Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Vitaminen, waarom heb je ze nodig?

Er zijn dertien verschillende soorten vitaminen. Negen daarvan zijn in water oplosbaar en vier in vet oplosbaar. Ik wil je graag wat meer vertellen over de verschillende soorten en toepasbaarheid.

Geschreven door Trijnie Avontuur
Gepubliceerd op: 1 aug 2021
2
16
2
Vitaminen
Vitaminen
Afbeelding door Timo Volz via Unsplash

Een van de tekorten aan vitaminen?

De ziekte beriberi was min of meer de aanleiding. Dit was een ziekte die aan het eind van de negentiende eeuw in Indonesië heerste en waar nogal veel mensen in gevangenkampen aan overleden. Ook de kippen die daar gehouden werden overleefde het niet en de oorzaak werd gezocht in de rijst die hier gegeten werd, men dacht dat er gif in de rijst zat. Maar toen de kippen zilvervliesrijst te eten kregen en gezond bleven, zou het aan de witte rijst kunnen liggen. Ze dachten dat de rijstvliesjes een stof bevatte die als tegengif werkte.

Later kwam men erachter dat witte rijst geen gif bevatte, maar dat de natuurlijke voedingsmiddelen zoals volkoren en ongepelde rijst bepaalde stofffen zitten die van essentieel belang zijn voor de gezondheid.

De ontdekking van vitaminen.

Een Poolse biochemicus, genaamd Casimir Funk ( 1884 - 1967) dacht dat vitaminen stikstof bevatten en daarom preventief bij ziekten ingezet konden worden. Vita (leven) en amine (eiwitachtige stoffen).De naam vitamine is gebleven, ook al bevatten niet alle essentiele stoffen stikstof. Omdat niet bekend was uit welke verbindingen de vitaminen opgebouwd waren, kregen ze de namen via het alfabet. Men dacht dat er maar een vitamine-B was, maar dat bleek later achterhaald en dus kregen ze een toevoeging, zoals: B1 - B2, enz.

Natuuridentiek en Natuurlijk, wat is het verschil?

Omdat tegenwoordig vitaminen nagemaakt kunnen worden spreken we van natuuridentiek. Ze hebben dezelfde moleculaire structuur als de natuurlijke vitaminen, maar een vitamin-C uit vruchten wordt beter door het lichaam opgenomen. In groenten en fruit zitten ook andere stoffen, zoals mineralen en andere vitamine, die de opneembaarheid bevorderen en elkaar versterken.

Zo zijn een aantal synthetische stoffen bij hoge doseringen giftig en bij de natuurlijke vormen niet. De natuurlijke vitamine- E is veel krachtiger en is veiliger in gebruik, net zoals de vitamine - A. Zo heb je minder snel last van vergiftigingsverschijnselen met een te hoge dosering.
Afbeelding door Freestocks via Unsplash

Wat zijn vitaminen?

Vitaminen, wat zijn ze en waarom heb je ze nodig? Het zijn moleculen die zich in dieren en planten bevinden. Als je goed wilt functioneren dan heb je ze nodig, samen met mineralen en nog andere voedingsstoffen. Vitaminen zijn betrokken bij diverse functies in ons lichaam en zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Je lichaam maakt sommige vitaminen zelf aan, maar andere weer niet en die moet je via de voeding binnen krijgen.

Wordt vervolgd.

Gebruik jij nog aanvullende vitaminen?
2
Geschreven door Trijnie Avontuur
Gepubliceerd op: 1 aug 2021
2
16
2

Comments

  • 6 aug
  • 1
ze zijn belangrijk voor ons lichaam. goed geschreven.
1

Recente en relevant artikelen