Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Zelfgemaakte Hollandse stroopwafels

Sinds we in Hongarije wonen is het natuurlijk niet meer zo eenvoudig om traditioneel Hollandse producten te kopen in de super om de hoek. Toch hoeven we veel van dat lekkers niet te missen. We maken het gewoon zelf! Bijvoorbeeld stroopwafels! Hier een basisrecept om zelf de lekkerste, verse en nog warme Hollandse stroopwafels te maken met een stroopwafelijzer. Probeer het maar eens.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 1 sep 2021
6
247
4
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest

Wat heb je nodig?

Deeg

500 gram bloem 250 gram boter 150 g suiker twee zakjes (2x 7 g) gedroogde gist 60 ml melk (kamertemperatuur) 1 ei

Vulling
250 ml stroop 200 g bruine basterdsuiker 50 g roomboter 1 theelepel kaneel

Bakaccessoires

Steelpan (klein) Grote mengkom Theedoek Steelpan (groot) Wafelijzer voor stroopwafels Spatel Snijmes
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest

Bereiden

Maak het deeg

Het deeg moet als het klaar is 45 minuten rijzen, dus zorg dat dit als eerste klaar is zodat je de rest in de tussentijd kunt doen. Smelt de boter in een steelpan. Zet de pan op middelhoog vuur en verwarm het tot de boter helemaal gesmolten is. Doe de bloem, gesmolten boter, suiker, melk, ei en gist toe in de mengkom. Meng alle ingrediënten door elkaar tot je een soepel deeg hebt. Leg daarna een theedoek over de mengkom en laat het deeg 3 kwartier rijzen.

Maak ondertussen de vulling

Als het deeg aan het rijzen is het tijd om de vulling te maken!
Doe de stroop, basterdsuiker, roomboter en kaneel in een steelpan. Verhit de ingrediënten op middelhoog vuur en roer het door elkaar tot het één geheel is.
Zet daarna het vuur uit.

Wafels bakken!

Als het deeg gerezen is en de vulling klaar is, kun je de wafels gaan bakken.
Verwarm het wafelijzer. Laat het ijzer opwarmen tot het op temperatuur is. Kneed het deeg nogmaals goed door elkaar. Zodat het deeg soepel genoeg is om balletjes van te maken. Maak balletjes van ongeveer vier centimeter doorsnee. Dit is afhankelijk van de grootte van je wafelijzer. Druk per wafel element een balletje tussen het ijzer. Laat dit bakken tot er geen stoom meer uit het ijzer komt en de wafel mooi bruin van kleur is. Haal de wafels met een spatel uit het ijzer. Snijd de wafels doormidden als ze nog warm zijn. Dan kun je ze gemakkelijker door midden snijden en breken ze minder snel. Smeer de stroop op één kant van de wafel en druk de twee helften weer tegen elkaar.
Afbeelding via Pixabay
Afbeelding via Pixabay
Eet Smakelijk!
~~~~~~~~~~
Tip: Je kunt eventueel nog met een rond uitdruk vormpje die ongeveer zo groot is als de wafel, de wafel perfect rond maken. Al oogt zo'n rafelige rand ook reuze gezellig vind ik!


© Het Zoete Hongaarse Leven
[recept: stroopwafel bakken]
6
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 1 sep 2021
6
247
4

Comments

  • 5 sep
  • 1
Dat klinkt goed en ziet er lekker uit!
  • 5 sep
1
  • 2 sep
  • 1
Mmmm, lekker.
  • 2 sep
1
  • 2 sep
  • 1
Klinkt heel lekker als ik het zo mag zeggen. Leuk geschreven.
  • 2 sep
1
  • 2 sep
  • 1
Lekker, maar gezond...
  • 2 sep
1

Recente en relevant artikelen