Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Slow living: makkelijker gezegd dan gedaan?

Je hebt vast al wel eens van de term 'slow living' gehoord. Letterlijk betekent het langzaam leven en gaat het om onthaasten en leven in het moment. Maar laten we eerlijk zijn, daar heeft toch niemand tijd voor? Met slow living gaat het om bewust de dingen doen die je doet. Het gaat erom dat je in het moment leeft en dat met minder haast. Dit klinkt makkelijker dan dat het is, omdat we helemaal geen tijd hebben voor slow living. Of is het omdat we er geen tijd voor maken...

Geschreven door Laura
Geschreven op: 18 maa 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
2
17
0
Afbeelding door Emma Frances Logan via Unsplash
Ik herken het bij mezelf wel, de wil om bewuster te leven en te doen waarvan ik geniet. Maar eigenlijk heb ik gewoon te veel om te doen: werken, boodschappen doen, snel een was draaien, koken, de was ophangen ect. Zo gaat het elke dag en is er snel een week voorbij. Weken worden maanden, maanden worden jaren zonder dat er iets veranderd. Door de coronacrisis zijn we verplicht even stilgezet en mochten we minder. Voor mij was dit een goed moment om te starten met slow living. Ik geef wat kleine tips om slow living in jouw leven een plekje te geven. Kleine veranderingen die jou even uit de haast van het leven halen. Want wees eens eerlijk, eigenlijk verlangen we daar allemaal wel eens naar.

Een kop thee drinken zonder afleiding. Waar ik eerst altijd mijn thee met een helft koud water inschonk om hem snel achterover te gieten, vul ik nu bewust mijn hele glas met kokend water. Ik ga op de bank zitten en kijk naar buiten, of ik pak er bijvoorbeeld een tijdschrift bij.
Plan tijd in voor 'mogen' in plaats van 'moeten'. Er zijn activiteiten die gedaan moeten worden en er zijn activiteiten die je graag zelf doet. Bij mij zijn dit activiteiten, zoals: lezen, creatief bezig zijn, schrijven, een rondje wandelen of een podcast luisteren. Elke woensdagavond plan ik hiervoor tijd in. De ene keer ben ik twintig minuten bezig met een 'mag-activiteit' en een andere keer een paar uur. Ik kies op de avond zelf waar ik zin in heb om te doen en doe dit dan ook. Mijn telefoon leg ik weg en geniet van het 'mogen'.

Schrijf aan het einde van de dag op hoe jouw dag was of drie dingen die jou gelukkig hebben gemaakt. Door dit te doen, reflecteer je kort op de dag en sta je bewust stil bij de keuzes die je hebt gemaakt en de geluksmomenten die je mocht meemaken. Door dit elke dag te doen, schijn je gelukkiger te worden blijkt uit onderzoek.

Neem de tijd om eens uitgebreid in bad te gaan of te douchen. In bad of onder de douche is het enige geluid om je heen het water. Je kunt helemaal ontspannen en bijvoorbeeld een bruisbal of heerlijke doucheschuim gebruiken op deze momenten. De geur zal je herinneren aan het genietmoment.

Sta een paar keer per dag stil bij de dag door even diep in en uit te ademen. Dit kost een halve minuut, maar stopt de dagelijkse hectiek van de dag voor een moment. Zelf doe ik dit tijdens mijn werk aan het begin van de middagpauze en op het moment dat mijn werkdag klaar is. Je staat stil bij wat je in je lichaam voelt en kunt hierop inspelen. Ik voel na een lange werkdag vaak dat ik trek heb en mijn hart klopt sneller dan normaal. De dag heeft energie gekost en heeft vanaf nu meer rust nodig.

Ik hoop dat deze vijf tips jou helpen om een beginnetje te maken met slow living. Deze vijf tips hebben mij geholpen om uit de hectiek van de dag en de week te stappen en even een moment voor mijzelf te hebben. Het kost tijd om dit in je routine op te nemen en het is normaal om het een keer te vergeten. Oefening baart kunst! Kijk wat bij jou past en waar jij behoefte aan hebt, want niet moet, alles mag.


2
Geschreven door Laura
Geschreven op: 18 maa 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
2
17
0

Recente en relevant artikelen