Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Vraagstelling: Is vegetarisch eten gezonder en beter dan het eten van vlees?

Vegetarisch wordt steeds bekender. Wel zijn er veel mensen die hier vragen over hebben en zijn er erg veel misopvattingen over vegetarisch vlees. Na aanleiding van een ander artikel dat ging over vegetarisch vlees, geef ik in dit artikel meer duidelijkheid over de invloed van vegetarisch zijn voor mens en milieu.

Geschreven door Iris Hageman
Gepubliceerd op: 22 juli 2021
11
104
20

De vraag: is vegetarisch zijn beter of slechter?

We vallen meteen met de deur in huis om je niet langer in spanning te houden. Het antwoord op deze vraag is: beter. Meer dan goed zelfs. Ik lees en hoor erg veel misopvattingen over een vegetarisch leven leiden. Dat vegetarisch vlees niet gezond zou zijn, dat het voor de milieu waarschijnlijk toch niet zo veel uit zal maken, en dat al het (soms zogenoemde) "nepvlees" nooit lekker is omdat het niet echt smaakt naar vlees. Benieuwd naar de invloed die vegetarisch zijn kan hebben op onze mooie aarde en op ons als mens? Lees dan vooral verder!

10 voordelen van vegetarisch zijn voor mens en natuur

1. Een kleinere kans op ziektes
Wat veel mensen niet weten is dat vlees veel ongezonder is dan vegetarisch vlees. Plantaardige voeding (vega) bevat bijna geen cholesterol en verzadigde vetten. Daarnaast verklein je de kans op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en diverse ziektes enorm.
Weetje: wist je dat vlees veel hormonen bevatten? Je eigen hormoonhuishouden kan verstoort raken. Dit heeft dan ook weer invloed op de gezondheid. En dit allemaal door het eten van vlees…

2. Een kleinere kans op besmettelijke dierziektes
Iets wat geregeld gebeurt is dat er besmettelijke dierziekten opduiken. Dit heeft niet alleen als gevolg dat het miljoenen dieren het leven kost omdat ze ontruimt moeten worden, maar ook een deel van deze ziektes zijn gevaarlijk voor mensen zoals: BSE (gekke koeienziekte) en Q-koorts.

3. Een verminderde kans dat antibiotica niet werkt
Dieren in de vee-industrie krijgen erg veel antibiotica toegediend om ziektes te kunnen voorkomen. Op deze manier raken steedse meer ziekteverwekkende bacteriën resistent. Maar wat houdt dit in? Dit houdt in dat deze bacteriën immuun worden voor de antibiotica. Dit werkt dus niet meer zo goed als dat het hoort te werken. Door het vlees te eten krijg je deze resistente bacteriën binnen en kan het zijn dat de antibiotica minder goed zijn werk doet of zelfs helemaal niet. Kortom, best gevaarlijk.

4. Er blijft meer voedsel over voor mensen
Weetje: wist je dat voor één varken wel 9 kilo voer nodig is? En voor één kilo rund zelfs wel 25 kilo voer!
De hoeveelheid voeding die dieren nodig hebben zodat één persoon een stukje vlees kan eten is genoeg om 20 vegetariërs van een stukje “nepvlees” te voorzien. Daarnaast hadden op deze akkers waar het voer vandaan komt, ook gewassen kunnen staan die wij als mensen konden eten.

5. Minder dierenleed
Heb je zelf ooit nagedacht over wat er op je bord ligt? We denken liever niet na over wat er met het diertje is gebeurd en hoe het aan zijn einde is gekomen om vervolgens opgegeten te worden door de mens. Veel van de dieren die in de supermarkten liggen hebben een slecht en te kort leven gehad wat voornamelijk bestond uit angst en pijn zonder vrijheid.
Weetje: wist je dat in Nederland elke dag 1,5 miljoen dieren per dag worden gedood? Dit zijn gemiddeld 1000 dieren per minuut. 1,5 miljoen dieren per dag die in angst hebben geleefd en pijn hebben moeten ervaren en doorstaan…

6. Verminderde ontbossing
Voor veevoer worden kilometers aan tropisch regenwoud gekapt om plaats te maken voor de sojaplantages. Het gevolg hiervan is dat diverse diersoorten verdwijnen door uitsterven omdat hun leefomgeving wordt verwoest. De miljoenen hectares die worden gekapt worden onherstelbaar beschadigd.

7. Minder visserij
Oceanen raken leger en leger. Als we op de manier doorgaan zoals we nu doen, zit de zee binnen een aantal jaar zonder vissen. Als je vegetarisch bent eet je ook geen vis, maar er zijn ook mensen die dit wel doen. Dit heet een pescotariër.
Weetje: op dit moment wordt 80% van de geconsumeerde vissoorten met uitsterven bedreigd.

8. Minder uitstoot van broeikasgassen
Weetje: de vee-industrie draagt wereldwijd zo’n 14,5% bij aan de uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan en lachgas). Dit is net zo veel als al het transport samen.
Eén koe stoot jaarlijks de hoeveelheid broeikasgassen uit van ongeveer 5 auto’s.

9. Minder watergebruik
De productie van vlees kost veel meer (maar dan ook echt veel meer) water dan het water dat wordt gebruikt voor de productie van plantaardige voeding. Daarnaast wordt de zoetwatervoorraad steeds minder en daarmee ook de hoeveelheid drinkwater.
Weetje: de productie van één kilo rundvlees kost in totaal 15.000 liter water, één kilo varkensvlees 6.000 liter en één kilo kip kost 4.300 liter water.

10. Minder milieuvervuiling
Eén van de grootste milieuvervuilers zijn de pesticiden die gebruikt worden bij de veevoerproductie. Daarnaast produceren de ongeveer 570 miljoen dieren die jaarlijks in Nederland worden gehouden, samen een erg grote hoeveelheid fijnstof en ruim 78 miljard kilo mest op. De enorme hoeveelheid mest zorgt ervoor dat het landschap verzuurt. Hiervan is het gevolg dat veel planten- en insectensoorten verdwijnen.

Tip als je het vega vlees niet lekker vindt

Veel mensen zullen de verschillen tussen een echt stukje vlees en vega vlees niet merken of niet zo erg vinden. Maar er zijn ook mensen die het niet lekker vinden omdat ze het niet vinden smaken naar vlees.
Hier heb ik een tip voor: heb geen verwachtingen.
Dit is een tip die ik vaak aan mensen geef in mijn omgeving als ze toch een keertje vega vlees willen proberen. Sta er voor open. Als je verwacht dat je vlees gaat eten en wil proeven, en het wijkt een beetje af van je verwachting, zal iets al snel minder goed smaken terwijl het best wel lekker is. Maar het is geen vlees, en het kan dus niet aan je verwachting voldoen.
Een voorbeeld is wanneer je denkt dat je melk drinkt, en ineens proef je dat het karnemelk is. De karnemelk smaakt dan ineens een stuk minder lekker omdat je verwachte dat je melk dronk.
11
Geschreven door Iris Hageman
Gepubliceerd op: 22 juli 2021
11
104
20

Comments

  • 6 okt
  • 1
Akkoord dat we moeten consuminderen. Maar of compleet vegetarisch worden daarop een antwoord biedt lijkt mij onwaarschijnlijk. Ik hoor de argumenten bvb vaak over hoe geen vlees eten de ontbossing voor weilanden kan tegenhouden, maar feit is dat de ontbossing ook doorgaat voor de massale beplanting van allerlei vegetarische producten, zoals sojabonen ed. Dus consuminderen jazeker, maar vegetarisch zal ik niet worden.
1
  • 7 okt
  • 0
Heb je ook zeker gelijk in, maar het heeft ook zo veel andere voordelen dan alleen de ontbossing. Maar ik snap je zeker!
  • 7 okt
0
  • 13 sep
  • 1
Hier ga ik wat mee doen, bedankt!
  • 13 sep
1
  • 31 juli
  • 0
Goed om te weten!
  • 31 juli
0
  • 25 juli
  • 1
En jij? Ben jij vegetarisch?
1
  • 26 juli
  • 1
Zeker ben ik vegetarisch. Ik heb ook gemerkt dat het heel veel positiefs in m’n leven heeft gebracht op gebied van energie!
  • 26 juli
1
  • 23 juli
  • 2
Wat een leuk artikel en heel leerzaam ook nog. Je houdt de lezer echt vast en je wil meer en meer weten. Super gedaan!
2
  • 23 juli
  • 0
Bedankt :)
  • 23 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen