Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Wat doet munt in onze tuin?

Groen in onze tuin of op het balkon is altijd leuk. Als je munt vrij in de tuin plaatst dan kan dit kleine plantje zelfs je hele tuin overnemen. Dat doet hij onder de grond met een uitgebreid wortelstelsel dat heel sterk is. Wat als kruid het best groeit is munt. Maar een kruidentuintje binnen of buiten is leuk en neemt niet veel plaats in.

Geschreven door Erna Daalman
Gepubliceerd op: 7 mei 2021
4
26
1
Afbeelding door Shaun Meintjes via Unsplash

Pepermunt in een bak?

Pepermunt is de meest bekende muntsoort, groeit snel en is heel sterk. Eigenlijk kan deze muntsoort overal groeien, in de schaduw én in de zon. Het is aan te raden dit plantje in een bak te plaatsen, op het balkon natuurlijk, maar ook in de tuin, omdat hij anders alles overwoekert. Als de plant in de winter dood lijkt te gaan, komt hij toch in het voorjaar weer heel snel terug. Zelfs in een buitenpot blijven de wortels intact.
Ook in een pot houdt munt (de geur) lastige insecten binnen en buiten op afstand.

Munt in eten?

Er zijn verschillende gerechten met munt mogelijk. Natuurlijk kent iedereen een takje in de thee, met een theezakje of zonder.
Omdat munt zo snel groeit kun je vaak blaadjes gebruiken in het eten. Vaak een blaadje plukken bevorderd zelfs de groei.

Munt bij het ontbijt!

Met een kopje muntthee kun je fris wakker worden. Maar je kunt ook een glas koud of lauw water drinken met munt, eventueel citroensap en wat schijfjes komkommer. In de zomer is deze drank bijzonder verfrissend met wat ijsblokjes. Maar om warmte of hitte écht te weerstaan is warme thee het best. Warm drinken en heet eten! Pittig eten koelt je lichaam af. Maar iets koels eten of drinken is wél lekker!
Een snel en zoet ontbijt met munt is een bak fruityoghurt of -kwark en wat gesnipperde blaadjes munt erdoor. Dat kan uitgebreid worden met vers fruit: een paar verse aardbeien bij de aardbeienyoghurt of een paar partjes mandarijn bij de sinaasappelyoghurt.
Eet u toast? Dan is het lekker om een muntjam te maken. Met geleisuiker en gesneden munt is dit binnen een kwartiertje klaar en vanuit de koelkast snel op de boterham.

Munt bij de lunch!

Een salade is een lekkere aanvulling bij de lunch. Bijvoorbeeld een groene salade met als basis ijsbergsla, komkommer, wat lente-ui, avocado, munt, een beetje limoensap en zeezout. Het romige van de avocado en het frisse van de munt maakt dat dit een spannende salade is.
Natuurlijk kan er kaas toegevoegd worden, bijvoorbeeld blauwe kaas of feta.
Of voor de liefhebbers fruit: met kiwistukjes of halve witte druiven.

Munt bij het avondeten!

De meeste gerechten met munt worden bij het avondeten gegeten. De muntsaus met yoghurt bij vlees of Marokkaanse gerechten.
De meest bekende saus is tzatziki, het lekkerst met échte Griekse yoghurt, maar het kan ook met crème fraîche, geraspte komkommer, fijn gesnipperde knoflook, munt en zeezout. De knoflook in deze saus is lekker en de munt neutraliseert gelijk de knoflookgeur.

Is munt ook gezond?

Jazeker, dat wisten ze zelfs heel lang geleden al!
Bijvoorbeeld tegen tandvleesontsteking, acné, buikpijn (verminderd alle pijn), hoofdpijn (kneuzen tussen de vingers en op je hoofd smeren), misselijkheid, jeuk, reisziekte, stress en bij verkoudheid.
Ook is munt goed voor ons immuunsysteem, ons gelukshormoon, onze concentratie (een beter geheugen!) en zit boordevol mineralen, vitaminen E, B, D en C.
Eigenlijk alle reden om dagelijks munt te eten!
4
Geschreven door Erna Daalman
Gepubliceerd op: 7 mei 2021
4
26
1

Comments

  • 5 juli
  • 0
Heerlijk die munt. Onze tuin staat er gelukkig vol mee ;-). Net als citroenmelisse, ook zo'n kanjer van een kruid. Daar eten de kippen trouwens ook naar hartelust van!
  • 5 juli
0

Recente en relevant artikelen