Beginnen met mediteren is echt nog nooit zo makkelijk geweest!

Relaxed de zomer in!

Het begint daarom bij jezelf. Wat let je om het eens uit te proberen? Ga relaxed de zomer in! Heb je een abonnement op Netflix? Zoek Headspace dan eens op. Als je geen Netflix hebt, maar je nieuwsgierigheid wel is gewekt, dan kun je op de website van Headspace korte meditatie oefeningen en veel blogs met informatie vinden. Daarnaast heeft de app een korte probeer periode, maar let op, deze wordt automatisch omgezet naar een abonnement als je dit niet op tijd stop zet.

Op Netflix staan acht afleveringen voorzien van mooie getekende animatiefilmpjes. De stem van Andy is heel prettig om naar te luisteren. Hij spreekt alles zelf in. Omdat hij uit eigen ervaring spreekt, geeft hij veel voorbeelden. Dit maakt het voor de beginner heel toegankelijk. Het is dus Engels gesproken, met ondertiteling. Anders kun je de Nederlandse taal instellen, dan hoor je iemand anders. Elke aflevering heeft een eigen thema. Bijvoorbeeld aardig zijn, omgaan met boosheid of pijn en het verminderen van stress. Er zit vast iets bij waar je je in herkent. De filmpjes duren zo’n 20 minuten, waarvan een deel theorie/uitleg is met daarna zo’n 10 minuten meditatie. Beginnen met mediteren is echt nog nooit zo makkelijk geweest!

Gewoon doen

Mediteren is het vooral doen. Of het goed gaat of niet. Dat maakt helemaal niet uit. Het is het doen dat telt. Wees niet te streng voor jezelf, maar probeer het gewoon. Al is het maar een paar minuutjes per dag. Val daarbij gerust lekker in slaap, laat die gedachtenstroom maar komen, laat je afleiden en van de wijs brengen. Je denkt waarschijnlijk dat het dan juist niet goed gaat, maar zodra je signaleert wat er zich afspeelt in of buiten jouw gedachten, is de winst al geboekt. Dus doe het maar lekker “fout”. Er staat juist geen druk op. Alles is goed. Naarmate je het vaker doet, zal het gemakkelijker aanvoelen. Ook zal het vaker lukken de gedachten weer te laten gaan en de schouders iets te laten zakken. En als je het een tijdje verwaarloost, dan is het mooie ervan dat je gewoon weer opnieuw kan beginnen. Misschien komt er ooit wel een omslag in de maatschappij. Dan trappen we niet meer individueel, maar gezamenlijk op de rem.

Ik heb gelezen dat er in totaal drie Headspace seizoenen beschikbaar komen. De tweede is nu ook te zien op Netflix en heet Headspace guide to sleep. Dat wordt niet alleen mediteren, maar ook lekker slapen met Netflix.
Heb jij de voordelen van meditatie al eens ervaren? Mediteer je vaak, of juist niet?

Ik ontvang graag jouw opbouwende feedback op mijn geschreven artikelen. Dat kan hieronder via een comment of op een andere manier. Ik schrijf om te leren en mijzelf hierin te ontwikkelen. Jouw reactie kan mij hierbij helpen. Dankjewel.
10
Geschreven door Chantal Louise
Gepubliceerd op: 18 juni 2021
10
97
10

Comments

  • 26 juli
  • 1
Leuke tips.
  • 26 juli
1
  • 7 juli
  • 1
Goed tip, dadelijk even opzoeken.
  • 7 juli
1
  • 7 juli
  • 1
Ik gebruikte vroeger de app van headspace. En het was inderdaad een goeie. Misschien toch even snuffelen op Netflix.
  • 7 juli
1
  • 30 juni
  • 1
Ik ben nieuwsgierig geworden. Ik ga eens kijken. Bedankt voor de tip
  • 30 juni
1
  • 21 juni
  • 1
Tof dat je er een artikel over schrijft! Was zelf al enkele afleveringen bezig. Voor je mood/staat is mediteren inderdaad belangrijk
  • 21 juni
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen