Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Wat is lycopeen?

Lycopeen is een stof die behoort tot de antioxidanten. Deze antioxidanten komen in verschillende vormen voor in diverse voedingsmiddelen. Deze kunnen het lichaam beschermen tegen zaken als: ziektes, kanker en andere radioactieve stralingen van buitenaf. Het is belangrijk om deze stoffen voldoende binnen te krijgen, maar in welk groente of fruit vind je het terug?

Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 26 juni 2021
9
158
17
Afbeelding door Dennis Klein via Unsplash

Wat is lypoceen?

Lycopeen is een stof die behoort tot de bioactieve stoffen (carotenoïden). Vitamine A is ook een carotenoïde, maar lypoceen is geen vitamine A. Lycopeen is een antioxidant die het lichaam kan beschermen. Wat al eerder is beschreven is dat lycopeen een caroteen is. Caroteen zijn gele tot roodachtige kleurstoffen. De bekendste caroteen is de betacaroteen die aanwezig is in wortels. Deze stoffen zorgen ervoor dat de wortel oranje kleurt en de tomaat rood. Het is als het ware een natuurlijke kleurstof. Lycopeen is een stof die in staat is om een groot deel van het zichtbare licht op te nemen, hierdoor kleurt de tomaat die de stof bevat rood. Overigens zou je denken dat de stof ook terug te vinden is in kersen en aardbeien, omdat deze ook een rode kleur hebben. Echter zit lypoceen in geen van beide fruitsoorten.

In welke producten is lypoceen te vinden?

Lycopeen is te vinden in tomaten en in afgeleide producten daarvan zoals: ketchup, pastasauzen op basis van tomaten en tomatenpuree. Er is echter ontdekt dat de kleur die een vrucht rood maakt de stof bevat. Om deze reden zijn er nu meer vruchten ontdekt die lycopeen bevatten: watermeloen (de hoogste concentratie), rode vruchten, en rozenbottels. Hierbij geldt ook hoe roder de vrucht is hoe meer lycopeen de vrucht bevat. Het lichaam kan lycopeen beter op nemen als de tomaat is verhit. Gebakken tomaat of bewerkte producten zijn beter dan verse tomaat, als het om de stof lycopeen gaat. Dit is alleen het geval bij de tomaat.

Het wordt tegenwoordig ook steeds meer toegevoegd aan voedingssupplementen en gebruikt als kleurstof. De naam lycopeen is niet terug te vinden op het etiket omdat het onder een zogenoemde E-nummer vermeld staat (E160d). Er moet bij gezegd worden dat er bijna geen effect terug te vinden is van de goede werking van de stof in deze vorm. Het beste kan het geconsumeerd worden in de puurste vorm, door het eten van de eerdergenoemde voedingsmiddelen.

De stof is aanwezig in elke soort tomaat. In verhouding zit de stof meer in de kleine tomaten (snoeptomaatjes en Cherrytomaten). Dit komt omdat de stof in de schil zit. Van de kleine tomaatjes eet je meer dus ook meer schil. Hierdoor is de stof in verhouding meer aanwezig als je tomaten eet in de kleine varianten.

De top 9 voedingsmiddelen met de meeste lypoceen:

Het aantal μg (microgram) zijn omgerekend naar mg (milligram), waarbij 1000 μg omgerekend 1 milligram is.
  1. Guave met 5,2 mg.
  2. Watermeloen met 4,5 mg.
  3. Tomaat met 3,0 mg.
  4. Grapefruit met 1,1 mg.
  5. Chilipeper met 0,48 mg.
  6. Asperge met 0,03 mg.
  7. Rode kool met 0,02 mg.
  8. Mango met 0,003 mg.
  9. Wortel met 0,001 mg.
Bron: https://www.ahealthylife.nl/de-top-9-voedingsmiddelen-met-de-meeste-lycopeen/

Wat doet lypoceen als je het eet?

Uit onderzoek is gebleken dat lycopeen de bloeddruk kan verlagen. Een inname van 12 milligram per dag kan zorgen voor een verlaging van de bloeddruk met 5mm Hg. Uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat het eten van 200 gram tomaten per week de kans op prostaatkanker met 21-34% wordt verkleind. Lypoceen vermindert ook de schade die het UV licht van de zon onze huid aan doet.

Conclusie

Lycopeen is een stof die aanwezig is in bijvoorbeeld de schil van tomaten. Tomaten maar ook afgeleide producten die gemaakt zijn van tomaten bevatten deze antioxidant. Antioxidanten zijn goed voor het menselijk lichaam, omdat het je lichaam helpt te beschermen tegen allerlei zaken: ziektes, kanker en zaken van buitenaf die je lichaam te voortduren krijgen. De stof zit in de schil van de tomaat. Om deze reden zijn de kleine tomaatjes beter voor je omdat deze in verhouding meer van deze stof bevatten. Als je gaat koken gebruik je door de kleine variant ook meer tomaatjes en krijg je ook meer lycopeen binnen.
9
Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 26 juni 2021
9
158
17

Comments

  • 24 juli
  • 0
Wow ,daar sta ik echt van te kijken. Dit zet me wel aan tot het eten van meer tomaat, guave en watermeloen !. For real !
  • 24 juli
0
  • 27 juni
  • 0
Je hebt een mooie opbouw in je artikelen, waardoor het heel prettig leest. Ik ben weer een stukje kennis rijker :-)
0
  • 28 juni
  • 0
Chantal wat lief en leuk dat je het zegt. Doe altijd me best en blij dat je weer wat kennis hebt opgedaan.
  • 28 juni
0
  • 27 juni
  • 0
Goede informatie
0
  • 28 juni
  • 0
Bedankt Hans.
  • 28 juni
0
  • 26 juni
  • 0
Oh super leuk geschreven Ryan en weer erg informatief! Voeding interesseert mij heel erg en ik heb dit dan ook graag gelezen. Gelukkig krijg ik er genoeg van binnen, ook al heb ik nog nooit van lycopeen gehoord.
0
  • 26 juni
  • 0
Bedankt voor je leuke bericht noa. Goed dat je er genoeg van binnen krijgt ondanks dat je niet wist wat het was.
  • 26 juni
0
  • 26 juni
  • 0
Totaal nieuw onderwerp van mij; interessant om over te lezen en leren!
0
  • 26 juni
  • 0
Wat leuk om steeds weer nieuwe dingen van elkaar te leren.
  • 26 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen