- Een verlaagde natuurlijke weerstand waardoor vooral je risico op verkoudheden, griep (influenza), corona, infecties van je luchtwegen en bronchitis aanzienlijk toeneemt weerstand,
- Problemen met je botten zoals osteoporose of een verstoorde botontwikkeling.
- Plotse stemmingswisselingen, verhoogde prikkelbaarheid en depressieve gevoelens.
- Vermoeidheid en een tekort aan energie
- Slaapproblemen.
- Hoofd- en spierpijn
- Zuivel- en zuivelproducten: vooral in melk, onbewerkte natuuryoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr
- Eieren
- Vis en vooral vette vis: we hebben het dan in de eerste plaats over wilde zalm, tonijn, forel, kabeljauw, schol en schelvis maar ook in heilbot, tarbot, doradefilet, makreel, sardienen, sport, haring en ansjovis
- Vooral in Nederland wordt vitamine D toegevoegd aan margarine en vloeibaar bak- en braadvet
- Vitamine D2 of ergocalciferol: is van nature aanwezig in plantaardige voeding en schimmels zoals in paddenstoelen, gist en kaas
- Vitamine D3 of cholecalciferol: deze vind je vooral in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals in vette vis, levertraan en eieren. Het gaat hier om dezelfde vorm van vitamine D die onderhuids wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht
- Vitamine D3 is doeltreffender in het verhogen van de vitamine D dan D2
- Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven: die gebruiken bij voorkeur een combinatie van vitamine D en foliumzuur. Foliumzuur zorgt voor een gezonde zwangerschap en helpt bij het voorkomen vroeggeboorten en ernstige geboorteafwijkingen zoals een hazenlip en een open ruggetje
- Opgroeiende kinderen
- Vegetariërs en veganisten
- Vijftigplussers: hoe hoger je leeftijd, hoe minder vitamine D je aanmaakt. Dat bemoeilijk ook de opname van calcium, een mineraal dat zorgt voor een sterk beendergestel en helpt tegen osteoporose en botontkalking. Het gebruik van een voedingssupplement met vitamine D en calcium is vooral voor senioren een goed idee
- Mensen met een donkere huid: als gevolg van hun hogere natuurlijk hogere bescherming tegen de schadelijke uv-straling, heeft deze bevolkingscategorie vaak af te rekenen met ernstige tekorten aan vitamine D
- Diegenen die zich maximaal beschermen tegen de zon, zowel met kleding als met zonnecrème
- Tijdens de wintermaanden slikken we best allemaal een voedingssupplement met vitamine D. Dat is zeker aangewezen in de periode van begin oktober tot eind maart. Om ons immuunsysteem en onze weerstand te verbeteren, plotse stemmingswisselingen en winterdepressie te helpen voorkomen, is het gebruik van een vitamine D- supplement een goed idee.
Comments
- 20 juli
0- 19 juli
0- 18 juli
1- 18 juli
- Hide replies (1)
1- 18 juli
0- 18 juli
1