Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Waarom breien goed voor je is: De voordelen van breien

Breien is tegenwoordig allang niet meer weggelegd voor één enkele doelgroep. Hieronder vindt je een aantal verrassende voordelen van breien om je enthousiast te maken voor deze leuke hobby.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 24 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
40
0
Afbeelding door Andrej Nihil via Unsplash
Hoewel breien ook bij de jonge generatie steeds populairder wordt, heeft het nog steeds een ouderwetse image. Veel mensen en vooral mannen zijn van mening dat breien enkel is weggelegd voor dames op leeftijd die elke week met een breiclubje bij elkaar komen en samen sokken en mutsen breien. Breien is tegenwoordig echter allang niet meer weggelegd voor één enkele doelgroep en de hobby vind dan ook steeds meer medestanders in de jongere en mannelijke doelgroepen. Naast dat het natuurlijk ontzettend leuk is om te doen, heeft breien een aantal leuke voordelen. Hieronder vindt je een aantal verrassende voordelen van breien om je enthousiast te maken voor deze leuke hobby.

Breien maakt je trots en geeft je zelfvertrouwen

Hoe leuk is het om zelf iets te maken. Zeker als je daarna van alle kanten complimenten krijgt om je leuke originele spullen. Niet iedereen weet hoe het moet, maar breien is helemaal niet zo lastig te leren. Het enige dat je nodig hebt zijn breipennen, wol en tijd. Die tijd is een belangrijke factor want je zal, zeker de eerste keer, niet meteen in een avond een paar nieuwe sokken breien. De tijd die er in een gebreide trui gaat zitten zorgt er alleen maar voor dat je extra trots bent als je hem af hebt. En dan moet hem natuurlijk nog aan iedereen showen.

Je komt helemaal tot rust

Breien is erg rustgevend. Je kunt helemaal opgaan in een nieuw project en even de stress van de afgelopen dag vergeten. Breien is daarin een soort van meditatie. Je hoeft nergens aan te denken en enkel steeds dezelfde beweging met je handen maken. Deze vorm van meditatie zorgt ervoor dat stress en angst afnemen. Ook kan het helpen bij depressieve gevoelens, omdat breien erg rustgevend kan zijn. Ook kan het helpen om je emoties onder controle te krijgen. Voor het slapengaan je breiwerk er even bij pakken kan daarnaast helpen om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.

Samen breien is nog leuker

Breien is helemaal in. Er zijn dan ook enorm veel mensen die het doen. Hoe leuk is het dan om samen met anderen te breien. Dit helpt tegen eenzaamheid en je kunt leuke nieuwe contacten leggen.

Oefenen van fijne motoriek

Breien is ook nog eens erg goed voor het stimuleren van je motoriek. Je gebruikt tijdens het breien meerdere delen van je hersenen en bent continu met je handen bezig. Voor mensen met een verslechterde motoriek kan breien daarom erg raadzaam zijn. Daarnaast houdt je je vingers en handen sterk, waardoor het kraakbeen minder snel slijt. Breien is dus goed voor lichaam en geest.

Zeg slechte gewoontes vaarwel

Breien is de manier om van slechte gewoontes af te komen. Wanneer je 's avonds op de bank een breiwerkje erbij pakt heb je minder de neiging om te snoepen of roken, omdat je je handen vol hebt aan het breien.

Helemaal jouw stijl

Als je zelf kleding en accessoires breit kan je helemaal zelf bepalen hoe het eruit komt te zien. Je kunt je favoriete kleuren combineren en patroontjes kiezen die jij mooi vindt. Zelfgemaakte kleding is uniek. Of je het nu voor jezelf of voor anderen maakt, de kans dat je dezelfde trui ergens anders ook tegenkomt is erg klein. Daarnaast kan je ook nog eens de maat aanpassen. Als je een lastige maat hebt die in winkels moeilijk te krijgen is kan het stressvol zijn om in kledingwinkels te shoppen. Zelfgemaakte spullen kun je echter aanpassen op jouw wensen. Je kunt patronen makkelijk iets aanpassen, zodat een kledingstuk iets korter, langer, breder of smaller wordt.

Je hebt altijd cadeautjes klaar liggen

Het is ontzettend leuk om andere mensen blij te maken met iets dat je zelf hebt gemaakt. Het is daarnaast ook ontzettend makkelijk om mensen zelfgemaakte sokken te geven. Je hoeft nooit meer te piekeren over wat je iemand voor kerst moet geven. Als je het leuk vindt om te breien kan je dat als cadeau gebruiken.

Het wordt nooit saai, de mogelijkheden zijn eindeloos

Breien is heel erg divers. Zeker omdat het nu zo populair is zijn er op internet en in breiwinkels vele verschillende patronen en ideeën te vinden. Als je klaar bent met sjaals breien kun je truien gaan maken. Je kunt andere patronen proberen of plaatjes in je werk proberen te breien. De mogelijkheden zijn eindeloos. Daardoor kun je iets kiezen dat helemaal bij jou past.

Gebruikte Bronnen

0
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 24 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
40
0

Recente en relevant artikelen